вторник, 4 февруари 2014 г.

Кебап в хартия

Продукти: 1 кг телешко или агнешко месо, 3-4 връзки едро нарязан зелен лук, магданоз, джоджен, 5–6 зелени люти чушки, 150 г краве масло, червен пипер, сол, пергаментова хартия.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета и се изпържва в по-голямата част от маслото. Прибавят се лукът и ситно нарязаните джоджен и магданоз. Накрая се слагат лютите чушки, сол и червен пипер. Запържва се леко и се сваля от огъня. Пергаментовата хартия се нарязва на правоъгълници. Върху всеки правоъгълник се слага от плънката и се сгъва на плик. Намазват се отгоре с останалото масло и се нареждат в плитка тава. Пекат се в умерена фурна 20–25 минути. Сервират се с хартията, която се разрязва при консумиране.

Гювеч със свинско месо

Продукти: 750 г свинско месо, 100 г краве масло, 2-3 глави едро нарязан кромид лук, 3-4 домата, 4-5 картофа, 1 чаена лъжичка червен пипер, 5 яйца, 250 г кашкавал, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се запържва леко в маслото. Прибавя се лукът, посолява се и се задушава до омекване на месото и лука. Поръсва се червения пипер, разбърква се и се прехвърля в гювеч. Прибавят се нарязаните на кръгчета картофи и домати и се досолява, ако е енобходимо. Гювечът се залива с топла вода и се пече във фурна, докато стане почти готов. Изважда се, залива се със смес от разбитите яйца и настъргания кашкавал и се допича, докато хване коричка. При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Свинско месо с бамя

Продукти: 700 г свинско месо без кости, 1-2 глави ситно нарязан кромид лук, 500 г моркови, 1 чаша бяло вино, 500 г бамя, 2-3 домата, ситно нарязан магданоз и сол на вкус, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки. Морковите се почистват, измиват и нарязват на колелца, доматите се нарязват на кубчета. Месото се запържва в горещо олио и като се зачерви, се прибавят лукът и морковите. Сипва се виното, посолява се и се задушава на слаб огън. След 15 мин се слага бамята и като омекне – доматите. Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Свинко контрафиле на барбекю

Продукти: 800 г свинско контрафиле, 300 г маслини, 50 мл зехтин, 5-6 скилидки чесън, мариновани пиперки, риган
Начин на приготвяне: Филето се почиства и се нарязва така, че да се получи правоъгълник. Чесънът и маслините се разбиват със зехтина на пюре и се намазва филето. Навива се на руло. Защипва се с шишче или клечки за зъби и се пече около 15 мин, като първо се изпича от защипаната страна и след това се върти. Изпеченото руло се нарязва на кръгчета с дебелина 1–2 см, които се набождат напречно на дървен шиш. Пекат се по 4–5 мин от всяка страна и по желание се гарнират с пиперки, мариновани в риган и зехтин.

събота, 1 февруари 2014 г.

Кайма с пюре от картофи

Продукти: 500 г кайма, 1-2 глави ситно нарязан кромид лук, 1 яйце, 1 филийка накиснат и изстискан сух хляб, 1/3 чаша олио, 300 г гъби, 1 кг картофи, ½ чаша прясно мляко, малко краве масло, сол, 100 г кашкавал, подправки на вкус.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва с лука, яйцето, хляба и ситно нарязаните гъби, сол и подправки на вкус. Сместа се разстила в намазана с малко олио тава и се запича в силна фурна. Картофите се сваряват небелени, още топли се обелват и пасират. Прибавя се млякото, разбърква се и пюрето се посолява на вкус. Изсипва се върху готовата кайма, заглажда се и на няколко места се слага по малко масло. Запича се отново. Поръсва се с едро настърган кашкавал и се връща във фурната, докато кашкавалът се разтопи.

Свинско печено с картофена гарнитура

Продукти: 750 г свинско месо от бут, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка босилек, 1 връзка магданоз, 1 супена лъжица горчица, 5 супени лъжици смлени бадеми, 1 жълтък, сол, черен пипер, 1 супена лъжица брашно, 1 кг картофи, 250 мл бульон, олио.
Начин на приготвяне: Смесват се горчицата, счуканият чесън, бадемите и жълтъкът и се подправят със сол и черен пипер. Месото се измива, подсушава се и се натрива с черен пипер. Овалва се в брашното и се намазва равномерно с приготвената смес. Слага се в намазана с олио тавичка и се запича в предварително загрята до 180 градуса фурна. След 15 мин се слагат нарязаните на четвъртини картофи. Налива се бульонът и ястието се пече 60 минути. Месото се
сервира нарязано на филийки с картофена гарнитура.

Свински флейки

Продукти: 1 кг крехко свинско месо, малко червен пипер, 2 мариновани пиперки, 500 г гъби, олио, 3-4 домата, 1 супена лъжица брашно, 1/4 чаша бяло вино, 2 дафинови листа, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва и се запържва в горещо олио. Посолява се и се поръсва с червен пипер. Прибавят се пиперките и гъбите и се задушава 15 минути. Отделно се запържва брашното със ситно нарязаните домати и малко червен пипер. Запръжката се разрежда с виното. Кипва се и се слагат дафиновите листа. Вари се 10 минути. Месото се залива със соса и се сервира със салата.

Кюфтета по панагюрски

Продукти: 1 кг агнешка кайма, 2 филии сух хляб, 1 връзка зелен лук, 1 връзка магданоз, 2 яйца, сол, по 1 чаена лъжичка оцет, олио, брашно и смес от краве масло и олио за пържене.
Начин на приготвяне: Каймата се смесва с накиснатия и отцеден хляб, яйцата, ситно нарязаните лук и магданоз, сол на вкус, оцета и олиото. Оставя се да престои 1 час на студено. С мокри ръце се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в горещо олио. Сервират се със салата.

Варено говеждо със зеленчуци

Продукти: 1,3 кг говеждо месо, кромид лук, картофи и моркови по преценка, 1 разрязана на четири средно голяма зелка, сол и черен пипер на вкус.
За сервиране: горчица и около 1/2 л прясно мляко.
Начин на приготвяне: Главите лук се оставят цели , морковите и картофите се нарязват, за да се сварят за 5 минути. Скарата се изважда от тенджерата, слага се месото с достатъчно вода и сол. Тенджерата се слага под налягане. Вари се по 12 мин на 450 г месо. Налягането се намалява със студена вода. Отцежда се около литър от водата, тенджерата се слага на огъня, кипва се и се прибавят зеленчуците. Тенджерата се слага под налягане за 5 минути. Налягането сенамалява със студена вода. Междувременно се приготвя сосът, като горчицата се смесва с млякото и половината сос от варенето. Сосът се сервира отделно от месото.

Мариновани телешки шишчета

Продукти: 400 г телешко месо, 150 г пушен бекон, 1/2 връзка пресен босилек, 4 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус, зелена салата.
Начин на приготвяне: Месото и беконът се нарязват на парчета с размери 3х6 см. По 2 парчета месо и бекон се нанизват на шишове и се поръсват със сол и черен пипер. Половината листенца босилек се нарязват и се пускат в олиото. Слагат се шишчетата и се мариноват 20 минути. След това се пекат на грил 8-9 мин и при сервиране се украсяват с останалите листенца босилек. Към тях се поднася зелена салата.

Говеждо с пипер

Продукти: 700 г говеждо месо, 2 големи глави нарязан кромид лук, 2 супени лъжици брашно, 2 супени лъжици олио, 2-3 ситно нарязани зелени пиперки, 300 мл телешки бульон (може от кубче), 1 супена лъжица доматено пюре, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета, които се овалват в брашно. Изважда се скарата от тенджерата, сипва се олиото и се загрява. Запържват се лукът и пиперките до омекване, след което се изваждат и се слага месото. Запържва се. Тенджерата се отстранява от огъня и се прибавят бульонът, доматеното пюре, солта и черният пипер и накрая зеленчуците. Тенджерата се захлупва и се слага под налягане. Вари се 20 мин, след което налягането се намалява със студена вода. Ястието се сервира топло със зелена салата.

Бифтек

Продукти:  750 г говеждо месо, 1/2 чаша брашно, 1 чаена лъжичка сол, черен пипер на вкус, 3 супени лъжици предпочитана мазнина, 1 1/2 чаши домати от консерва, 3 глави нарязан кромид лук, 1 чаша нарязан целина, 1 скилидка счукан или смлян чесън.
Начин на приготвяне: Брашното се смесва със солта и черния пипер. Половината от сместа се поръсва върху месото, което след това се нарязва на порции. Запържва се в мазнината от двете страни в отхлупена тенджера под налягане. Вари се 20–25 мин, след което налягането се намалява под течаща студена вода и тенджерата се отваря. Сервира се горещо.

Шопски кебап

Продукти: 1 кг телешко месо, 350 г домати, 200 г кромид лук, 200 г пиперки, 150 г краве масло, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 15 г брашно, сол, черен пипер и магданоз на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се обезкостява и се нарязва. Слага се на дъното на гювеч или йенска тенджера и отгоре се покрива с нарязаните лук, домати и пиперки. Поръсва се със сол, магданоз и черен пипер. Разбърква се, залива се с разтопеното масло и чаша гореща вода, захлупва се и се оставя във фурната на слаб огън около 2 1/2 часа. Изважда се и се залива с разбитите с киселото мляко и брашното яйца и се слага да се запече в силна фурна около 15 минути.

Селски специалитет с телешко месо

Продукти: 320 г телешко месо (филе), 80 г шунка, 40 г кашкавал, 4 яйца, 160 г брашно, галета, сол и черен пипер на вкус, 100 мл прясно мляко, олио за пържене, 4 резенчета лимон.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на 4 плоски парчета, начукват се, посоляват се, поръсват се с черен пипер и върху всяко парче месо се слага парче кашкавал, завито в шунка. Месото се навива на руло и краищата се притискат. Разбиват се яйцата, брашното и млякото и рулата се панират в сместа. Овалват се в галета и се пържат в обилно количество горещо олио. Сервират се с резенче лимон.

Телешки гювеч

Продукти:  1 кг телешко месо, 1/2 чаша предпочитана мазнина, 5-6 моркова, 6-8 зелени камби, 2 корена пащърнак, по 200 г карфиол и зелен фасул, 3-4 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2-3 глави кромид лук, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на филийки, морковът на колелца, месото на хапки. Задушават се в мазнината. Прибавят се последователно нарязаните на ивички камби, разделеният на розички карфиол, предварително бланшираният зелен фасул и нарязаният на кубчета пащърнак. Като поомекнат зеленчуците, се прибавят червеният пипер и 1 чаша топла вода. Посолява се. Разбърква се и се покрива с нарязаните на филийки домати, поръсва се със
ситно нарязан магданоз и се оставя да поври на слаб огън или се запича във фурна.

Яхния със свинко месо

Продукти: 500-700 г свинско месо, олио, 5-6 картофа, 1 морков, 2-3 домата,3-4 глави кромид лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, 3 стръка пресен копър, 1връзка магданоз, 5-6 зърна черен пипер, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки хапки. Задушава се заедно с лука и морковите в малко олио и малко вода. Когато лукът омекне, се посолява и се поръсва с червен пипер. Разбърква се и се наливат 2 чаши вода. Захлупва се и се вари на слаб огън. Когато месото омекне, се прибавят нарязаните на филийки картофи, копърът и черният пипер. Вари се, докато омекнат картофите. Прибавят се настърганите на ренде домати и ситно нарязаният магданоз. Оставя се да поври още малко на слаб огън или се запича в умерена фурна.

Свинко филе с панировка

Продукти: 4 резена свинско филе (около 800 г), 100 г галета, 1 супена лъжица изсушен риган, сокът и настърганата кора от 1 лимон, 5 чаени лъжички черен пипер, сол, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Филетата се натриват със смес от сол и черен пипер и се оставят да престоят 10 минути.Отделно се разбъркват галетата, лимоновата кора и риганът. В друг съд се изстисква лимоновият сок. Всяко филе се потапя в сока и се панира в сместа с галетата. Филетата се пържат в сгорещено олио по две минути от всяка страна. Сервират се веднага със задушени картофи.

Телешко с грах и ориз

Продукти: 500 г телешко месо, 200 г ориз, 200 г моркови, 1 буркан грах,1-2 глави кромид лук, 3–4 супени лъжици олио, 1-2 супени лъжици доматено пюре, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Месото се почиства от жилки и тлъстини и се нарязва на парчета. Слага се в йенска тенджера или гювеч. Прибавят се ситно нарязаният лук, олиото, разреденото доматено пюре, грахът, оризът и морковите. Посолява се. Долива се с 2 чаши топла вода и се запича във фурната. Преди сервиране се поръсва с черен пипер.

Овнешко/агнешко/ месо с боб

Продукти: 800-1000 г овнешко месо/агнешко/, 300 г зрял боб, 50-60 мл олио, 3-4 глави кромид лук, 2 карамфилчета, 1-2 дафинови листа, 4-5 моркова, магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Бобът се накисва за една нощ. Отцежда се и се слага с друга студена вода на умерен огън, като се вари заедно с главата лук, в която са набодени карамфилчетата, и единия нарязан на кръгчета морков. Когато бобът омекне, се посолява. Отделно се запържва до зачервяване нарязаното на хапки месо, прибавят се останалите моркови, нарязани на кръгчета, разрязаният на четири останал лук и ситно нарязаният магданоз. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се сипва малко топла вода. Захлупва се и се оставя да поври около 40 минути. Сипва се отцеденият боб, прибавя се дафиновият лист и се оставя на огъня още 10-ина минути.

Заек с бяло вино

Продукти:  4 заешки бутчета или 1 млад заек, сол, черен пипер, 5 супени лъжици олио, 4 парчета пушени гърди, 3-4 скилидки чесън, 14-16 малки главички кромид лук, 500 мл бяло вино, 250 мл бульон, 2-3 червени пиперки, 1 малка глава целина, 3-4 домата, 100 г маслини, 2- 3 дафинови листа, кориандър, лют пипер, магданоз.
Начин на приготвяне: Заекът се почиства и се нарязва на късове, които се измиват и натриват със сол и черен пипер. Запържват се в горещо олио от всички страни. Прибавят се нарязаните на четири части главички лук и предварително скълцаният чесън. Наливат се виното и бульонът и се слага във фурната за около 50-60 минути. Почистените от семките пиперки се нарязват на кубчета. Целината се обелва и нарязва на кръгчета, а доматите се попарват, обелват и нарязват на ситно.Зеленчуците се прибавят към месото заедно с пушените гърди, маслините и дафиновите листа. Посолява се, подправя се с кориандър, черен пипер и лют червен пипер на вкус. Оставя се във фурната още 20–30 минути. При сервиране месото се полива със соса и се поръсва с магданоз.

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Запечена патица с боровинки и ябълки


Продукти: 1 патица, ябълки, компот от боровинки, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Почистената и измита патица се посолява и поръсва с черен пипер отвътре и отвън. Ябълките се обелват и се отстранява семенната част, а на мястото й се сипва по малко компот от боровинки. Патицата се напълва с ябълките и се пече в умерена фурна, като от време на време се полива със соса от тавата. Ако е необходимо, се прибавя малко вода. Към края на печенето се слагат още ябълки, напълнени с компот от боровинки.

Желирано пиле /или кокошка/

Продукти: 1 пиле или кокошка, 2 моркова, 1 връзка корени за супа, 2 белтъка, 2-3 твърдо сварени яйца, 3-4 кисели краставички, сол и черен пипер на зърна.
Начин на приготвяне: Кокошката се сварява на слаб огън във вода, колкото да я покрие, с черния пипер, корените за супа и морковите. Като се свари, се изважда, а в бульона се изсипват разбитите белтъци и се разбърква, за да се избистри. Прецежда се, прибавят се обезкостеното и ситно нарязано месо и нарязаните на кръгчета моркови. Изсипва се в подходяща форма и се оставя на студено да се желира. Преди сервиране се обръща върху чиния и се украсява с твърдо сварени яйца и кисели краставички.

Печена кокошка

Продукти: 1 тлъста кокошка, сол и черен пипер на вкус, 6 скилидки чесън, 4 супени лъжици краве масло, 10-12 малки главички червен кромид лук, 10-12 гъби, 4-5 обелени и нарязани на четвъртини картофа, 2-3 нарязани на четири моркова, 1/2 чаша бульон, 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз.
Начин на приготвяне: Изчистената и измита кокошка се нарязва на порции, натрива се със сол, черен пипер и счукан чесън. В разтопеното масло се задушава месото, слагат се главичките лук (цели), морковите и гъбите. Запържват се и се прибавят картофите, налива се бульонът и съдът се захлупва. Пече се във фурната при температура 150–200 градуса около 1-1 и 1/2 час или до омекване на месото. По време на печенето кокошката се полива със соса от тавата. Преди сервиране се поръсва с магданоз.

Печено кокоше месо

Продукти:1/2 варена кокошка, 250 г печурки, 2-3 глави ситно нарязан кромид лук, сокът от 1 лимон, 50 г краве масло, 150 г сметана, сол, черен пипер, настъргано индийско орехче, 350 г макарони, 50-70 г настърган кашкавал.
Начин на приготвяне: Месото се отделя от костите. Гъбите се почистват и измиват. Напръскват се с лимонов сок. Запържват се заедно с лука в 1 супена лъжица масло до изпаряване на водата, която пускат гъбите. Прибавят се сол, черен пипер и индийско орехче на вкус, слага се сметаната и се задушава около 5 минути. Макароните се сваряват около 5 мин в голямо количество вода с малко сол. Отцеждат се и се смесват с месото и гъбите, като част от макароните се отделя за горния слой на ястието. Сместа се разстила в намазана с масло форма, покрива се с останалите макарони, поръсва се с настърган кашкавал и се запича леко във фурната (около 40 мин). Преди запичането се нареждат парченца от останалото масло. Забележка: За приготвянето на това ястие могат да се използват и остатъци от варена за друго ястие кокошка – крилцата, шията, карантията.

сряда, 22 януари 2014 г.

Пилешка яхния с кестени

Продукти: 1 пиле или кокошка, 2–3 супени лъжици краве масло, 3–4 глави ситно нарязан кромид лук, сол, червен пипер, 1 чаена лъжичка брашно, малко доматено пюре, 500 г кестени
Начин на приготвяне: Пилето /Кокошката/ се почиства, измива и нарязва на порции. Лукът се
изпържва в маслото. Прибавят се червеният пипер, доматеното пюре и брашното. Залива се с вода. Слага се месото, посолява се и се оставя да ври на слаб огън. Кестените се сваряват и се обелват. Малко преди да е готово месото, се прибавят кестените и яхнията се оставя да поври.

Пилешко с магданоз

Продукти: 1 пиле, стръкчета и коренчета магданоз, 1-2 моркова, няколко зърна черен пипер, 2–3 супени лъжици олио, 3 супени лъжици брашно, 1 връзка ситно нарязан магданоз, 1/2 пакетче краве масло, лимонов сок, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на парчета и се пуска във вряща подсолена вода с коренчетата магданоз, моркова и черния пипер. Бульонът се прецежда. Брашното се запържва леко в олиото. Разрежда се с бульона, прибавя се магданозът и се вари няколко минути. Слагат се маслото и лимоновият сок и се сервира.

Гювеч с пилешко месо

Продукти: 500 г пилешко месо, 2 патладжана, 2-3 домата от консерва, 2-3 глави ситно нарязан кромид лук, 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 4 супени лъжици краве масло, сол, черен пипер и чесън на вкус.
Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват, разрязват се на две и се издълбават. Месото се сварява и обезкостява. Задушава се в половината масло с лука. Прибавят се отцедените и ситно нарязани домати и издълбаната и също ситно нарязана (накълцана) вътрешна част на патладжаните. Подправя се на вкус със сол и черен пипер и чесън. Патладжаните се пълнят със сместа и се нареждат в гювеч, на дъното на който е разтопено останалото масло. Гювечът се захлупва и ястието се пече в умерена фурна. Когато е готово, се отхлупва и се залива със смес от киселото мляко и яйцата и се запича.

Пилешки бутчета на барбекю

Продукти: 6 пилешки бутчета без кожата (около 1 1/2 кг), 1/2 чаена лъжичка сол, настърганата кора и сокът от 1 лимон, 3 супени лъжици червен пипер, 8 супени лъжици кисело мляко, черен пипер, листа от маруля за гарниране.
Начин на приготвяне: Правят се по два диагонални разреза на всяко бутче. Смесват се солта, лимоновата кора и лимоновият сок и бутчетата се овалват в сместа. Слагат се върху скара в тава и се поръсват с 1 супена лъжица червен пипер. В отделен съд се смесват черният пипер и
киселото мляко и с четчица се намазват бутчетата. Обръщат се и се поръсват с останалите червен пипер и кисело мляко. Оставят се да престоят 3 часа. Скарата на барбекюто се намазва леко с олио и се слага върху горещи въглища. Нареждат се бутчетата и се пекат 15–20 мин, като се обръщат на всеки 5 минути. Сервират се веднага, поръсени с нарязани листа от маруля.

Люто пиле

Продукти: 1 пиле, 5-6 люти чушлета, 3-4 глави едро нарязан кромид лук, 6-8 домата, 1/4 чаша олио, ситно нарязан магданоз, сол, черен пипер, дафинов лист, чубрица, червен пипер.
Начин на приготвяне: Почистеното, измито и нарязано на порции пиле се запържва в сгорещеното олио. Изважда се и се слага в тава. В същото олио се запържва лукът и се изсипва върху пилешкото месо. Прибавят се дафиновият лист, черният и червеният пипер, целите люти чушлета. Доматите се настъргват на ренде и се прибавят отгоре. Поръсва се с магданоз и чубрица, сипва се малко вода и се пече в силна фурна.

Сусамови пилешки крилца

Продукти: 500 г пилешки крилца, 2 супени лъжици сусамово семе.
За маринатата: 4 супени лъжици соев сос, 1 чаена лъжичка горчица, 2 чаени лъжички лимонов сок, 1/2 чаена лъжичка чесън на прах, 1 супена лъжица мед
Начин на приготвяне: Крилцата се почистват и се слагат в широк съд. Продуктите за маринатата се разбиват с тел и се заливат крилцата. Оставят се да престоят поне 1 час. След като отлежат, се слагат в решетка, под която има тава с малко вода. Пече се 10 мин в предвари- телно загрята до 200 градуса фурна. Обръщат се и се намазват с останалата част от маринатата. Поръсват се със сусам и се пекат още 10 минути. Сервират се с резенчета лимон.

Пиле соте

Продукти: 150 г бяло пилешко месо, 100 г печурки, 70 г нарязан кромид лук, 30 г олио, сол, индийско орехче, сметана.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки кубчета и се запържва заедно с лука. Прибавят се гъбите и индийското орехче. Посолява се. Накрая се слага сметаната.

Пиле със сини сливи

Продукти: 1 пиле, 2 - 3 глави нарязан кромид лук, 1 супена лъжица брашно, червен пипер,300г сини сливи, сол, малко канела, 1 бучка захар, краве масло или олио за пържене.
Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на порции и се слага да ври. Лукът се запържва с червения пипер в малко масло или олио. Прибавя се брашното и също се запържва. Изсипва се при пилешкото месо, прибавят се канелата, солта, захарта и след като поври малко с тях – сливите. Оставя се да ври на слаб огън до готовност.

понеделник, 20 януари 2014 г.

Пиле по селски

Продукти: 1 пиле, 4 пиперки, 4 домата, 2 глави ситно нарязан кромид лук, 2 супени лъжици брашно, 30 мл олио, 1/2 чаена лъжичка червен пипер.
Начин на приготвяне: Пилето се почиства, измива и нарязва на порции. Доматите и пиперките се почистват, измиват и нарязват. Лукът се задушава в тенджера в олиото заедно с пилето и червения пипер. Прибавят се доматите и пиперките, сипва се топла вода и се оставя на умерен огън. Когато ястието е почти готово, се сгъстява с размитото в студена вода брашно. Сервира се със зелена салата.

Пиле с картофи

Продукти: 1 пиле, 1 кг картофи, 120 г краве масло, сол и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:Пилето се измива и се нарязва на порции. Сварява се с достатъчно количество вода и се посолява. Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на колелца. Запържват се леко в маслото и се поръсват с червен пипер и сол на вкус. Разбъркват се. Когато месото омекне, се прибавят картофите заедно с маслото. Ястието се оставя да ври на слаб огън, докато месото и картофите се сварят.

Пълнени пилешки бутчета

Продукти: 6 пилешки бутчета, 1 хлебче, 2-3 ситно нарязани яйца, 60 г смлени орехи, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус, 1 малка люта чушка, олио
Начин на приготвяне: Месото се отделя от костите. Месото от горната част се сварява и смила. Месото от долната част от вътрешната страна се начуква, поръсва се със сол и черен пипер. Към смляното месо се прибавят орехите, ситно нарязаният магданоз, яйцата, намокреното и изстискано хлебче, подправя се със сол и черен пипер и се разбърква. Долната част на бутчетата се зашива и се пълнят с плънката. Забождат се с клечки за зъби и се пържат в
олио за кратко време. Огънят се намалява, ястието се захлупва и се задушава.

неделя, 19 януари 2014 г.

Лятна селска салата

 Лятна селска салата

Продукти: 750 г твърд домашен или бял ръчен хляб, 6-8 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус, 6-7 настъргани на ренде зрели домата, 1 ситно нарязана средно голяма глава кромид лук, няколко малки, нежни листа от босилек, прясно набрани листа от джоджен или друга подправка на вкус за гарниране.
Начин на приготвяне: Хлябът се нарязва на дебели филии (около 3 см), слага се в широка плитка чиния и се поръсва обилно с вода за около 10 мин, за да омекне. Филиите се нареждат една до друга в голяма плитка чиния или табла за сервиране и се заливат с олиото. Поъсват се със сол и черен пипер. Доматите, лукът и босилекът се разпределят равномерно върху всяка филия. Ако чинията е малка, филиите може да се наредят на два пласта. Салатата се оставя да престои 20–З0 мин, за да се овкуси, и се сервира, като се поръсва с босилек, джоджен или друга подправка на вкус.

Спаначен сос със тиквички

 Спаначен сос със тиквички

Продукти: 500-600 г тиквички, 450 г спанак, 150 г кисело мляко,2 скилидки счукан чесън, 4 см обелен и настърган корен джинджифил, сол на вкус.
Начин на приготвяне:Тиквичките се почистват, измиват и нарязват на тънки кръгчета. Варят се в подсолена вода само няколко мин, за да бъдат хрупкави. Слагат се в чиниите за сервиране. Спанакът се вари в малко подсолена вода около 6–8 мин, след което се отцежда и се смесва с киселото мляко, чесъна и джинджифила. Посолява се на вкус и се заливат тиквичките.

Салата с аншоа и яйца

 Салата с аншоа и яйца

Продукти: 3 яйца, 500 г картофи, 50 г краве масло, 50-80 г аншоа, сол на вкус, 2-3 моркова, сокът от 1 лимон, олио, 1 връзка магданоз.
Начин на пригодвяне: Яйцата се сваряват, разрязват се на две по дължина и се изваждат жълтъците. Приготвя се паста от стритите жълтъци, аншоата и разбитото масло и се напълват яйцата. Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на ивици. Нареждат се в салатиера, посоляват се и се подправят с олио и лимонов сок. Отгоре се слагат яйцата, а наоколо се украсява с нарязаните на кръгчета моркови. Салатата се поръсва със ситно нарязан магданоз и се сервира.

Пача с телешки джолан

 Пача с телешки джолан

Продукти: 4 парченца телешки джолан (около 1/2 кг) и 1/2 кг телешко месо, няколко зърна черен пипер, 2–3 дафинови листа, 1-2 глави кромид лук, 1 глава чесън, 2-3 маслини, 1 варено яйце, сол и оцет на вкус, кисело зеле за гарниране.
Начин на приготвяне: Джоланът и месото се посоляват и се заливат с вода така, че да ги покрие. Прибавят се зърната черен пипер, дафиновите листа, лукът и половината чесън. Вари се на умерен огън, докато водата изври наполовина. Прецежда се и се прибавят оцет на вкус и останалият чесън, предварително счукан. На дъното на голяма купа се слагат маслините и около тях се нареждат парчета яйце. Залива се с прецедената течност и се оставя да изстине.
Преди сервиране се гарнира с кисело зеле. Месото може да се използва и за основното ястие.

Яйца с коприва

 Яйца с коприва


Продукти: 3 твърдо сварени яйца, 50 г краве масло, 150 г коприва, сол и черен пипер на вкус, малко галета.
Начин на приготвяне: Яйцата се разрязват на две по дължина и се изваждат жълтъците. Копривата се сварява и се смесва със стритите жълтъци. Подправя се със сол и черен пипер. Във всяка половинка яйце се слага по малко масло, напълват се с копривената смес, поръсват се с галета, слага се парченце масло отгоре и се нареждат в тава. Запичат се леко в умерена фурна. Сервират се горещи.

събота, 4 януари 2014 г.

Боровинки-сладко-сироп-компот-V. uliginosum

Синя Боровинка - V. uliginosum
Боровинков коктейл

Продукти: 500 г боровинки, 120 г захар, 1 бутилка газирана вода, 150 г сметана, 1 лимон.
Приготовление: Прецедете боровинките през сокоизтисквачка, добавете захарта, сока от лимон, сметаната и газираната вода разбъркайте добре Сервирайте във високи чаши с кубчета лед.

Боровинково боле

Продукти: 500 г боровинки, 1,5 л вишнев сироп, 2 бутилки минерална вода.
Приготовление: Смесете намачкания плод и вишневия сироп. Прецедете. След няколко часа налейте минералната вода. Сервирайте със сладкиши по желание.

Напитка "Северно сияние"

Продукти: 1 яйце, 3 суп.л.захар, 2 ч.ч. мляко, 2 ч. ч. сок от боровинки.
Приготовление: Разбъркайте яйцето със захарта, добавете изстуденото прясно мляко и сока. Сложете в хладилник. Сервирайте с кубче лед в чашите.

Горещ плодов коктейл

Продукти: 50 г сок от боровинки, 30 г малинов сироп, 20 г лимонов сок.
Приготовление: Смесете трите съставки. Разбъркайте добре. Загрейте. Сервирайте горещ.

Компот от боровинки

Продукти: 500 г боровинки, 250 мл вода, 70 г захар, настъргана лимонена кора, 1-2 суп л коняк
Приготовление: Измиите боровинките и ги подсушете. Кипнете водата със захарта и лимонената кора. Пуснете боровинките и варете 10 минути. След това прибавете коняка.

Компот от моркови и боровинки

Продукти: 250 г моркови, 150 г боровинки, 2 ч.ч. захар, кората от лимон.
Приготовление: Нарежете лимонената кора на тънки ивици и сварете във вода. Извадете ги с решетъчна лъжица. Пуснете във водата захарта, след малко и морковите нарязани на продълговати парченца. Варете дакато морковите омекнат. Най-накрая добавете боровинките. Извадете плодове и продължете варенето на сиропа още десетина минути. Когато изстине съвсем, залейте плодовете и сервирайте за десерт.

Сок от боровинки

Продукти: 1 кг плодове 20 г захар
Приготовление: измийте добре  узрелите плодове и смелете. Прибавете към плодовата маса 200 мл вода и кипнете. След това прецедете. Подсладете полученият сок. Още топъл налейте в бутилки. Запечатайте и стерилизирайте 10 минути след затварянето.

четвъртък, 2 януари 2014 г.

Горски ягоди-сироп-компот-супа-F. vesca

Горски ягоди - F. vesca
Салата

Продукти: 150 г горски ягоди, 150 г малини, 150 г къпини, 150 г сок от черешов компот, 100 г бяло вино.
Приготовление: Наредете красиво плодовете в съда за сервиране, залейте със сока от компот и бялото вино, поставете в хладилника. Когато изстине, разлейте в съдовете за сервиране.

Салата от ягоди със сирене

Продукти: 1/2 кг ягоди, 2 суп. л. захар, 8 ч. ч. сметана, 2 суп. л. сок от лимон, 2 пакетчета сирене крема, 1/4 ч. ч. мляко.
Приготовление: Смачкайте ягодите, прибавете захарта и задушете на огъня. Прибавете лимоновия сок, разбитото сирене с млякото. Накрая прибавете разбитата сметана. Поставете в хладилника за изстудяване.

Ягодова супа с овесени ядки

Продукти: 250 г горски ягоди, 100 г овесени ядки, 750 мл прясно мляко, захар на вкус, 3 суп. л. смлени орехи.
Приготовление: Изсипете овесените ядки в млякото, оставете ги да престоят няколко часа. Добавете ягодите, подсладете. Сервирайте като посипете със смлените орехи.

Супа от горски ягоди

Продукти: 400 г горски ягоди, 400 г пудра захар, 1 бутилка бяло вино.
Приготовление: Отделете 1 ч. ч. от ягодите, а останалите сварете с виното, захарта и вода по желание. Кипнете два пъти и сложете в супника. Изцедете сока от чашата ягоди и го налейте към супата. Сервирайте с вафли, бисквити или други сладкиши.

Компот

Продукти: 500 г горски ягоди, 375 мл вода, 70 г захар.
Приготовление: Смесете продуктите, кипнете, снемете от огъня и захлупете, докато се изстуди. Можете да добавите 1-2 суп. л.коняк.

Крюшон

Продукти: 250 г ягоди, 100 г захар, 1 бутилка сухо бяло вино.
Приготовление: Измийте ягодите, посипете ги със захарта, поръсете с малко бяло вино, захлупете съда. След час долейте останалото вино и сервирайте. Можете да добавите газирана
вода или шампанско.

Боле с малага и ягоди

Продукти: 1 л бяло вино, 1 л малага, 100 мл ликьор, 100 мл коняк, 500 г ягоди, захар на вкус:
Приготовление: Смесете виното, малагата, ликьора, коняка и захарта. Добавете добре измитите и изцедени от водата плодове.

Ягодов коктейл

Продукти: 250 г горски ягоди, 1/2 л прясно мляко, 50 г ягодов сироп, щипка нес кафе, 100 г млечен или ванилов сладолед.
Приготовление: Разбийте ягодите добре заедно със сиропа и нес кафето. Прибавете млякото, а след това - и сладоледа: Разбийте много добре, изстудете и сервирайте във високи чаши.

Ягодов коктейл с лимонов сок

Продукти: 150 г лимонов сок, 30 г сироп от ягоди, 20 г лимонов сироп.
Приготовление: Към сиропа от ягоди прибавете лимоновия сок и лимоновия сироп. Загрейте сока, но не го кипвайте.

Ягоди с вино

Продукти: 1 кг ягоди, 200 г захар, 200 мл бяло вино, 400 мл вода.
Приготовление: Претрийте ягодите през сито. Направете сироп от водата и захарта, Сипете виното и ягодовото пюре. Сервирайте в купички.

Сок за плодови салати 

Продукти: 400 г ягоди, 400 г малини, 200 г портокали, малко лимон, 240 г сметана, 200 г ликьор, 40 г захар, канела.
Приготовление: Изстискайте ягодите и малините през марля. Прибавете сока от портокала и лимона, сметаната, ликьора, захарта и канелата. С така приготвения плодов сок залейте охладените плодови салати.

Ягодов кpeм с белтък

Продукти: 200 г горски ягоди, 70 г захар, белтък.
Приготовление: Разбийте половината захар с белтъка. Натрошете ягодите с вилица и добавете останалата захар и белтъка. Сервирайте в чаши, като украсите с по една цяла ягодка.

Ягодов кpeм с жьлтъци

Продукти: 1 ч. ч. ягоди, 5 жълтъка, 3 ч. ч. прясно мляко.
Приготовление: Пасирайте ягодите и ги прибавете към предварително разбитите жълтъци, към които е сипано млякото. Разсипете в порцеланови или стъклени чаши, сложете ги в тавичка с вода и варете във фурната - до готовност.

Ягодов кpeм със с сметана

Продукти: 1/2 кг горски ягоди, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. сметана, 1 суп. л. лимонов сок.
Приготовление: Смачкайте ягодите и смесете със захарта. Прибавете лимоновия сок, млякото и сметаната. Разбийте добре с тел и поставете в хладилника да се охлади.

Ягодов кpeм със с сметана и коняк

Продукти: 500 г диви ягоци, 2 чаши сметана, 100 г пудра захар, 1чаша ром или коняк "Плиска" .
Приготовление: Пасирайте ягодите добре, залейте с рома и половината захар и оставете за няколко часа в хладилника. Разбийте сметаната с останалата захар и смесете половината от нея с ягодовото пюpe. Разпределете на порции, като внимавате да оформите добре и двете съставни части - бялата и розовата. Гарнирайте с няколко цели ягодки.

Ягодов кpeм със сметана и белтъци

Продукти: 1.5 ч. ч. ягоди, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. вода, 1.5 ч. ч. сметана, 2 белтъка, щипка сол.
Приготовление: Сварете сироп от водата и захарта. Разбийте белтъците и бавно изсипете сиропа. Прибавете смачканите ягоди. Изсипете в купа и поставете в хладилника. Сервирайте с
разбитата сметана и ягоди.

Плодов кpeм с кисело мляко

Продукти: 500 г кисело мляко, 5 суп. л. захар, сок от лимон, 50 г ягоди, 200 г озахарени плодове, 3 суп. л. сироп от малини, 60 г лешници, 20 г желатин.
Приготовление: Разбъркайте млякото със захарта. Прибавете лимоновия сок, разтворения желатин, нарязаните плодове и ягодите. Изсипете крема във формички и оставете да се желира. Обърнете, залейте с малиновия сироп и поръсете със счукани лешници.

Ягодов крем с боровинки

Продукти: 1 л мляко, 1 ч. ч. захар, З яйца, 5 суп. л. брашно, З суп. л. какао, 8 суп. л. ром, кора от лимон, 300 г бита сметана, пакетче цветен желатин, 500 г диви ягоди, 500 г боровинки, нарязани орехови ядки, стафиди, кокосово брашно, ванилия.
Приготовление: Разбийте 1 ч. чаша студено мляко с трите жълтъка, брашното, ванилията и настърганата кора от лимон. Изсипете в останалото сварено, но поизстинало мляко, в което е
сложена захарта. Бъркайте на котлона, докато започне да прави мехурчета. Прибавете разбитите на сняг белтъци и разбъркайте добре отново. Разделете крема на две половинки. Към едната прибавете какаото. На дъното на голяма купа изсипете рома и поръсете ягоди и боровинки. Добавете какаовия крем. Поръсете с орехи, стафиди, ягоди, боровинки. Върху него сложете жълтия крем. И отново ръсете с орехи, плодове и стафиди. Върху тях сложете бита сметана и цветния желатин и наредете обилно с плодове. Желирайте цветния желатин в четвъртита тавичка, нарежете на кубчета, които небрежно посипете най-отгоре. Поръсете с кокосово брашно. Сложете купата за няколко часа в хладилника и сервирайте изстуден с цялата купа, като гребете от нея с лъжица и сипвате в малки купички или чаши.

Ягодов крем с вишни и малини

Продукти: 1 ч. ч. горски ягоди, малини и вишни, 1 ч. ч. захар, 2 белтъка, 1 ч. ч. сметана, 1/2 пакетче желатин.
Приготовление: Махнете костилките на вишните и пасирайте с останалите плодове - прекарайте през сито. Добавете захарта и добре разбитите белтъци. Налейте размекналия желатин, отново разбъркайте и изсипете във формата за желиране. Изстудете в хладилник. Когато се желира добре, натопете за миг в гореща вода и обърнете съда в чинията за сервиране. Украсете с разбитата сметана.

Плодов крем с грис

Продукти: 1 л вода, 300 г захар, 1/2 кг малини и ягоди, 250 г мармалад от шипки, 50 г желатин, безвредна боя, лимонов сок, 1 ч. ч.грис, сметана на вкус.
Приготовление: Смесете водата със сока от плодовете, мармалада и разтворения желатин. Кипнете. Прибавете захарта и гриса. Бъркайте получената смес, докато заври, изсипете във форми, намокрени с вода. След като изстине, обърнете, като потопите съда в топла вода. Сервирайте със сметана.

Крем "Сънчо"

Продукти: 4 яйца, 1 л прясно мляко, 400 г захар, 100 г брашно, 30 г малини, сладко от ягоди, сметана, ванилия.
Приготовление: Бъркайте жълтъците, като прибавяте по малко от млякото и брашното. Към получената кашичка изсипете и останалото кипящо мляко със захар. Оставете получената смес да заври, като бъркате непрекъснато. Сложете ванилията. Изсипете готовия крем в купички, поставете плодовете и сладкото. От останалата захар направете светъл карамел, който начупете
на ситно, поръсете крема. Отгоре украсете с разбита сметана.

Горски ягоди в бадемов крем

Продукти: 500 г ягоди, 100 г захар, 4 горчиви бадема, 8 сладки бадема, 30 г желатин, 1 яйце, 250 мл мляко, 200 г сметана, щипка сол.
Приготовление: Изсипете половината захар върху ягодите. Смелете бадемите. Смесете жълтъка и желатина с част от млякото. В останалото мляко добавете сметаната и бадемите и
сварете. Изсипете останалата захар и бухналия желатин и доварете. Изстудете. Добавете белтъка, разбит с щипката сол. Залейте ягодите с приготвения крем. Украсете с няколко пресни плода.

Ягодови ледени кубчета

Продукти: форми за лед, добре узрели горски ягоди, листа от менга, риган или мащерка.
Приготовление: Поставете във всяка формичка за лед по един плод и листенuе. Залейте с вода и поставете да замръзнат. Сервирайте с плодови коктейли.

Настойка от ягоди

Продукти: 250 г ягоди, 150 г захар, 2 сул. л. вода, 400 г ром или коняк.
Пригrтовление: Измийте плодовете и подсушете. Посипете ги със захарта и поръсете водата. Загрейте на огъня и постепенно прибавяйте рома, леко разбърквайки. Налейте в бутилка и затворете. Изстудете. По-нататък добавяйте плодове и захар в еднакво съотношение. След четвъртото добавяне съотношението на захарта към плода да е 3/4. След третото добавяне на плода трябва отново да налеете ром.

Ликьор от ягоди

Продукти: 1 кг ягоди, 1 кг пудра захар, 2 л вода, 1 л ракия.
Приготовление: Смачкайте ягодите със захарта, добавете водата и варете 10-15 минути. Прецедете и оставете да престои 24 часа. Когато се утаи, прецедете. Добавете ракията към бистрия сироп, разбъркайте добре и налейте в бутилките.

Сладко от ягоди

Продукти: 1 кг ягоди, 750 г захар, сока от 1/2 лимон.
Приготовление: Сварете сироп от захарта и 1/2 чаша вода, добавете в него измитите и подсушени ягоди, варете. Накрая добавете лимоновия сок. Разлейте в бурканите и затворете. Обърнете с дъното нагоре.

Сладко от ягоди - 2

Продукти: 2 кг зрели ягоди, 2.5 кг захар, 2 ч. л. лимонена киселина.
Приготовление: Наредете измитите плодове в съда за варене, като помежду им насипете захар. Оставете ги да пренощуват. На другия ден варете на умерен огън, като разбърквате съвсем леко. Когато захарта се стопи, усилете огъня и оберете пяната. Добавете лимонената киселина и когато сладкото е готово, свалете от огъня. Оставете да престои още една нощ на хладно, след това насипете в буркани и затворете добре. Съхранявайте на хладно място.

Ягодово желе

Продукти: 2 кг ягоди, 1 кг захар, 2 ч. ч. вода, 1 ч. л. лимонена киселина.
Приготовление: Поръсете ягодите със захар и ги оставете да пренощуват. Прецедете ги добре през марля и сложете сока да ври на силен огън, докато сместа се сгъсти. Добавете лимонената
киселина и след няколко минути свалете от огъня. Желето е готово, когато капка от него, пусната в чаша със студена вода, падне цяла на дъното и при разбъркване се разтваря леко.

Желе от ягоди и ябълков сок

Продукти: 1 л сок от кисели (диви) ябълки; 500 г ягоди, 2 сул. л. лимонена киселина, захар.
Приготовление: Прибавете изчистените ягоди към ябълковия сок, кипнете за 1-2 минути и свалете от огъня. Захлупете, изчакайте да изстине, докато ягодите пуснат сока си. Отново кипнете и прибавете захарта - на 1 л сироп 1 кг захар. Варете до готовност. Добавете лимонената киселина. Насипете в сухи буркани.

Ягоди с касис

Продукти: 600 г захар, 2 кг ягоди, 400 мл сироп от касис.
Приготовление: Сложете измитите и изцедени ягоди в подходящ съд. Пригответе сироп от захарта и касиса, като го варите да окончателното разтваряне на захарта. Охладете и залейте ягодите. Оставете да пренощуват в хладилника. След това загрейте сиропа с ягодите до кипене и разлейте в бутилките. Запечатайте веднага след разливането. От този продукт през зимата можете да приготвите сироп, да сервирате с чай и различни сладкиши.
 
Горска ягода
Сос от горски ягоди

Продукти: 2 ч. ч. ягоди, 2 ч. ч. пудра захар.
Приготовление: Посипете ягодите със захарта и ги оставете да пренощуват. Сипете ги в бурканчета, затворете и стерилизида райте 30 минути.
 
Въздушен ягодов сладкиш

Продукти: 10 белтъка, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. ч. добре намачкани горски ягоди, 2 суп. л. нишесте.
Приготовление: Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта, пюрето от ягоди и разтвореното нишесте. Разбъркайте. Внимателно изсипете в намазпена тава и запечете. Когато сладкишът се зачерви и се надигне, извадете го и веднага сервирайте с прясно мляко или разбита сметана.
 
Сладки с горски ягоди или малини

Продукти: 1/2 кг брашно, 375 г масло, 3 яйца, 1/2 ч. ч. вода, 2 суп. л. коняк, пудра захар, ванилия, ягоди или малини, 1 к. ч. захар.
Приготовление: разтрийте брашното с масло, прибавете двете разбити яйца, един жълтък, вода, коняк и захар. Замесете тесто. Оставете да престои няколко часа на хладно. Разточете не на много тънко. Нарежете сладките с чаша или кръгли формички. Върху всяка сложете малина или ягода. Наръсете с пудра захар, смесена с ванилия. Наредете в тавичка, покрита с намазнена
хартия и печете в умерена фурна
 
Печени "ягодови" ябълки

Продукти: 8 ябълки, 120 г конфитюр от диви (може и градински) ягоди, 4 суп. л. счукани орехи, 8 ч. л. захар, 2 пакетчета ванилия, 4 белтъка, още 80 г захар.
Приготовление: Обелете ябълките, разрежете на половинки и изчистете семенната част. Наредете ги в тавичка и налейте 100 мл студена вода. Посипете ги със захар, смесена с ванилия и печете 15 минути в умерена топла фурна. Напълнете половината от изпечените ябълки с конфитюр и счукани орехи и захлупете върху другата половина. Посипете с разбитите на гъст сняг белтъци и захар и запечете отново във фурната за 3-4 минути. Сервирайте студени.