неделя, 29 декември 2013 г.

Офика-чай-желе-сироп-сладко-S. aucuparia

Офика-S. aucuparia
Чай от офика

Продукти: 300 г сушени плодове от офика, 50 г сушени малини, 25 г листа от френско грозде, захар.
Приготовлепие: Смесете продуктите, попарете като за чаи.Прибавете захар на вкус.

Сок от офика

Продукти: 1 кг плодове, 150 г захар.
Приготовление: Измийте и раздробете добре узрелите плодове. Поставете в паров сокоотделител със захар. Налейте получения сок още горещ в затоплени бутилки. Затворете добре. Съхранявайте на тъмно и хладно място.

Сироп от офика

Продукти: 100 г плод, 100 г захар, 200 мл вода.
Приготовление: Намачкайте добре плода в хаванче, залейте го с врящата вода и го оставете да кисне 4 часа. Прецедете и добавете захарта. Когато тя се разтвори, налейте в бутилки. Съхранявайте в хладилника. Сиропът се пие приразлични заболявания (консултирайте се с лекар), но някои го харесват просто като тонизираща напитка.

Желе от офика 

Продукти: 1 кг плодове, 1.5 кг захар, 5 г лимонена киселина.
Приготовление: Измийте добре узрелите плодове и ги пуснете в 2 л вряла вода - да врат до омекване. Пресовайте и към полученото торе добавете още 2 л вряла вода. Разбъркайте хубаво и прецедете. Добавете захарта и варете до сгъстяване, като накрая сложите лимонената киселина. Налейте горещото желе в затоплени буркани. Съхранявайте на тъмно и студено.

Сладко от офика

Продукти: 1200 г плод от офика, 1200 г захар, 500 мл вода.
Приготовление: Наберете офиката по време на първите зимни студове. Натопете зърната в студена вода за 24 часа, като сменяте водата 2 пъти - за да се махне горчилката. Пуснете плодовете в книяща вода за 10 минути. Прецедете ги. Пригответе сироп от захарта и водата, залейте офиката и варете 10 минути.Оставете на хладно 10 часа. Извадете плодовете с решетеста лъжица и сварете сиропа до сгъстяване. Добавете офиката. Насипете в сухи буркани и затворете херметически. Охладете, без да обръщате бурканите.


БОРОВИ ШИШАРКИ И ВРЪХЧЕТА

P. sylvestris Бял бор
Сладко от борови шишарки

Продукти: 80 борови шишарки (малки, зелени), 2 мл вода, 1 ч. л. лимонена киселина, захар.
Приготовление: Варете боровите шишарки във водата, докато омекнат. Когато се получи мътна течност, прецедете и премерете количеството. Прибавете към отварата захар в отношение 1:1 и варете до сгъстяване. Накрая сложете лимонената киселина.

Боров мед

Продукти: 100 борови връхчета, 3 л вода, захар, 1 ч. ч. лимонена киселина.
Приготовление: Залейте връхчетата с водата. Варете на тих огън докато водата стане на половина. Оставете да престоят 24 часа: след което прецедете. Прибавете захар в съотношение 1:1 и варете до гъстотата на сладко. След като свалите от огъня, прибавете лимонената киселина и насипете топло в бурканчета, които обърнете с капачката надолу, докато медът изстине.

Черница-салати-компот-Morus alba

Черница-Morus alba
Салата от черница, боровинки и ябълки

Продукти: 100 г черници, 100 r боровинки, 50 г ябълки, 60 г лешници.
Приготовление: Размесете плодовете от черницата и боровинките с настърганите ябълки. Добавете захарта, посипете със ситно смлени лешници.

Компот от черница

Продукти: 2 кг черница, 650 г захар на 1 л вода.
Приготовление: Изберете зрели, едри и цели плодове. Наредете в буркани. Залейте с горещ сироп, приготвен от захарта и водата. Затворете. Стерилизирайте 15 минути.

Теменужки-сладко-сладолед-Viola hirta

Теменужки-Viola hirta
Сладко от теменужки

Продукти: 200 г цвят от трицветни теменужки, 1 кг захар, 500 мл вода.
Приготовление: Почистете теменужките така, че да останат само цветчетата, сварете в част от водата - около 15 минути, прецедете ги. Отделно сварете сироп от захарта и водата и когато той стане готов, пуснете теменужките. Изстудете. Насипете в буркани и затворете добре.

Сладолед от теменужки

Продукти: 1 л мляко, 1 пакетче ванилия, 6 жълтъка, 150 r пудра захар, 100 г теменужки.
Приготовление: Стоплете млякото заедно с ванилията - внимавайте да не заври. Разбийте жълтъците, добавете захарта и малко от топлото мляко. Разбъркайте и прибавете към останалото. Варете на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Когато кремът започне да се сгъстява, свалете от огъня и изстудете, като разбърквате отново. Прибавете почистените от стебълцата
и дръжките теменужки. Когато кремът изстине, прецедете и сложете в хладилника да замръзне.

Тиква-паниран цвят-Cucurbita

Тиква-цвят-Cucurbita
Паниран цвят от тиква

Продукти: За една порция: 5-6 броя добре цъфнали и едри цвята от тиква, 1 яйце, 1 суп. л. брашно, сол на вкус, може чер пипер, лимон.
Приготовление: Потопете цветовете от тиквата в предварително разбитото пане и пържете до зачервяване. Сервирайте като гарнитура или като предястие, поръсено със сок от лимон и чер пипер.

Бъз-сироп-шампанско-желе-Sambucus nigra

Цвят на черен бъз (Sambucus nigra)
Супа от бъз

Продукти: 375 r добре узрели зърна от бъз, 1 л вода, 1/2 лимон, 30 г брашно, 75 r захар, 2 стръкчета карамфил, желатин.
Приготовление: Смачкайте плодчетата и сварете с вода, малко лимонена кора и карамфил. Прецедете сока, кипнете го, добавете желатина (набухнал в хладка вода), захарта и сока от лимона. Може да добавите чаша червено вино, нарязани на парченца сини сливи или малко мляко, което ще смекчи вкуса на супата. Същия резултат ще получите и от парченца настъргани ябълки.

Бъзово вино

Продукти: 5 цвята, 3 лимона, 1 кг захар, 6 л вода.
Приготовление: Нарежете лимоните на дребно и сложете в дамаджана. Добавете захарта, бъзовите китки и водата. Разбъркайте добре. Запушете и оставете на хладно. След 45 дни прецедете и налейте в сухи бугилки.

Шампанско от бъз

Продукти: 3 клончета добре разцъфнал бъз, 500 г захар, 125 г 5% оцет, 1 лимон, 5 л вода.
Приготовление: Сложете бъза в глинен, порцеланов или стъклен съд (буркан или дамаджана), добавете лимона, нарязан на кубчета, оцета и захарта и затворете добре. Когато забележите, че захарта се е разтопила, налейте кипналата вода и разбъркайте. След три дни прецедете и налейте виното в бутилки. Може да се пиe след 10 дни.

Сироп от бъзов цвят

Продукти: 25 клончета бъз, 1 л вода,1 кг захар, 1 суп. л. л лимонена киселина.
Приготовление: Сложете бъза във водата и оставете да престои 24 часа, захлупен. Прецедете, добавете захарта и варете до сгъстяване. 5 минути преди да свалите от огъня, сложете лимонената киселина. Почистете от пяната. Налейте в бутилки и затворете добре.

Суров сироп от бъз

Продукти: 25 китки бъз, 2.5 кг захар, 2 пакетчета лимонена киселина, 5 л вода.
Приготовление: Накиснете бъза във водата - да престои така едно денонощие. Прецедете. Добавете захарта и лимонената киселина - разбъркайте, докато захарта се стопи. Затворете в
бутилки, без да стерилизирате.

Сок от бъзов цвят

Продукти: 3 кг цвят от бъз, 7-8 л вода, 1 кг захар.
Приготовление: Залейте цветовете с водата и оставете да престоят 24 часа. Прецедете течността. Прибавсте захарта. Налейте в дамаджана и дръжте на хладно място. По същия начин
можете да приготвите сок и от сух цвят.

Сок от бъзов плод

Продукти: 1 кг добре узрял плод бъз, 1 кг захар.
Приготовление: Измийте чепките с узрял плод. Оронете зърната с вилица и насипете в буркани, поръсете ги със захарта. Оставете на хладно място, докато се отдели сок. Отлейте го в
бутилки, затворете добре и съхранявайте на хладно място.

Желе от бъз и касис

Продукти: 3 ч. ч. сок от бъз, 1 ч. ч. сок от касис (по желание), 100 г захар, 2 ч. л. лимонов сок.
Приготовление: Смесете двата сока със захарта и варете на тих огън около 7-8 минути. Прибавете лимоновия сок и насипете в сухи буркани. Затворете добре.

Бъзово желе

Продукти: 25 китки бъз, 1 лимон, 200 г захар, 1 ч. ч. желатин, 1 клонче мащерка или мента.
Приготовление: Кипнете цветовете и нарязания лимон в 400 г вода заедно с клончето мащерка или мента. Прецедете сиропа и добавете захарта, а накрая и набухналия желатин. Варете няколко минути и сипете в съда за желиране. Съхранявайте в хладилника. При сервиране можете да украсите с разбита сметана.

Мармалад от бъз и ябълки

Продукти: 500 г плодове от бъз (да се използват само напълно узрели зърна), 1 кг ябълки, 500 г захар.
Приготовление: Нарежете ябълките, сварете със захарта и пасираите добре. Бъзът също пасирайте и добавете в последните 20 минути на варенето. Докато е топло, затворете в буркани, които обърнете с дъното нагоре, докато торето се изстуди.


Тинтява-ликьор-Gentiana lutea

Жълта тинтява (Gentiana lutea)
Ликьор от тинтява

Продукти: 100 г корени от синя тинтява, 1.25 л вода, кг захар.
Приготовление: Сварете корените на тинтявата - 20 минуги. Прецедете през платно. Прибавете захарта и варете, докато се сгъсти. Този сироп е добър за анемично болни - пие се по две чаши на ден.

Риган - Пица с риган - Origanum vulgare

Обикновен риган (Origanum vulgare)
Пица с риган

Продукти: Готово тесто за пица, 50 мл олио, 150 г кашкавал, 2 големи червени домата, 100 г салам или шунка, кугия консерва сардела, 5-6 маслини, 2 големи стръка риган.
Приготовление: Разточете тестото и сложете в тавичката за печене така, че краищата му да се изтеглят по стените. Намажете с олио, посипете настъргания кашкавал и салама, нарязан на дребно, наредете сарделките. Подредете доматите и посипете със сушения и надробен риган. Печете в гореща фурна 15-20минути.

събота, 28 декември 2013 г.

Акация - сладко - панирана - Acacia

Акация - Acacia
Панирана акация

Продукти: 10-15 броя акациеви съцветия, 2-3 яйца, малко брашно, олио, сол на вкус.
Приготовление: Потопете внимателно добре измитите акациеви цветове в предварително разбитото пане. Пържете до леко златисто. По желание можете да сервирате, поръсени със сироп от ягоди или малини.

Сладкиши от акация

Продукти: Готово тесто за мекици, цветчета от акация,
масло за пържете, пудра захар.
Приготовление: Накъсайте цветчетата и размесете с тестото за пържене, като предварително сте ги напръскали с няколко капки портокалова есенция (или сок от портокал). Оформете различни по вид топчици и пържете във врящата мазнина. Сервирайте, поръсени с пудра захар.

Сладко от акация

Продукти: 250 г цвят от акация, 600 г захар, сока от половин лимон.
Приготовление: Отделете цвета от съцветието и претрийте добре със захарта. Оставете да престои едно денонощие. Сварете, като добавите 1 ч. ч. вода. Когато стане готово, добавете лимонената киселина. Затворете в сухи буркани.

Мащерка-оцет-сироп-ликьор-Thymus vulgaris

Обикновена мащерка (Thymus vulgaris)
Сос от мащерка

Продукти: 3 кисели краставички, шепа мащерка, 150 г майонеза, шепа магданозени листа, няколко скилидки чесън, 1 ч. ч. горчица.
Приготовление: Накълцайте краставичките на ситно, нарежете на ситно мащерката и магданоза, счукайте чесъна и размесете добре с майонезата. Преди да сервирате, добавете горчицата.



Оцет от мащерка

Продукти: 1 л 5% винен оцет, няколко клончета мащерка, естрагон,маточина.
Приготовление: Поставете клончетата в бутилка, след това залейте с оцета. Престоява 15 дни. Използвайте за заливка на различни салати и ястия - от домати, пресни картофи, извара,
сирене, риба, месо.

Сироп от мащерка

Продукти: 4 ч. ч. цвят и листа от мащерка, 1.5 кг захар.
Приготовление: Почистете мащерката така, че да останат само листата и цветовете. Насипете ред мащерка, ред захар, напръскайте с малко вода, захлупете съда и оставете на слънце,
докато захарта се стопи. Прецедете и изсипете в бутилки. Затворете добре.

Сироп от мащерка с лимонов сок

Продукти: 5-6 шепи добре цъфнали стръкове машерка, 2-3 лимона,захар.
Приготовление: Залейте изчистената мащерка с вода, колкото да я покрие. Оставете да престои 24 часа. Прецедете. Прибавете нарязаните на малки кубчета лимони и толкова захар, колкото е водата. Бъркайте до пълното разтваряне на захарта. След това изстискайте лимонените кубчета, прецедете сместа през тензух, налейте в бутилки от тъмно стъкло, затворете добре и дръжте на тъмно и хладно.

Ликьор от мащерка

Продукти: 2 ч. ч. цвят от мащерка, 1 л водка или ракия, 200 г захар.
Приготовление: Изчистете мащерката от стебълцата и насипете листата и цвета в бутилка. Поръсете със захарта и налейте водката. Оставете на слънце две седмици. Прецедете и насипете в чисти бутилки.