неделя, 16 февруари 2014 г.

Лимоново-портокалова торта

Лимоново-портокалова торта

Продукти: 4 яйца, 350 г захар, настъргана лимонова кора, 200 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 200 г краве масло, 150 г топено краве масло, сокът от 5 лимона, 3 жълтъка, 1 портокал, 200 г марципан, 150 г пудра захар, 100 г шоколадова глазура.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с 200 г захар и с лимоновата кора. Последователно се прибавят брашното, бакпулверът и маслото. Разбърква се и се изсипва в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 30 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на три части. Топеното масло се кипва с останалата захар и лимоновия сок, охлажда се и се прибавят жълтъците. Разбива се на гладък крем. С 1/4 от крема се намазва долният блат, слага се втората част от блата и се намазва с 1/4 от крема. Отгоре се слага последната част от блата и се покрива с останалия крем. Портокалът се нарязва. Смесват се марципанът и пудрата захар и се залива тортата. Покрива се с глазурата. Украсява се с портокаловите резенчета.

Торта с моркови

Торта с моркови

Продукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 40 г какао, 175 г ситно настъргани моркови, 50 г счуканиорехи, 2 супени лъжици олио, 350 г меко сирене, 175 г захар, 175 г тъмен шоколад.
Начин на приготвяне: Форма за торта се намазва с масло. Яйцата и захарта се слагат в голям съд и се разбиват на водна баня. Оставят се 1–2 мин, след което се отстраняват от огъня. Брашното и какаото се пресяват над съда. Прибавят се морковите, орехите и олиото и се разбърква. Изсипва се във форма за торта и се пече около 45 мин в предварително загрята до 190 °С фурна. Изважда се след 5 мин и се обръща върху решетка. Разбиват се сиренето и захарта, след което се прибавя разтопеният шоколад. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части. Долната част на блата се намазва с половината крем, захлупва се с горната и се покрива с останалия крем. Охлажда се и се сервира веднага.

Торта с вишни и шоколад

Торта с вишни и шоколад

Продукти: За блата: 150 г краве масло, 100 г захар, 2 ванилии, 3 яйца, 250 г брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, 100 мл прясно мляко, 2 чаени лъжички какао.
За крема: 1 л прясно мляко, 2 пакетчета бадемов пудинг, 1 белтък.
За украсата: 1 буркан вишнев компот, 1 ванилия, 200 мл сметана, 100 г захар, 7 захаросани вишни, 50 г настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Приготвя се тестото, като се разбиват маслото, ванилията и захарта. Едно по едно се прибавят яйцата, а след това брашното с бакпулвера и 80 мл прясно мляко. Половината от тестото се изсипва в намазана с масло тавичка. Останалото тесто се смесва с останалото мляко и какаото и се изсипва върху тестото в тавичката. Вишните от компота се отцеждат, почистват се от костилките и се нареждат отгоре върху блата. Пече се около 30 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се и се оставя 5 мин да изстива във формата, след което се обръща върху решетка. Блатът се стяга в пръстен за торти.
Приготвя се кремът, като в 125 мл мляко се разтваря сместа за пудинг и се изсипва в останалото врящо мляко при непрекъснато бъркане. Бърка се, докато заври, и веднага се отстранява от огъня. Прибавя се разбитият белтък и се разбърква внимателно. Кремът се изсипва върху блата и се оставя в хладилник 5 часа да се стегне. Изважда се от хладилника и се украсява, като по края се шприцоват розички от разбитата със захарта и ванилията сметана. Пръстенът се отстранява и върху всяка розичка се слага половинка захаросана вишна. Средата на тортата се поръсва с настъргания шоколад.

Виенска торта с глазура

Виенска торта с глазура

Продукти: 150 г шоколад, 130 г сметаново масло, 100 г пудра захар, 125 г брашно, 2 ванилии, 6 яйца, 110 г кристална захар, 300 г кайсиев конфитюр, 400 г шоколадова глазура
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава и се стопява на водна баня.Маслото се разбива с пудрата захар и ванилията. Жълтъците се отделят от белтъците и се смесват с шоколада и разбитото масло. Белтъците се разбиват отделно, като постепенно се прибавя и захарта. 1/3 от белтъчния крем и брашното се прибавят към шоколадовата смес, като се бърка внимателно. Накрая се слагат и останалите белтъци. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за торта и се пече около 50 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части. Долната половина се намазва със затопления конфитюр, покрива се с втората половина на блата и се намазва с останалия конфитюр. Залива се с разтопената глазура и се оставя да се стегне.

Шоколадова торта с бадеми

Шоколадова торта с бадеми

Продукти: 300 мл пълномаслена сметана, 100 г готварски шоколад, 175 г краве масло, 175 гзахар, 1/2 чаена лъжичка бадемова есенция, 75 г смлени бадеми, 15 г натрошен кекс, 18 бишкоти, малко настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава и се разтопява на водна баня. Охлажда се леко. Разбиват се поотделно сметаната и маслото със захарта. Масленият крем се ароматизира с бадемовата есенция и към него се прибавят смлените ядки, разтопеният шоколад и натрошеният на трохи кекс. Прибавят се и 2/3 от разбитата на крем сметана. Изсипва се в намазана с олио и покрита с хартия за печене форма и повърхността й се заглажда. Слага се в хладилник за 3 часа. Изважда се и се обръща върху чиния за торта. Намазва се леко от всички страни с половината от останалата сметана, като отстрани се нареждат бишкотите, а отгоре се поръсва с настърган шоколад. Останалата сметана се шприцова върху тортата.

Торта „Мока”

Торта „Мока”

Продукти: 200 г брашно с бакпулвер, 4 супени лъжици какао, 100 г захар, 2 яйца, 150 мл олио, 150 мл прясно мляко
За крема: 1 чаена лъжичка нескафе, 1 супена лъжица гореща вода, 300 мл сметана, 25 г захар
За украсата: 50 г шоколадови стърготини, гранулирана захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява с какаото, прибавя се захарта. Оформя се кладенче в средата и в него се изсипват леко разбитите яйца, олиото и млякото. Разбива се добре с дървена лъжица. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма и се пече около 35–45 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се и се оставя 5 мин да изстива във формата, след което се обръща върху решетка.
Приготвя се кремът, като се разтвори кафето в горещата вода и се прибавят захарта и сметаната. Сместа се разбива добре с миксер. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части. Долната половина се намазва с половината крем, покрива се с втората половина на блата. Намазва се от всички страни с останалия крем. Поръсва се с шоколадовите стърготини и захарта.

Шоколадова торта с орехи

Шоколадова торта с орехи

Продукти: За блата: 150 г обикновени бисквити, 150 г орехови ядки, 125 г неосолено краве масло.
За крема: 125 г начупен шоколад, 175 г краве масло, 400 г захар, 3 разбити яйца, 1 чаена лъжичка есенция ванилия, 150 г брашно.
За украсата: 200 г настърган бял шоколад
Начин на приготвяне: Форма за торта се застила с хартия за печене. Бисквитите и орехите се счукват и се смесват с разтопеното масло. изсипва се във форма за торта, притиска се леко и полученият блат се слага за 20 мин в хладилник. През това време се разтопява на водна баня шоколадът и при непрекъснато бъркане се прибавят брашното и захарта, а след това разбитите яйца и ванилията. Изсипва се върху охладения блат. Пече се около 35 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се и се охлажда. Прехвърля се в чинията за торта и се поръсва с белия шоколад.

Торта с бадеми

Торта с бадеми

Продукти: За тестото: 100 г горчив шоколад, 4 яйца, 140 г захар, щипка сол, 4 супени лъжици ликьор или вермут, 150 г брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер
За крема: 150 г бадемови ядки, 600 мл сметана, 2 ванилии, 2 чаени лъжички канела, 4 супени
лъжици ликьор или вермут
За украсата: 250 мл сметана, 75 г горчива шоколадова глазура (от натурален шоколад), 75 половинки бадемови ядки.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява на водна баня. Яйцата се разбиват със захарта, солта и ликьора. Прибавят се шоколадът, брашното и бакпулверът и се изсипва в застлана с хартия за печене форма за торта с диаметър 26 см. Пече се около 25 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Бадемовите ядки се накълцват с остър нож, запичат се и се охлаждат.Блатът се охлажда и се разрязва хоризонтално на две части. Приготвя се кремът, като се разбиват сметаната, ванилията и канелата и се смесват с ликьора и бадемите. Долният блат се намазва с 1/3 от получения крем и се покрива с втората половина на блата. Намазва се отгоре и отстрани с останалия крем. Залива се с глазурата и се украсява с розички, които се шприцоват от разбитата сметана. Ядките се препичат леко и с тях се облепва тортата отстрани.
Забележка: Може да се украси и с конци от карамелизирана захар.

Шоколадова торта с бисквити

Продукти: 100 г шоколад, 3 супени лъжици гореща вода, 2 супени лъжици захар, 3 яйца, 450 мл разбита сметана, 1 ванилия, 1 пакет ронливи бисквити.
Начин на приготвяне: Шоколадът се стопява на водна баня с три лъжици вода. Прибавят се захарта и отделените жълтъци един по един.Отстранява се от огъня и се охлажда. Белтъците се разбиват и се смесват с шоколада. Прибавя се и разбитата с ванилията сметана. Бисквитите се нареждат във форма за торта и се заливат със сместа. Тортата се оставя да престои една нощ, преди да се сервира.

Торта с кайсии

Торта с кайсии

Продукти: За ронливото тестото: 150 г брашно, 100 г краве масло, 40 г захар, 2 ванилии, 1 щипка бакпулвер.
За бисквитения блат: 4 яйца, 90 г захар, 2 ванилии, 120 г брашно, 30 г нишесте, 1 чаена лъжичка бакпулвер.
За крема: 200 г шоколад, 750 мл сметана, 2 пакета сгъстител за сметана.
За плънката: 1 супена лъжица кайсиево желе, 1 буркан консервирани кайсии.
Начин на приготвяне: Приготвяне на ронливото тесто. Брашното се замесва с бакпулвера, маслото, захарта и ванилиите. Оставя се за 1 час в хладилник, след което се изважда, слага се във форма или кръгла тавичка и се пече около 8–10 мин в предварително загрята до 175–180 °С фурна.
Приготвяне на бисквитения блат. Яйцата се разбиват с 3 супени лъжици топла вода. Прибавят се захарта и ванилиите и се разбива още 1 мин. Брашното се пресява с бакпулвера и нишестето над яйцата и тестото се разбърква с миксер 1 мин. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма и се пече около 25–30 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се, охлажда се леко, маха се хартията и блатът се разрязва хоризонтално на две части.
Приготвяне на крема. Шоколадът се натрошава и 2/3 от него се смесват с половината от разбитата със сгъстителя сметана.
Блатът от ронливото тесто се намазва с желето и се оставя да го попие. Отгоре се слага едната половина от бисквитения блат, намазва се с крема и се покрива с втората половина. С останалата сметана внимателно се покрива тортата отстрани. Кайсиите се отцеждат и се нарязват на резени. Нареждат се върху тортата. Украсява се с останалия шоколад.
Забележка: Вместо сгъстител за сметана може да се използва 1 пакетче желатин.

Шоколадова торта по Американски

Шоколадова торта по Американски

Продукти: 300 мл сметана, 40 г краве масло, 175 г захар, 1 чаена лъжичка есенция ванилия, 2 чаени лъжички бял оцет, 200 г брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер, 50 г шоколад, 1/2 чаена лъжичка сол.
За украсата: пудра захар и настърган шоколад или шоколадови пръчици.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява до 180 °С. Маслото се разтопява и се смесва със захарта, есенцията, оцета и сметаната. Разбива се добре и се прибавят брашното, бакпулверът, начупеният шоколад и солта. Разбърква се до гладко тесто и се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта или кръгла тавичка. Пече се 45 мин. Изважда се и се охлажда. Обръща се в чиния за торта. Поръсва се с пудра захар, настърган шоколад или шоколадови пръчици.

Бяло и кафяво в шоколадова торта

Бяло и кафяво шоколадова торта

Продукти: За блата: 4 яйца, 100 г захар, 100 г брашно.
За крема: 300 мл сметана, 150 г начупен на парчета кафяв шоколад.
За глазурата: 75 г бял шоколад, 15 г краве масло, 1 супена лъжица прясно мляко, 50 г захар за глазура (гранулирана), шоколадови стърготини.
Начин на приготвяне: Кръгла форма за торта или тавичка се намазва леко с масло и дъното й се покрива с хартия за печене. Яйцата се разбиват 10 мин със захарта с миксер. Брашното се пресява над сместа и се разбърква внимателно до хомогенна маса. Изсипва се във формата и се пече около 35–40 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Оставя се да се охлади във формата няколко мин, след като се извади от фурната, и се прехвърля върху решетка. Разрязва се на два пласта. Приготвя се шоколадовият крем, като сметаната се кипва при постоянно бъркане и се прибавя шоколадът. Бърка се, докато се стопи, и се отстранява от огъня. Охлажда се. Двата пласта на блата се слепват с крема. Приготвя се глазурата, като шоколадът се стопява с маслото и се прибавят млякото и захарта. Тортата се залива и се поръсва с шоколадовите стърготини.

Кекс „Леймингтън”

Кекс „Леймингтън”

Продукти: 175 г краве масло или маргарин, 175 г пудра захар, 3 леко разбити яйца, 150 г брашно с 1 пакетче бакпулвер, 2 супени лъжици какао, 125 г захар на пясък 50 г тъмен шоколад на парчета, 5 супени лъжици прясно мляко, 1 чаена лъжичка краве масло, около 8 супени лъжици кокосови стърготини, 150 мл разбита сметана.
Начин на приготвяне: Продълговата форма за кекс се намазва леко с масло. Разбиват се пудрата захар и маслото или маргаринът. Постепенно се прибавят яйцата, а след това брашното и какаото. Сместа се изсипва във формата и се заглажда. Пече се около 40 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Оставя се да се охлади във формата 5 мин, след като се извади от фурната, и се прехвърля върху решетка. Шоколадът млякото и маслото се загряват на водна баня до стопяване на шоколада. Прибавя се захарта на пясък и се бие до гладък крем. Поръсва се с кокосовите стърготини. Прави се разрез по дължината на кекса и се запълва с крем. Останалият крем се изсипва от двете страни на разреза.

Шоколадов кекс с ванилия

Шоколадов кекс с ванилия

Продукти: 175 г пудра захар, 175 г маргарин за готвене, 1–2 ванилии, 3 яйца, 225 г пресято брашно с 1 пакетче бакпулвер, 50 г тъмен шоколад, захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Продълговата форма за кекс се намазва леко с масло. Разбиват се захарта и маргаринът. Прибавят се ванилията и едно по едно яйцата, като се бърка непрекъснато. Внимателно се прибавя брашното и се разбърква на гладка смес, която се разделя на две. Шоколадът се стопява и се прибавя към едната половина от сместа. Останалата половина се изсипва във формата и се заглажда. Отгоре се изсипва шоколадовата смес. Пече се около 30 мин в предварително загрята до 190 °С фурна. Оставя се да се охлади във формата няколко мин, след като се извади от фурната, и се прехвърля върху решетка. Сервира се поръсен със захар.

Портокалов кекс

Портокалов кекс

Продукти: 175 г пудра захар, 175 г краве масло, 3 разбити яйца,
175 г брашно с 1 пакетче бакпулвер, 2 супени лъжици какао, 3 супени лъжици прясно мляко, 3 супени лъжици портокалов сок, настърганата кора от 1/2 портокал.
За глазурата: 175 г захар, 2 супени лъжици портокалов сок.
Начин на приготвяне: Кръгла форма за кекс се намазва с малко масло и дъното й се покрива с хартия за печене. Разбиват се захарта и омекналото масло за кекса. Постепенно се прибавят яйцата, а след това и брашното. Разбива се добре на гладка смес, която се разделя на две части. Към едната част се прибавят какаото и млякото, а към другата – портокаловият сок и кората. Двете смеси се изсипват с лъжица във формата, така че да се получи мраморен ефект. Пече се около 25 мин в предварително загрята до 190 °С фурна. Залива се с глазурата, която се приготвя, като захарта се разтвори в портокаловия сок.

Кекс в тавичка

Кекс в тавичка

Продукти: 350 г брашно с бакпулвер, 3 супени лъжици какао, 225 г пудра захар, 225 г омекнал маргарин, 4 разбити яйца, 4 супени лъжици прясно мляко, 50 г шоколадови стърготини, 50 г черни шоколадови стърготини, 50 г бели шоколадови стърготини, захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Правоъгълна тавичка се намазва с малко масло или маргарин. Разбиват се всички продукти без шоколадовите стърготини, млякото и захарта за поръсване. Прибавят се млякото и шоколадовите стърготини. Сместа се изсипва в загрятата тавичка. Пече се 30–40 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се, охлажда се и се поръсва със захарта. Сервира се нарязан на квадратчета.

Какаов кекс

Какаов кекс

Продукти: 1/2 чаша какао, 3/4 чаша гореща вода, 1 3/4 чаши пресято брашно, 1 3/4 чаши захар, 1 супена лъжица бакпулвер, 3/4 чаена лъжичка сол, 1/2 чаша олио, 5 яйца, 1 ванилия, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат.
Начин на приготвяне: Какаото се смесва с водата. Пресява се брашното със солта и бакпулвера и се прибавя 1 чаша захар. В „кладенче“ в средата се изсипват олиото, жълтъците, охладената какаова смес и ванилията. Разбива се. Отделно се разбиват белтъците, прибавя се содата и се разбърква. Постепенно се прибавя останалата захар. Бавно се изсипва жълтъчната смес върху белтъците. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за кекс и се слага за около 25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна.

Бърз шоколадов кекс

Бърз шоколадов кекс

Продукти: 2 чаши пресято брашно, 3 чаени лъжички бакпулвер, 1/2 чаена лъжичка сол, 2 яйца, 1/2 чаша масло или маргарин за готвене, 1 1/4 чаши захар, 1 чаша прясно мляко, ванилия, 60 г разтопен шоколад.
Начин на приготвяне: Първите три продукта се смесват. Яйцата се разбиват, прибавят се останалите продукти и се разбиват в миксер около 2 мин. При постоянно бъркане се прибавят трите сухи продукта. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за кекс и се слага за около 25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна.

Бисквитен кекс „Закуска”

Бисквитен кекс „Закуска”

Продукти: 2 опаковки бисквити „Закуска”, 1 пакетче краве масло, 1 чаша пудра захар, 100 г шоколад, 4–5 супени лъжици конфитюр или сладко, 200 мл прясно мляко, малко захарни пръчици за украса.
Начин на приготвяне: Натопените в хладкото прясно мляко бисквити се нареждат върху найлон в три реда по пет. 3/4 от омекналото масло се разбива със захар и се намазва върху бисквитите от първия ред. Отгоре се нарежда втори ред натопени в мляко бисквити и също се намазват с масления крем. На третия ред в средата на бисквитите се слага конфитюрът или сладкото, а от двете страни по още един пласт бисквити, намазани с крем. С помощта на найлона внимателно се повдигат двете страни и се събират върху конфитюра. Шоколадът се разтопява с останалото масло и се намазва върху кекса. Поръсва се със захарните пръчици и се оставя да се стегне.

Кекс с кайсии

Кекс с кайсии

Продукти: 75 г нарязано на кубчета краве масло, 450 г брашно с бакпулвер, 50 г пудра захар, 2 разбити яйца, 150 мл прясно мляко
За плънката и гарнитурата: 25 г топено краве масло, 150 г сушени кайсии, 100 г шоколадови
стърготини, 1–2 супени лъжици прясно мляко, 25 г разтопен натурален шоколад.
Начин на приготвяне: Кръгла форма за кекс се намазва с масло и се покрива с хартия за печене. Нарязаното масло се слага в брашното, прибавят се пудрата захар, яйцата и млякото, така че да се получи меко тесто. Измесва се и се оформя на квадрат, който се намазва с разтопеното масло. Поръсва се с размесените шоколадови стърготини и нарязани кайсии. Навива се на руло и се слага на кръг във формата. Пече се около 30 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се, охлажда се 15 мин и се обръща върху решетка. Поръсва се на тънки струйки с разтопения с млякото шоколад.

Шоколадов кекс и орехи

Шоколадов кекс и орехи

Продукти: 300 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, щипка сол, 180 г захар, 30 г краве масло, 1 яйце, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 250 мл гореща вода, 60 г орехови ядки, 60 г шоколад, малко кокосово брашно.
Начин на приготвяне: Шоколадът, маслото и 2/3 от водата се бъркат внимателно на водна баня на слаб огън, докато шоколадът се разтопи. Жълтъкът се разбива със захарта, прибавят се останалата вода, содата, брашното, бакпулверът, солта, шоколадовата смес и ситно нарязаните орехови ядки. Сместа се изсипва в намазана с масло четвъртита тава и се пече около 1 1/4 часа в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и след като изстине, се намазва с белтъка и се поръсва с кокосовото брашно.

Плодов кекс и шоколад

Плодов кекс и шоколад

Продукти: 150 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 30 г какао, 100 г шоколад, 120 г захар,
60 г стафиди, 2 яйца, 1 супена лъжица прясно мляко
Начин на приготвяне: Стафидите се нарязват. Смесват се брашното, какаото и бакпулверът и се пресяват. Шоколадът се разтопява и се разбива на мек крем със захарта. Прибавя се едното яйце и се разбива 4 мин, след което се слага второто и се разбива още 4 мин. Прибавят се брашното, стафидите и млякото, като се разбива непрекъснато. Сместа се изсипва в добре намазана с масло тава и се пече в умерена фурна (180 °С) около 1 час.

Плодов кекс

Плодов кекс 

Продукти: 350 г бяло брашно, 25 г какао, 25 г захар, 6 г суха мая, 1/4 чаена лъжичка сол, 225 мл хладка вода, 25 г разтопено краве масло, 75 г едро нарязани озахарени череши, 75 г шоколадови стърготини, 50 г стафиди, 75 г едро нарязани сушени кайсии.
За глазурата: 1 супена лъжица пудра захар, 1 супена лъжица вода.
Начин на приготвяне: Правоъгълна форма за кекс се намазва леко с масло. Брашното се пресява с какаото, прибавят се захарта, маята и солта. Смесват се водата и маслото и се изсипват в „кладенче“ в сухата смес. Разбърква се добре с дървена лъжица и се замесва тесто. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да втасва на топло място около 1 час. Размесва се отново 5 мин върху набрашнена повърхност. Оформя се според дължината на формата за печене на пласт с дебелина 1 см. Поръсва се с черешите, шоколадовите стърготини, стафидите и кайсиите. Внимателно се навива на руло и се слага във формата. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да втасва още 20 мин. През това време се приготвя глазурата, като се смесват захарта и водата. Намазва се кексът и се пече около 30 мин в предварително загрята до 200 °С фурна.

Кекс със стафиди

Кекс със стафиди

Продукти: 175 г краве масло, 100 г захар, 4 леко разбити яйца, 225 г шоколадови стърготини, 100 г стафиди, 50 г ситно нарязани орехи, настърганата кора от 1 портокал, 225 г брашно с бакпулвер.
Начин на приготвяне: Маслото се оставя на стайна температура да омекне. Продълговата форма се намазва леко с масло и дъното се покрива с хартия за печене. Омекналото масло се разбива със захарта и постепенно се прибавят яйцата. Сместа се разбива добре и с бъркане се прибавят –2 супени лъжици брашно, след което се слагат стърготините, стафидите, орехите и портокаловата кора. Останалото брашно се пресява с бакпулвера над сместа и се разбърква. Изсипва се във формата. С опакото на лъжица тестото се притиска леко в средата. Пече се 1 час в предварително загрята до 170 °С фурна. Охлажда се 5 мин и се обръща върху решетка. Оставя се да се охлади напълно. Сервира се нарязан на филии.

Шоколадов кекс с бисквити

Шоколадов кекс с бисквити

Продукти: 100 г шоколад, 3 супени лъжици гореща вода, 2 супени лъжици захар, 3 яйца, 450 мл разбита сметана, 1 ванилия, подходящи бисквити.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява с водата на водна баня. Прибавят се захарта и отделените жълтъци – един по един. Отстранява се от огъня и се охлажда. Белтъците се разбиват и се смесват с шоколада. Прибавя се разбитата с ванилията сметана. Бисквитите се нареждат в подходяща форма и се заливат със сместа. Оставя се да престои една нощ преди сервиране.

Шоколадов кекс с прясно мляко

Шоколадов кекс с прясно мляко

Продукти: 200 г брашно, щипка сол, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 3 яйца, 100 г краве масло, 200 г захар, 330 мл прясно мляко, 100 г шоколад.
За шоколадовата глазура: 75 г краве масло, 350 г пудра захар, 25 г какао, 4 супени лъжици прясно мляко.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява със солта и содата. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват. Смесват се с разбитото със захарта масло. Прибавят се брашнената смес и млякото, а накрая и разтопеният шоколад. Белтъците се разбиват отделно и се слагат накрая. Сместа се изсипва в две намазани с масло форми и се пече в умерена фурна (180 °С) около 35 мин.
Глазурата се приготвя, като се смесят захарта и какаото и постепенно се прибавят към разтопеното масло. Накрая се сипва млякото. Разбива се на гладка смес и се заливат кексовете. Оставят се да се втвърди глазурата.

Шоколадов кекс

Шоколадов кекс

Продукти: 600 г натурален шоколад, 400 г краве масло, 4 яйца, 120 г пудра захар, сладолед за сервиране.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява предварително до 170 °С. Шоколадът се натрошава, прибавя се маслото и се стопява внимателно на слаб огън, като се бърка. Докато се охлажда, с миксер се разбиват яйцата със захарта. Слага се 1/4 част от шоколадовата смес и се разбърква внимателно, след което постепенно се прибавя и останалият шоколад. Форма за кекс с диаметър 25 см се намазва с масло и се покрива с хартия за печене. Сместа се изсипва във формата и се пече 8 мин. Изважда се от фурната и се охлажда във формата. Сервира се със сладолед.

сряда, 5 февруари 2014 г.

Конфитюр от дюли

Продукти: 1 кг настъргани дюли, 1 кг захар, 1 1/2 чаени лъжички лимонена киселина.
Начин на приготвяне: Дюлите се почистват, измиват, обелват и настъргват. От обелките и сърцевината се приготвя отвара, като се заливат с толкова вода, колкото да ги покрие. Приготвя се сироп от захарта и 1 1/2 чаши отвара. Щом като заври, се прибавят настърганите дюли. Отначало се вари на силен огън, докато станат прозрачни, и накрая се прибавя лимонената киселина.

Сладко от дюли

Продукти: 800 г дюли, 2–3 супени лъжици оцет, 1 кг захар, 3 чаши вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина.
Начин на приготвяне: Дюлите се почистват от мъха, измиват се и се обелват. Заливат се с 1 л вода с малко оцет, за да не потъмнеят. От захарта и водата се сварява сироп и когато ври най-силно, се прибавят настърганите на средно ренде дюли. Оставят се 3–4 мин на силен огън.Когато сладкото е готово, непосредствено преди да се свали от огъня се слага лимонената киселина, разтворена в малко вода. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Сладко с бяло грозде

Продукти: 500 г зърна от бяло грозде, 4 чаши вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина, 1 кг захар, 1 л вода, няколко листенца индрише по желание.
Начин на приготвяне: Прясно набрано и добре измито грозде се разделя на зърна, които се почистват от дръжките и семките. Приготвя се сироп от захарта и водата, пускат се зърната грозде и се варят, без да се бъркат. Когато сладкото е готово, се прибавя лимонената киселина и по желание се ароматизира с листа от индрише. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Сладко от рози

Продукти: 1 кг захар, 1 л вода, 400 г листенца от трендафилов цвят, 1 чаена лъжичка лимонена киселина.
Начин на приготвяне: Отрязва се бялата долна част на листенцата и се почистват добре от тичинките. Поръсват се с малко захар и се оставят да престоят 1/2–1 час. Прибавя се и малко лимонена киселина. Сварява се сироп от захарта и водата, пускат се листенцата и се варят до сгъстяване на сладкото. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Динено сладко

Продукти: 1 кг захар, 1 л вода, 80 парченца диня (дебелокора, без зелената част на кората), 1 чаена лъжичка лимонена киселина, ванилия.
Начин на приготвяне: С формички се изрязват парченца динена кора, които се варят в 3–4 води. След последното варене се излагат на слънце, да побелеят. Приготвя се гъст сироп от захарта и водата (пробва се, като капка от сиропа върху студена чинийка не се разтича). Динята се изсипва в сиропа и се вари като обикновено сладко. Към готовото сладко се прибавя лимонената киселина и се ароматизира с ванилия. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Малиново сладко

Продукти: 1 кг захар, 1 л вода, 600 г почистени и измити малини, 1 чаена лъжичка лимонена киселина (лимонтузу).
Начин на приготвяне: От захарта и водата се сварява сироп. Вари се, докато капка от сиропа върху студена чинийка не се разтича. Прибавят се малините и се вари на силен огън, като се обира пяната, докато се сгъсти. Сладкото е готово, когато капка от него, пусната във вода, пада до дъното, без да се разтвори. Към готовото сладко се прибавя лимонтузуто. Сваля се от огъня и съдът се разклаща, за да се съберат накуп семките и да се оберат с лъжичка. Сладкото се налива в чисти, сухи и топли буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях, за да изстинат.

Селски салам

Продукти: 1 кг свинско месо (обрезки), 1 кг говеждо месо, 3–4 глави кромид лук с набодени карамфилчета, 4 глави чесън, черен пипер на зърна и смлян.
Начин на приготвяне: Обрезките се варят в подсолена вода с лука, половината чесън и черния пипер на зърна. След като е полусварено, месото се отцежда и към него се прибавя още толкова говеждо. Накълцва се на ситно и се слагат сол, счукан чесън и смлян черен пипер на вкус. Разбърква се добре и се напълват добре измити свински черва, които се завързват на всеки 10–15 см. Пускат се във вряща вода и се варят на слаб огън 20 минути. Саламът се изважда и се оставя да изстине. Опушва се с горещ пушек 5–6 часа.

вторник, 4 февруари 2014 г.

Селска луканка

Продукти: 1 кг свинско месо, 250 г сланина, 500 г телешко месо, сол, черен пипер и кимион на вкус, малко захар, малко счукан чесън, свински или говежди сухи черва.
Начин на приготвяне: Месото се накълцва много ситно, сланината се реже на малки кубчета. Смесват се добре със солта, черния пипер, кимиона, захарта и чесъна и получената плънка се оставя да престои на хладно 24 часа. Напълват се червата, завързват се от двата края и се окачват на проветриво място да се сушат. По време на сушенето луканките се пресоват няколко пъти, за да добият плоска форма. След като се изсушат, се увиват в хартия и се посипват с дървесна пепел или сухи дървесни трици. Съхраняват се от 6 до 8 месеца.

Домашен бахур

Продукти: 1 черен и 1 бял свински дроб се почистват. Бъбреците и сърцето се нарязват на половинки, измиват се и се бланшират в подсолена вода за 5 минути. Далакът, обезкостените бузи и обрезките се нарязват на едри парчета. Поръсват се с чубрица и едро смлян черен пипер, с лют червен пипер и сол на вкус.
Начин на проготвяне: Прибавят се 3 глави ситно нарязан кромид лук. Всичко се смила в месомелачка с едра решетка, разбърква се с половин чашка ориз и малко брашно и се напълва в измити в подсолена вода, обърнати и отново измити от двете страни свински черва. Краищата се завързват с конец и се превързват с него през 30 см по цялата дължина на червата. Надупчват се с игла и се нареждат в тава върху решетка заедно с корени от магданоз, моркови, целина, люти пиперки, дафинов лист, сол и вода, колкото да покрие продуктите. Притиска се с чинии и се вари отначало на силен огън, а после час и половина на слаб. Бахурът се сервира с кисели краставички и домати от туршия.

Овчи кебап

Продукти: 1 кг овче месо, 2 стръка праз, 3 връзки зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 3-4 домата от консерва, 4 супени лъжици краве масло, 1 глава чесън, черен и червен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на късчета, лукът, празът, джодженът и магданозът на едро, доматите – на филийки. Слагат се в дълбок гювеч, прибавят се обелените скилидки чесън, залива се с разтопеното масло, посолява се поръсва се с червен и черен пипер. Сипва се 1 чаша вода, захлупва се и се, замазва се с тесто и се заравя в жарава. Пече се около 2 часа.

Друсан кебап по селски

Продукти: Свинско месо, цели малки главички лук (или арпаджик), червено вино, чубрица, лют червен пипер, сол, черен пипер, масло.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки, които се поръсват с виното, прибавя се нарязаният на половинки лук и месото се оставя да престои 3–4 часа. Нанизва се на шишове и се пече на скара. Изпеченото месо се слага в дълбок съд заедно с маслото, останалия нарязан лук, виното, стритата чубрица, лют червен пипер и сол на вкус. Захлупва се и се слага на слаб огън да се загрее. Съдът се разклаща от време на време, за да омекне месото. Сервира се веднага.

Свински шишчета

Продукти: 500 г майонеза, букет сушени готови подправки, 2 кг свинско месо, 2–3 глави кромид лук, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки по около 50 г всяка. Натриват се с подправките. Лукът се почиства, измива и нарязва на колелца. Месото се слага в тенджера на 1 пласт, покрива се с лук и се залива с майонезата. Повтаря се до изчерпване на продуктите, като последният пласт е майонеза, и се оставя да се маринова 2 часа. След това се нанизва на шишове и се пече на барбекю до готовност.

Патладжани с кайма /смес 60/40/

Продукти: 6 средно големи патладжана, 2 пакетчета кайма/смес 60/40/, 2 супени лъжици ориз, 1 супена лъжица брашно, 1-2 глави кромид лук, 5-6 домата, магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват, разрязват се по дължина на две и се издълбава вътрешността им. Слагат се в подсолена вода за 10 мин, да се отдели горчивият им сок. Отцеждат се и се нареждат в намаслена тавичка. Към каймата се прибавя част от вътрешността на патладжаните, предварително нарязана на ситно, а след това оризът, лукът, магданозът и черният пипер. Разбърква се и се задушава леко. Патладжаните се напълват със сместа и се нареждат в тавичка. Част от доматите се настъргват и се смесват с брашното. С получения сос се заливат патладжаните и върху всеки се слагат кръгчета от останалите домати. Ястието се пече в умерена фурна.

Рагу

Продукти: 700 г говеждо месо, брашно, 2–3 цели домата от буркан, 2–3 цели глави кромид лук, 1 чаша вода, 8 цели картофа, сол.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се запържва в малко мазнина до зачервяване. Поръсва се леко с брашно и се слагат доматите и лукът. Залива се с вода и се кипва. Огънят се намалява и се оставя да ври на слаб огън 1 1/2 часа. Накрая се прибавят картофите, посолява се и без да се долива вода, се оставя на огъня, докато се сварят и те. Сервира се горещо, като по желание се поръсва с магданоз.

Свинско с праз

Продукти: 900 г свинско месо, 6 стръка праз, 1 супена лъжица брашно, 1/2 супена лъжица червен пипер, 100 г краве масло, сол, 1 лимон.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се запържва в маслото. Изважда се и в същото масло се запържва брашното. Прибавя се червеният пипер, разбърква се 2–3 пъти и се залива с вода. Посолява се. Оставя се да ври на слаб огън. Празът се нарязва на парчета по 5 см, сварява се в леко подсолена вода и се прибавя към месото. Оставя се да поври още малко. Сервира се с резенче лимон.