събота, 28 декември 2013 г.

Ревен - сладко и компот

Koмпoт от ревен 

Продукти: 500 г ревен, 250 мл вода, 100 г захар, кората от 1 лимон
Приготовление: Измийте стръковете на ревена, почистете власинките, нарежете. Кипнете водата, захарта и настърганата лимонена кора. Пуснете ревена във водата и варете, като следите да не се развари.

Лудинг с ревен

Продукти: 250 мл. прясно мляко, 75 г захар, 30 г желатин, 250 мл. компот от ревен, 1 белтък.
Приготовление: Пригответе пудинг от млякото, захарта и желатина. Снемете от печката и постепенно добавете ревена. Изстудете. Поднесете, като украсите с разбития белтък.

Сладкиш от ревен, касис и вишни

Продукти: 375 г брашно, 500 г. безсолна извара, 150 г. захар, 1500 гр. плодове, 50 г. маргарин, 2 яйца, 250 мл мляко, желатин, 10 гр. мая.
Приготовление: От брашното пригответе тесто с мая. Разбъркайте изварата с половината захар и част от бухналия във вода желатин. Сложете продуктите върху разточеното тесто. Отгоре наредете плодовете. Добавете останалата захар към маргарина, а също разбитите яйца, брашното и млякото. Разбъркайте добре. С получената маса покрийте плодовете. Печете на среден огън около 40 минути.

Компот от ревен за зимата

Приготовление: Почистете стръкчетата ревен, нарежете на парчета, наредете в буркани. Във всеки буркан (от 1 л) поставете по 4 суп. л. захар, стръкче карамфил, щипка настърган лимон. По желание може да налеете и вода. Стерилизирайте 20 минути.

Компот от ревен с канела

Продукти: Ревен, захар, канела.
Приготовление: Вземете стръкове от млад ревен - наберете го през май-юни. Нарежете сочните стъбълца на парченца, накиснете в студена вода за 8-10 часа, като я смените два пъти. Почистете влакънцата и кожичката. Пуснете в кипяща вода за малко, прецедете. Залейте с горещ захарен сироп, приготвен от 450 г захар на литър вода. Добавете канела на вкус, стерилизирайте 15 минути.

Сладко от ревен

Продукти: 10 средно големи стебла от ревен, пудра захар, ванилия.
Приготовление: Разрежете стеблата на парчента и сварете, докато омекнат. Пасирайте или смелете през месомелачка. Изстискайте сока и на всеки 9 ч. ч. сок добавете 600 г захар и пакетче ванилия. Варете 15 минути след кипването. Почиствайте пяната. Когато стане прозрачно, още горещо го налейте в буркани и ги затворете добре.

Сладко от ревен - 2

Продукти: 1 Кг ревен, 1500 г захар, 1.5 ч. ч. вода.
Приготовление: Почистете ревена от влакънцата, пуснете в кипяща вода - една минута. Оставете да се изстуди. Пригответе сироп от захарта и водата и залейте ревена. Варете 25 минути на слаб огън. Изстудете. Доварете след 12 часа. Налейте в сухи буркани, затворете добре и изстудете, без да обръщате бурканите.


Глухарче - салати и чай - Taraxacum

Taraxacum
Салата от глухарче

Продукти: Шепа листа от глухарче, градинска салата, сока от 1/2 лимон, олио, сол на вкус.
Приготовление: Нарежете листните зеленчуци, посолете, подправете с олиото и лимоновия сок. Украсете с няколко измити цвята от глухарче.

Салата от глухарче с майонеза

Продукти: 2 шепи листа и стръкове от младо глухарче, 2 ч. ч.майонеза, сока от 1/2 лимон.
Приготовление: Нарежете дръжките и листата на ситно, объркайте с майонезата, подправете с лимоновия сок. Преди сервиране поръсете с накъсани листа от цвят на глухарче.

Чай от глухарче и мащерка

Продукти: Щипка сухи листа от глухарче, щипка суха мащерка, мед на вкус.
Приготовление: Запарете водата и пуснете изсушените листа на глухарчето и мащерката. Подсладете с мед.Можете да добаите и няколко капки сок от лимон.

Сироп от глухарче

Продукти: 5 ч. ч. цветове от глухарче, 1 кг захар, 1 л вода, 10 г линонена киселина.
Приготовление: Измийте добре цветовете, накиснете ги във водата и ги оставете да пренощуват. Добавете захарта и варете на бавен огън. Прецедете. Накрая, когато се сгъсти, добавете лимонената киселина. Затворете в сухи бутилки.


Цикория - салати и супи - Cichorium

Цикория - салати и супи

Wild endive (Cichorium pumilum)
Салата от цикория

Продукти: 250 глиста от цикория, 2 глави лук, к. ч. кетчуп, 2 суп.л. майонеза, сол на вкус.
Приготовление: Измийте цикорията, подсушете, нарежете на ситно. Накълцайте лука на много дребно. Смесете майонезата с кетчупа и омесете всички продукти. Посолете.

Салата от цикория и сирене

Продукти: 2 шепи листа от цикория, 2 средно големи ябълки, 2 праскови, 200 г краве сирене, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 суп. л. майонеза, 1 суп.л. лимонов сок, щипка сол.
Приготовление: Нарежете обелените ябълки и праскови на кубчета, добавете нарязаните на ситно листа от цикорията и сиренето. Залейте с добре разбърканите подправки и киселото мляко.
Салата от цикория и яйце

Продукти: 2 шепи листа от цикория, 1 яйце, 1 суп. л. оцет, щипка сол, черен пипер, 3 суп. л. олио, горчица на вкус.
Приготовление: Изчистете цикорията и я измийте. Сложете я в чинията заедно със свареното и нарязано на ситно яйце. Посипете със солта и начукания пипер, поръсете с оцета и олиото.
Объркайте добре с горчицата.

Супа от цикория

Продукти: 2 шепи листа от цикория, 50 г масло, 5-б картофа, сол, магданоз.
Приготовление: Измийте цикорията, запържете я, добавете водата и посолете. Прибавете обелените и нарязани картофи и ситно нарязаните магданоз и копър. Вместо картофи можете да използвате ориз.

Супа отцикория със сирене

Продукти: 2 пълни купи млади листа от цикория, 2 суп. л. олио, 1.5 суп. л. брашно, 8 яйца, сметана, копър, сол на вкус.
Приготовление: Сварете листата в подсолена вода - десетина минути. Пасирайте ги или ги смелете на пюре. Запържете леко брашното с горещо масло и добавете заедно с пюрето към бульона. Кипнете. Нарежете твърдо сварените яйца на половинки и ги залейте със супата. Подправете с разбитата сметана и ситно нарязания копър. Сервирайте със сирене. Можете да настържете и малко мускатово орехче.


вторник, 24 декември 2013 г.

Киселец - супи и салати


Киселец - супи и салати

Киселец
Салата от киселец и спанак

Продукти: 1-2 шепи кнселец, 300 г спанак, 2 връзки зелен лук, 1/2 връзка магданоз, 3 суп. л. растително масло, 2 ч. л. сок от лимон или оцет, 6-8 маслини, сол, 2 твърдо сварени яйца.
Приготовление: След като изчистите и измиете 1еленчуците, нарежете ги на ситно, смесете, наръсете със сол на вкус, лимонов сок и растително масло, разбъркайте салатата добре и гарнирайте с филийки от яйцата и почистените от костилките маслини.

Зелена салата

Продукти: 2 шепи млади листа спанак, шепа листа от киселец, олио, сол на вкус.
Приготовление: Нарежете на ситно добре измитите и почистени от дръжките листа на спанака и киселеца. Подправете с олиото и солта. Вместо олио може да се използва зехтин и да се прибавят няколко нарязани маслини.

Пролетна салата

Продукти: Корени от спанак и лапад, листа от киселец, по малко олио, оцет, орехови ядки, сол.
Приготовление: Добре изчистени и измитите корени (без тънките връхчета) попарете в подсолена вода за 5-6 минути. Нарежете на дребно, добавете нарязания киселец и подправете с оцет, олио, сол и счуканите ядки от 4-5 ореха. По желание може и да добавите малко чесън.

Крем-супа от киселец

Продукти: 600 г киселец, 2 моркова, 40 г кервиз, 180 г мляко, 100 г мазнниа, филия хляб, магданоз или копър, черен пипер, сол, 1 суп. л.брашно.
Приготовление: Задушете настърганите моркови и кервиза, сложете брашното. Прибавете измития киселец. Залейте с вода и варете 10 минути. Претрийте през цедка. Застройте с млякото, солта, магданоза (копъра), нарязан на ситно. Поднесете със сварено яйце и изпържени малки хапки.

Крем-супа от киселец с картофи

Продукти: 1 Кг киселец, 1 глава лук, 4-5 картофа, 3 суп. л. олио, суп.л. брашно, 2 филии хляб, сол на вкус.
Приготовление: Задушете ситно нарязания лук в олиото, прибавете картофите, ситно нарязания киселец и брашното. Налейте малко вода и варете 10 минути. Претрийте през сито. Полученото пюре залейте с вода и варете 5-6 минути, посолете. Супата поднесете с изпържени хапки хляб.

Крем-супа от киселец и спанак

Продукти: 1/2 кгспанак, 1/2 кг киселец, 1 глава лук, брашно, яйце,1 ч.ч. кисело мляко, джоджен, магданоз, сол.
Приготовление: Измийте и сварете спанака и киселеца в подсолена вода, докато омекнат. Претрийте през сито. Задушете ситно нарязания лук, брашно. Разредете полученото пюре с вода и варете още 10 минути. Застройте с яйцето и млякото, прибавете сол на вкус и ситно нарязани магданоз и джоджен.

Чорба от киселец, лобода u маслини

Продукти: 1/2кг киселец, 1 връзка лобода, 3 суп. л. олио, връзка лук,10-15 маслини, 1 к. ч. ориз, черен пипер, магданоз, яйце, 3 суп. л. кисело мляко, сол на вкус.
Приготовление: Измийте и нарежете киселеца и лободата, Задушете в олиото. Прибавете ситно нарязания лук, маслините и ориза. Когато оризът омекне, прибавете солта, черният пипер и ситно нарязания магданоз. Застройте чорбата с яйцето и киселото мляко.

Супа от киселец

Продукти: 1 Кг листа на киселец, 2 глави пресен лук, суп. л.брашно, 70 г олио, черен пипер, 3 суп. л. кисело мляко, сол.
Приготовлеие: Задушете ситно нарязания лук, брашното и ситно нарязаните листа на киселеца. Варете 10-15 минути. Посолете на вкус, поръсете с черния пипер. Киселото мляко прибавете при сервиране.

 Супа от киселец с прясно мляко

Продукти: Шепа киселец, 50гмасло, 4 суп. л.брашно, щипка сол, щипка захар, 2 жълтъка, 100 г прясно мляко, 2 филии хляб.
Приготовление: Махнете дръжките на киселеца, поизпържете ги в нагорещено масло, добавете брашното, размесете добре и залейте с вода. Посолете, сложете захарта и оставете да ври 10 минути. Разбийте жълтъците в млякото, махнете супата от огъня и застройте. Налейте в супника върху запържените парченца хляб.

 Супа от киселец и лобода

Продукти: 1/2 кг киселец, 1/2 кг лобода, връзка пресен лук, 3 суп.л. олио, 2 суп. л. ориз, 3 суп. л. сирене, яйце, 3 суп. л. кисело мляко, магданоз, джоджен, копър, сол.
Приготовление: Задушете в олиото ситно нарязания лук, прибавете добре измитите и нарязани киселец и лобода, посолете. Варете 20 минути. Прибавете ориза. Свалете от огъня. Направете застройката от яйцето, млякото и сиренето. Поръсете със ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър.

Киселец с лапад

Продукти: l/2 кг киселец, 1/2 кг лапад, 3 суп. л. масло, 1 ч. ч. киселоло мляко, 2 яйца, 2 суп. л. брашно, магданоз, джоджен, сол на вкуас.
Приготовление: Измийте и нарежете киселеца и лапада, прибавете маслото, млякото, яйцата, солта, брашното, 1/2 ч. ч. вода.Варете на умерен огън 20 минути. Прибавете магданоза и джоджена.

Киселец със сос

Продукти:  1 Кг киселец, 6 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, 2 суп. л. краве масло, 1 суп. л. брашно, сол, черен пипер на вкус.
Приготовление: Сварете в подсолена вода почистения и измит киселец. Отцедете и сложете в тавичка. Разбъркайте маслото на пяна, прибавете яйцата, млякото, брашното, солта и черния
пипер. Залейте киселеца с така получения сос.Печете в умерена фурна-15-20минути.

Киселец с картофи

Продукти: 700 г картофи, 700 г киселец, глава лук, морков, коренчета магданоз, 2 суп. л. масло, сол, черен пипер, листа от магданоз, копър на вкус.
Приготовление: Нарежете на ситно морковите, корена от магданоз и лука и леко запържете. Изсипете ги в кипяща вода, добавете киселеца и картофите, задушете. Подправете с подп-
равките и поръсете със ситно нарязаните магданози копър.

 Накип

Продукти: 1 Кг лапад, спанак, киселец, 4 суп. л. брашно, 3 ч. ч.прясно мляко, 5-б суп. л. олио, 4 яйца, малко краве масло, чер пипер, сол, лимонов сок.
Приготовление: Запържете 2 суп. л. брашно в 3-4 суп. л. олио.Към тях прибавете предварително попарените спанак, киселец и лапад и задушете около 5 минути. Долейте ч. ч. прясно мляко и водата, в която са били попарени листата, заедно с 2 добре разбити яйца. Изсипете сместа във форма, която има намазнена хартия и варете на водна баня, докато сместа се отдели от стените. Поставете в подходяща дълбока чиния. Запържете 2 равни суп. л. брашно в 2 суп. л. олио. Прибавете 2 ч.ч. мляко. Варете 5-б минути. Свалете от огъня и подправете със
сол, черен пипер, малко краве масло, яйцата и малко лимонов сок. С тази смес залейте накипа. По желание преди сервиране настържете кашкавал.

 Телешки мозък с киселец

Продукти: Мозъкът от една телешка глава, 1/2 л бяло вино, главичка пресен лук, магданоз, черен пипер, сол на вкус, 250 г киселец.
Приготовление: Измийте мозъка, махнете кръвните части и кожицата, киснете около час във вода, като я сменявате до три пъти. Залейте с бялото вино и вода така, че да го покрие, добавете подправките и варете. Прецедете и варете до готовност. Изцедете и сервирайте върху гарнитура от задушен и леко посолен киселец.

 Киселец за зимaтa

Приготовление: Попарете киселеца с вряла вода, варете го в нова вода, докато стане на гъста каша. Посолете, оставете да изстине и насипете в буркани. Налейте във всеки буркан по 2 сантиметра разтопено масло и когато то изстине, завържете с пергаментова хартия. Пазете на хладно.

неделя, 22 декември 2013 г.

САЛАТИ И СУПИ ОТ КОПРИВА

САЛАТИ И СУПИ ОТ КОПРИВА

Обикновена коприва (Urtica dioica)

Салата от коприва

Продукти: 800 г прясна коприва, 40 г олио, сол, лим:онов сок, маслини.
Приготовление: Измийте копривата, поръсете я със сол и мачкайте с ръце. Залейте с лимоновия сок, прибавете няколко маслини и олиото.

Салата от копривава - 2
 
Продукти: 1 Кг коприва, 1-2 глави лук, връзка магданоз, олио, оцет, 3-4 яйца, сол на вкус.
Приготовление: Измийте и нарежете на ситно копривата, добавете нарязания лук и солта. Начукайте добре сместа. Прибавете олиото, оцета, ситно нарязания магданоз. Украсете с твър-
до сварените яйца, нарязани на колелца.

петък, 20 декември 2013 г.

Свинки пържоли с лук

Свинки пържоли с лук

Необходими продукти:

  • 800 - 1000 г свински врат без кост
  • 2 - 3 средно големи глави лук
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 2 - 3 зрънца бахар

Начин на приготвяне:

Поръсете пържолите със сол и пипер на вкус. Поставете ги в съд, а между тях наредете нарязания на кръгчета лук и зрънцата бахар. Оставете ги в хладилника да престоят 2 - 3 часа. Опечете пържолите на скара. Отделно можете да опечете лука за гарнитура. По желание можете да поднесете с пресни картофи или картофено пюре.

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Прясно зеле с агнешко месо

Прясно зеле с агнешко месо

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1 кг агнешко месо
  • 2 средно големи зелки
  • 6-8 с.л. олио
  • 2-3 средно големи глави лук
  • 600 гр домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • кимион
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Месото се нарязва на средно големи парчета, запържва се в олиото, прибавя се нарязания лук и се запържва. Нарязване на дребно зелето, осолява се и се оставя да престои 30-40 минути. Когато месото добие златист цвят, се прибавя червеният пипер, слага се зелето, залива се с 1 ч.ч. тореща вода  и се вари на слаб огън. Обелвате доматите, нарязвате ги на дребни порченца и ги прибавяте съм зелето. Ястието се оставя да се свари добре, разбърквате от време на време и се поръсва с кимион.

неделя, 15 септември 2013 г.

Бифтек с макарони

Бифтек с макарони

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1 кг кайма
  • 500 г макарони
  • 150 г настърган кашкавал
  • 100 гр олио
  • 60 гр галета
  • 40 гр брашно
  • 5 средно големи яйца
  • 2-3 домата
  • 1 с.л. оцет 
  • 2 глави лук 
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • щипка кимион

За соса - 3-4 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 1/2 чаена чаша прясно мляко, сол на вкус, черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

   Каймата се размесва с две яйца, ситно нарязан лук и магданоз, сол, черен пипер, кимион, оцет и 1/2 ч.ч. вода. Сместа се разделя на 4 части, от които се оформят 4 бифтека.
Овалват се в галета, после в брашно и се пържат от двете страни в олиото до добиване на хубав златист цвят. Макароните се сваряват в леко подсолена вода, отцеждат се и се изсипват в тенджера. Заливат се със запърженото масло и се поръсват с настъргания кашкавал. Сосът се приготвя, като маслото и брашното се бъркат на огъня,  докато се получи пенлива смес. Прибавя се млякото и се бие, докато се сгъсти. Изпържените бифтеци се сервират, като върху всеки се слага по едно кръгче домат и кръгче сварено яйце. Около всеки бифтек се смага от макароните и се заливат със соса.

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Гарнирана пита с лук и аншоа

Гарнирана пита с лук и аншоа

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 200 г брашно
  • 100 г чисто масло
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/4 ч.л. сол
  За гарнигурата  - 300 г лук, 50 г. масло, 12 филета от аншоа, 2-3 средно големи домата, сол на вкус, 120 г маслини, черен пипер, 2-3 сладки и зелени чушки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Смесвате брашното, маслото и солта, кото притривате много добре между пръстите си и дланите си. Към получената смес се прибавяте вода и се замесва тесто, което оставете да престои на студено. Разточвате кора с големината на тавичката, намазвате обилно с масло, и слагате кората в тавичката. Нарязвате лукът и сладкия пипер на кръгчета, които  пържите 2-3 минути в масло, прибавяте 1 -2 с.л. вода, сол на вкус, черен пипер и се задушава още 1-2 минути. След което изсипвате върху тестото и отгоре подреждате филетата аншоа в кръг като часовник, поръсвате и нарязаните на ленти маслини, слагате и кръгчета пресни домати. Питата печете в умерена фурна 20-25 минути, до появата на златист цвят.

сряда, 11 септември 2013 г.

Дроб на шишче

Дроб на шишче

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1,5 кг. черен дроб
  • 200 гр. сланина
  • 2-3 пресни лимона
  • 8-10 средно големи картофа
  • 4-6 пресни тиквички
  • олио
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Дробът се овалва хубаво в брашно и се изпържва. В същата мазнина се изпържват нарязаните на кръгчета картофи, след което дробът и картофите се осоляват и се поръсват с червен и черен пипер. Дробът се нарязва на дребни парченца, лимоните се нарязват на тънки кръгчета, сланината на парченца. На приговените шишчета се нанизват последователно половин кръгче от лимон, парченце сланина, парченце дроб, парченце картоф и повтаряте докато напълните шишчето. Шишчетата се сервират с гарнитура от задушени тиквички в масло.