събота, 28 декември 2013 г.

Иглика - чай - вино - ликьор - Primula

Primula
Чай от иглика и еньовче

Продукти: 4 с. л. сушена иглика, 4 суп. л. еньовче, захар на вкус.
Приготовление: Смесете игликата и еньовчето и ги запарете.Прецедете. Добавете захарта.

Чай от иглика и бъз

Продукти: 3 суп. л. иглика, 2 суп. л. цвят от бъз, мед на вкус.
Приготовление: Кипнете водата, изсипете цветовете (може и сухи), махнете съда от огъня и захлупете, за да се получи хубава настойка. Подсладете с мед на вкус. Можете да сервирате и студен.

Вино от иглика

 
Продукти: 1л бяло вино, 2 шепи цвят от иглика.
Приготовление: Напълнете бутилката с цвета на игликата и залейте с бялото вино. Затворете и оставете на слънце за две седмици. Прецедете и налейте в бутилка. Затворете добре.

Ликьор от цвят на иглика

Продукти: 200 г цвят от иглика, 1 л ракия, 1 кг захар.
Приготовление: Сварете захарния спроп да остане 1/2 литър. Добавете игликата, която предварително сте накиснали във вода за половин час. Налейте ракията. Разбъркайте добре и налейте в сухи бутилки.

Ликьор от корени на иглика

Продукти: 1 л.водка или ракия, 10 г корени от иглика, 1 кг захар.
Приготовление: Накиснете почистените и нарязани корени в ракията за 5-б дни. Прецедете. Добавете изстудения спроп, приготвен от захарта и 1 ч. ч. вода. Затворете в сухи бутилки.

Ликьор "РАСПАЙЛ"

Продукти: 1 л 12% спирт, 500 г захар, 12 г корени от иглика, 2 г ароматична тръстика, 1 г канела, 0.25 г алое, смирна, карамфил, ванилия, камфор, индийско орехче, шафран - по 0.25 г.
Приготовление: Накълцайте всички продукти на дребно, добавете ги към спирта, Затворете в бутилки и оставете на слънце. Разклащайте. След 5 дни прецедете и смесете със захарния спроп.

Шартрьоз

Продукти: 1 л спирт ( 40 градуса), 1 кг захар, 2 г градински чай, 2 г анасон, 7 г колеандър, 1 г семе от иглика, 1 г листа от мента, 0.1 г шафран.
Приготовление: Прибавяйте продуктите в спирта един след друг през седмица. Накрая прецедете течността и прибавете към студения сироп, приготвен от захарта и 1 ч. ч. вода. Налейте в сухи бутилки.

Голям шартрьоз

Продукти: 2 л спирт ( 40 градуса), 700 г захар, шепа сухи листа от пелин, шепа сухи листа от люта мента, 5 г счукано семе от иглика, 10 г счукани ядки от праскови.
Приготовление: Стрийте добре пелиновите листа и добавете в ракията. След 10 дни сложете натрошената на ситно мента и семената от иглика, след още 10 дни - счуканите ядки. Прецедете и добавете захарта. След като захарта се стопи, прецедете отново и налейте в сухи бутилки.

Див пелин - ликьор - Artemisia vulgaris

 Artemisia vulgaris
Ликьор от див пелин

Продукти: 2 ч. ч. пресни листа от див пелин и няколко клончета, бутилка коняк, 4 суп. л. захар, кора от 2 портокала.
Приготовление: Измийте добре листата, залейте ги с коняк, захлупете съда, съхранявайте на тъмно в продължение на 8 дни. Сварете вода със захар и кора от портокали, докато се разтвори захарта. Прибавете изстиналата смес към коняка, прецедете добре през тензухена кърпа. Насипете ликъора в малки бутилки, като във всяка поставите по клонче див пелин. Затворете бутилките добре. Оставете ликъора да "узрее" два месеца.

Див чесън - салата - Allium ursinum L


Allium ursinum L
Салата от див чесън

Продукти: Връзка див чесън, няколко стръкчета магданоз, маруля, 1 ч. ч. кисело мляко, растително масло, сол на вкус.
Приготовление: Нарежете зеленчуците на ситно, смесете, посолете и поръсете с мазнината. Залейте с кисело мляко.




Сандвич с див чесън

Продукти: Няколко стръка див чесън, копър, масло, филия хляб.
Приготовление: Нарежете чесъна и копъра много на дребно и посипете върху намазаната с масло филия хляб.

Див чесън с кисело мляко

Продукти: Няколко стръка див чесън, 1 ч. ч. кисело мляко, копър.
Приготовление: Нарежете чесъна и копъра на много ситно, счукайте ги в хаванче, за да се получи еднородна маса. Сипете киселото мляко и разбъркайте добре. Можете да добавите няколко капки зехтин. Сервирайте като студена супа.

Ракия от див чесън

Продукти: Връзка див чесън, 1 л ракия.
Приготовление: Нарежете дивия чесън, залейте с ракията и оставете на слънце за две седмици. Прецедете и налейте в бутилка. Затворете добре.

Ревен - сладко и компот

Koмпoт от ревен 

Продукти: 500 г ревен, 250 мл вода, 100 г захар, кората от 1 лимон
Приготовление: Измийте стръковете на ревена, почистете власинките, нарежете. Кипнете водата, захарта и настърганата лимонена кора. Пуснете ревена във водата и варете, като следите да не се развари.

Лудинг с ревен

Продукти: 250 мл. прясно мляко, 75 г захар, 30 г желатин, 250 мл. компот от ревен, 1 белтък.
Приготовление: Пригответе пудинг от млякото, захарта и желатина. Снемете от печката и постепенно добавете ревена. Изстудете. Поднесете, като украсите с разбития белтък.

Сладкиш от ревен, касис и вишни

Продукти: 375 г брашно, 500 г. безсолна извара, 150 г. захар, 1500 гр. плодове, 50 г. маргарин, 2 яйца, 250 мл мляко, желатин, 10 гр. мая.
Приготовление: От брашното пригответе тесто с мая. Разбъркайте изварата с половината захар и част от бухналия във вода желатин. Сложете продуктите върху разточеното тесто. Отгоре наредете плодовете. Добавете останалата захар към маргарина, а също разбитите яйца, брашното и млякото. Разбъркайте добре. С получената маса покрийте плодовете. Печете на среден огън около 40 минути.

Компот от ревен за зимата

Приготовление: Почистете стръкчетата ревен, нарежете на парчета, наредете в буркани. Във всеки буркан (от 1 л) поставете по 4 суп. л. захар, стръкче карамфил, щипка настърган лимон. По желание може да налеете и вода. Стерилизирайте 20 минути.

Компот от ревен с канела

Продукти: Ревен, захар, канела.
Приготовление: Вземете стръкове от млад ревен - наберете го през май-юни. Нарежете сочните стъбълца на парченца, накиснете в студена вода за 8-10 часа, като я смените два пъти. Почистете влакънцата и кожичката. Пуснете в кипяща вода за малко, прецедете. Залейте с горещ захарен сироп, приготвен от 450 г захар на литър вода. Добавете канела на вкус, стерилизирайте 15 минути.

Сладко от ревен

Продукти: 10 средно големи стебла от ревен, пудра захар, ванилия.
Приготовление: Разрежете стеблата на парчента и сварете, докато омекнат. Пасирайте или смелете през месомелачка. Изстискайте сока и на всеки 9 ч. ч. сок добавете 600 г захар и пакетче ванилия. Варете 15 минути след кипването. Почиствайте пяната. Когато стане прозрачно, още горещо го налейте в буркани и ги затворете добре.

Сладко от ревен - 2

Продукти: 1 Кг ревен, 1500 г захар, 1.5 ч. ч. вода.
Приготовление: Почистете ревена от влакънцата, пуснете в кипяща вода - една минута. Оставете да се изстуди. Пригответе сироп от захарта и водата и залейте ревена. Варете 25 минути на слаб огън. Изстудете. Доварете след 12 часа. Налейте в сухи буркани, затворете добре и изстудете, без да обръщате бурканите.


Глухарче - салати и чай - Taraxacum

Taraxacum
Салата от глухарче

Продукти: Шепа листа от глухарче, градинска салата, сока от 1/2 лимон, олио, сол на вкус.
Приготовление: Нарежете листните зеленчуци, посолете, подправете с олиото и лимоновия сок. Украсете с няколко измити цвята от глухарче.

Салата от глухарче с майонеза

Продукти: 2 шепи листа и стръкове от младо глухарче, 2 ч. ч.майонеза, сока от 1/2 лимон.
Приготовление: Нарежете дръжките и листата на ситно, объркайте с майонезата, подправете с лимоновия сок. Преди сервиране поръсете с накъсани листа от цвят на глухарче.

Чай от глухарче и мащерка

Продукти: Щипка сухи листа от глухарче, щипка суха мащерка, мед на вкус.
Приготовление: Запарете водата и пуснете изсушените листа на глухарчето и мащерката. Подсладете с мед.Можете да добаите и няколко капки сок от лимон.

Сироп от глухарче

Продукти: 5 ч. ч. цветове от глухарче, 1 кг захар, 1 л вода, 10 г линонена киселина.
Приготовление: Измийте добре цветовете, накиснете ги във водата и ги оставете да пренощуват. Добавете захарта и варете на бавен огън. Прецедете. Накрая, когато се сгъсти, добавете лимонената киселина. Затворете в сухи бутилки.


Цикория - салати и супи - Cichorium

Цикория - салати и супи

Wild endive (Cichorium pumilum)
Салата от цикория

Продукти: 250 глиста от цикория, 2 глави лук, к. ч. кетчуп, 2 суп.л. майонеза, сол на вкус.
Приготовление: Измийте цикорията, подсушете, нарежете на ситно. Накълцайте лука на много дребно. Смесете майонезата с кетчупа и омесете всички продукти. Посолете.

Салата от цикория и сирене

Продукти: 2 шепи листа от цикория, 2 средно големи ябълки, 2 праскови, 200 г краве сирене, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 суп. л. майонеза, 1 суп.л. лимонов сок, щипка сол.
Приготовление: Нарежете обелените ябълки и праскови на кубчета, добавете нарязаните на ситно листа от цикорията и сиренето. Залейте с добре разбърканите подправки и киселото мляко.
Салата от цикория и яйце

Продукти: 2 шепи листа от цикория, 1 яйце, 1 суп. л. оцет, щипка сол, черен пипер, 3 суп. л. олио, горчица на вкус.
Приготовление: Изчистете цикорията и я измийте. Сложете я в чинията заедно със свареното и нарязано на ситно яйце. Посипете със солта и начукания пипер, поръсете с оцета и олиото.
Объркайте добре с горчицата.

Супа от цикория

Продукти: 2 шепи листа от цикория, 50 г масло, 5-б картофа, сол, магданоз.
Приготовление: Измийте цикорията, запържете я, добавете водата и посолете. Прибавете обелените и нарязани картофи и ситно нарязаните магданоз и копър. Вместо картофи можете да използвате ориз.

Супа отцикория със сирене

Продукти: 2 пълни купи млади листа от цикория, 2 суп. л. олио, 1.5 суп. л. брашно, 8 яйца, сметана, копър, сол на вкус.
Приготовление: Сварете листата в подсолена вода - десетина минути. Пасирайте ги или ги смелете на пюре. Запържете леко брашното с горещо масло и добавете заедно с пюрето към бульона. Кипнете. Нарежете твърдо сварените яйца на половинки и ги залейте със супата. Подправете с разбитата сметана и ситно нарязания копър. Сервирайте със сирене. Можете да настържете и малко мускатово орехче.


вторник, 24 декември 2013 г.

Киселец - супи и салати


Киселец - супи и салати

Киселец
Салата от киселец и спанак

Продукти: 1-2 шепи кнселец, 300 г спанак, 2 връзки зелен лук, 1/2 връзка магданоз, 3 суп. л. растително масло, 2 ч. л. сок от лимон или оцет, 6-8 маслини, сол, 2 твърдо сварени яйца.
Приготовление: След като изчистите и измиете 1еленчуците, нарежете ги на ситно, смесете, наръсете със сол на вкус, лимонов сок и растително масло, разбъркайте салатата добре и гарнирайте с филийки от яйцата и почистените от костилките маслини.

Зелена салата

Продукти: 2 шепи млади листа спанак, шепа листа от киселец, олио, сол на вкус.
Приготовление: Нарежете на ситно добре измитите и почистени от дръжките листа на спанака и киселеца. Подправете с олиото и солта. Вместо олио може да се използва зехтин и да се прибавят няколко нарязани маслини.

Пролетна салата

Продукти: Корени от спанак и лапад, листа от киселец, по малко олио, оцет, орехови ядки, сол.
Приготовление: Добре изчистени и измитите корени (без тънките връхчета) попарете в подсолена вода за 5-6 минути. Нарежете на дребно, добавете нарязания киселец и подправете с оцет, олио, сол и счуканите ядки от 4-5 ореха. По желание може и да добавите малко чесън.

Крем-супа от киселец

Продукти: 600 г киселец, 2 моркова, 40 г кервиз, 180 г мляко, 100 г мазнниа, филия хляб, магданоз или копър, черен пипер, сол, 1 суп. л.брашно.
Приготовление: Задушете настърганите моркови и кервиза, сложете брашното. Прибавете измития киселец. Залейте с вода и варете 10 минути. Претрийте през цедка. Застройте с млякото, солта, магданоза (копъра), нарязан на ситно. Поднесете със сварено яйце и изпържени малки хапки.

Крем-супа от киселец с картофи

Продукти: 1 Кг киселец, 1 глава лук, 4-5 картофа, 3 суп. л. олио, суп.л. брашно, 2 филии хляб, сол на вкус.
Приготовление: Задушете ситно нарязания лук в олиото, прибавете картофите, ситно нарязания киселец и брашното. Налейте малко вода и варете 10 минути. Претрийте през сито. Полученото пюре залейте с вода и варете 5-6 минути, посолете. Супата поднесете с изпържени хапки хляб.

Крем-супа от киселец и спанак

Продукти: 1/2 кгспанак, 1/2 кг киселец, 1 глава лук, брашно, яйце,1 ч.ч. кисело мляко, джоджен, магданоз, сол.
Приготовление: Измийте и сварете спанака и киселеца в подсолена вода, докато омекнат. Претрийте през сито. Задушете ситно нарязания лук, брашно. Разредете полученото пюре с вода и варете още 10 минути. Застройте с яйцето и млякото, прибавете сол на вкус и ситно нарязани магданоз и джоджен.

Чорба от киселец, лобода u маслини

Продукти: 1/2кг киселец, 1 връзка лобода, 3 суп. л. олио, връзка лук,10-15 маслини, 1 к. ч. ориз, черен пипер, магданоз, яйце, 3 суп. л. кисело мляко, сол на вкус.
Приготовление: Измийте и нарежете киселеца и лободата, Задушете в олиото. Прибавете ситно нарязания лук, маслините и ориза. Когато оризът омекне, прибавете солта, черният пипер и ситно нарязания магданоз. Застройте чорбата с яйцето и киселото мляко.

Супа от киселец

Продукти: 1 Кг листа на киселец, 2 глави пресен лук, суп. л.брашно, 70 г олио, черен пипер, 3 суп. л. кисело мляко, сол.
Приготовлеие: Задушете ситно нарязания лук, брашното и ситно нарязаните листа на киселеца. Варете 10-15 минути. Посолете на вкус, поръсете с черния пипер. Киселото мляко прибавете при сервиране.

 Супа от киселец с прясно мляко

Продукти: Шепа киселец, 50гмасло, 4 суп. л.брашно, щипка сол, щипка захар, 2 жълтъка, 100 г прясно мляко, 2 филии хляб.
Приготовление: Махнете дръжките на киселеца, поизпържете ги в нагорещено масло, добавете брашното, размесете добре и залейте с вода. Посолете, сложете захарта и оставете да ври 10 минути. Разбийте жълтъците в млякото, махнете супата от огъня и застройте. Налейте в супника върху запържените парченца хляб.

 Супа от киселец и лобода

Продукти: 1/2 кг киселец, 1/2 кг лобода, връзка пресен лук, 3 суп.л. олио, 2 суп. л. ориз, 3 суп. л. сирене, яйце, 3 суп. л. кисело мляко, магданоз, джоджен, копър, сол.
Приготовление: Задушете в олиото ситно нарязания лук, прибавете добре измитите и нарязани киселец и лобода, посолете. Варете 20 минути. Прибавете ориза. Свалете от огъня. Направете застройката от яйцето, млякото и сиренето. Поръсете със ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър.

Киселец с лапад

Продукти: l/2 кг киселец, 1/2 кг лапад, 3 суп. л. масло, 1 ч. ч. киселоло мляко, 2 яйца, 2 суп. л. брашно, магданоз, джоджен, сол на вкуас.
Приготовление: Измийте и нарежете киселеца и лапада, прибавете маслото, млякото, яйцата, солта, брашното, 1/2 ч. ч. вода.Варете на умерен огън 20 минути. Прибавете магданоза и джоджена.

Киселец със сос

Продукти:  1 Кг киселец, 6 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, 2 суп. л. краве масло, 1 суп. л. брашно, сол, черен пипер на вкус.
Приготовление: Сварете в подсолена вода почистения и измит киселец. Отцедете и сложете в тавичка. Разбъркайте маслото на пяна, прибавете яйцата, млякото, брашното, солта и черния
пипер. Залейте киселеца с така получения сос.Печете в умерена фурна-15-20минути.

Киселец с картофи

Продукти: 700 г картофи, 700 г киселец, глава лук, морков, коренчета магданоз, 2 суп. л. масло, сол, черен пипер, листа от магданоз, копър на вкус.
Приготовление: Нарежете на ситно морковите, корена от магданоз и лука и леко запържете. Изсипете ги в кипяща вода, добавете киселеца и картофите, задушете. Подправете с подп-
равките и поръсете със ситно нарязаните магданози копър.

 Накип

Продукти: 1 Кг лапад, спанак, киселец, 4 суп. л. брашно, 3 ч. ч.прясно мляко, 5-б суп. л. олио, 4 яйца, малко краве масло, чер пипер, сол, лимонов сок.
Приготовление: Запържете 2 суп. л. брашно в 3-4 суп. л. олио.Към тях прибавете предварително попарените спанак, киселец и лапад и задушете около 5 минути. Долейте ч. ч. прясно мляко и водата, в която са били попарени листата, заедно с 2 добре разбити яйца. Изсипете сместа във форма, която има намазнена хартия и варете на водна баня, докато сместа се отдели от стените. Поставете в подходяща дълбока чиния. Запържете 2 равни суп. л. брашно в 2 суп. л. олио. Прибавете 2 ч.ч. мляко. Варете 5-б минути. Свалете от огъня и подправете със
сол, черен пипер, малко краве масло, яйцата и малко лимонов сок. С тази смес залейте накипа. По желание преди сервиране настържете кашкавал.

 Телешки мозък с киселец

Продукти: Мозъкът от една телешка глава, 1/2 л бяло вино, главичка пресен лук, магданоз, черен пипер, сол на вкус, 250 г киселец.
Приготовление: Измийте мозъка, махнете кръвните части и кожицата, киснете около час във вода, като я сменявате до три пъти. Залейте с бялото вино и вода така, че да го покрие, добавете подправките и варете. Прецедете и варете до готовност. Изцедете и сервирайте върху гарнитура от задушен и леко посолен киселец.

 Киселец за зимaтa

Приготовление: Попарете киселеца с вряла вода, варете го в нова вода, докато стане на гъста каша. Посолете, оставете да изстине и насипете в буркани. Налейте във всеки буркан по 2 сантиметра разтопено масло и когато то изстине, завържете с пергаментова хартия. Пазете на хладно.

неделя, 22 декември 2013 г.

САЛАТИ И СУПИ ОТ КОПРИВА

САЛАТИ И СУПИ ОТ КОПРИВА

Обикновена коприва (Urtica dioica)

Салата от коприва

Продукти: 800 г прясна коприва, 40 г олио, сол, лим:онов сок, маслини.
Приготовление: Измийте копривата, поръсете я със сол и мачкайте с ръце. Залейте с лимоновия сок, прибавете няколко маслини и олиото.

Салата от копривава - 2
 
Продукти: 1 Кг коприва, 1-2 глави лук, връзка магданоз, олио, оцет, 3-4 яйца, сол на вкус.
Приготовление: Измийте и нарежете на ситно копривата, добавете нарязания лук и солта. Начукайте добре сместа. Прибавете олиото, оцета, ситно нарязания магданоз. Украсете с твър-
до сварените яйца, нарязани на колелца.

петък, 20 декември 2013 г.

Свинки пържоли с лук

Свинки пържоли с лук

Необходими продукти:

  • 800 - 1000 г свински врат без кост
  • 2 - 3 средно големи глави лук
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 2 - 3 зрънца бахар

Начин на приготвяне:

Поръсете пържолите със сол и пипер на вкус. Поставете ги в съд, а между тях наредете нарязания на кръгчета лук и зрънцата бахар. Оставете ги в хладилника да престоят 2 - 3 часа. Опечете пържолите на скара. Отделно можете да опечете лука за гарнитура. По желание можете да поднесете с пресни картофи или картофено пюре.

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Прясно зеле с агнешко месо

Прясно зеле с агнешко месо

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1 кг агнешко месо
  • 2 средно големи зелки
  • 6-8 с.л. олио
  • 2-3 средно големи глави лук
  • 600 гр домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • кимион
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Месото се нарязва на средно големи парчета, запържва се в олиото, прибавя се нарязания лук и се запържва. Нарязване на дребно зелето, осолява се и се оставя да престои 30-40 минути. Когато месото добие златист цвят, се прибавя червеният пипер, слага се зелето, залива се с 1 ч.ч. тореща вода  и се вари на слаб огън. Обелвате доматите, нарязвате ги на дребни порченца и ги прибавяте съм зелето. Ястието се оставя да се свари добре, разбърквате от време на време и се поръсва с кимион.