ВИДОВЕ СУПИ
Агнешка супа
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 750 гр. агнешко месо
- 2 бр. пресни жълтъка
- 1/2 ч.ч. ориз
- 1 с.л. брашно
- 1 връзка пресен лук
- 2 ч.л кисело мляко
- сол на вкус
- черен пипер
- 1 връзка магданоз
- 1-2 щипки червен пипер
Месото се нарязва на парченца и се сварява в подсолената вода. Прибавят се оризът, нарязаният лук, сол и черният пипер. В маслото се зъпържва брашното с червения пипер и се изсипва в супата. Супата се досварява и се застройва с разбитите в кисело мляко жълтъци. Поднася се поръсена с дребно нарязания магданоз.
Начин на приготвяне: Спанакът се измива и накълцва на ситно. Задушава се в маслото и бульона, посолява се и се прибавят обелените и настъргани картофи. Супата се захлупва и се оставя да ври, докато омекнат картофите. Отстранява се от огъня и се застройва с киселото мляко. Отделно се запържват в масло кубчета хляб и се сервират към супата.
Продукти: 2-3 моркова, 1/2 глава целина, 1-2 глави кромид лук, 2-3 супени лъжици олио, 3 супени лъжици грис, 1 бучка краве масло, 2 яйца, 1/2 чаша кисело мляко, 1/4 чаена лъжичка червен пипер, 1/4 връзка магданоз.
Начин на приготвяне: Морковите и целината се нарязват на кубчета, а лукът на ситно. Задушават се в олиото и 1 кафена чашка вода до омекване. Посоляват се и се наливат 5–6 чаши гореща вода. След малко се сипва грисът, запечен в сух тиган, и се прибавя маслото. Оставя се да ври още 7–8 минути. Супата се застройва с разбитите с киселото мляко яйца и се подправя с нарязания магданоз.
Спаначна супа
Продукти: 500 г спанак, 5 супени лъжици краве масло, 5 чаши топъл бульон, 5-6 картофа, 3/4 чаша кисело мляко, пържени кубчета хляб и сол на вкус.Начин на приготвяне: Спанакът се измива и накълцва на ситно. Задушава се в маслото и бульона, посолява се и се прибавят обелените и настъргани картофи. Супата се захлупва и се оставя да ври, докато омекнат картофите. Отстранява се от огъня и се застройва с киселото мляко. Отделно се запържват в масло кубчета хляб и се сервират към супата.
Супа моркови и целина
Начин на приготвяне: Морковите и целината се нарязват на кубчета, а лукът на ситно. Задушават се в олиото и 1 кафена чашка вода до омекване. Посоляват се и се наливат 5–6 чаши гореща вода. След малко се сипва грисът, запечен в сух тиган, и се прибавя маслото. Оставя се да ври още 7–8 минути. Супата се застройва с разбитите с киселото мляко яйца и се подправя с нарязания магданоз.
Копривена супа
Продукти: 400 г коприва, 200 г червено цвекло, 1 супена лъжица краве масло, 1 връзка зелен лук, 2-3 супени лъжици ориз, 1 яйце, магданоз, 250 г кисело мляко, 4 чаши вода, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства и измива добре. Цвеклото се обелва и нарязва на ситно. Лукът се почиства, измива се и се нарязва, след което се задушава леко в маслото. Прибавят се копривата и цвеклото и се задушават до омекване. Залива се с водата и като заври,
се посолява и се прибавя оризът. Когато оризът стане готов, се прибавя магданозът и супата се застройва с разбитото с киселото мляко яйце и се подправя с черен пипер. Сервира се гореща.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства и измива добре. Цвеклото се обелва и нарязва на ситно. Лукът се почиства, измива се и се нарязва, след което се задушава леко в маслото. Прибавят се копривата и цвеклото и се задушават до омекване. Залива се с водата и като заври,
се посолява и се прибавя оризът. Когато оризът стане готов, се прибавя магданозът и супата се застройва с разбитото с киселото мляко яйце и се подправя с черен пипер. Сервира се гореща.
Таратор
Продукти: 500 г кисело мляко, 300 г краставица, 30 мл олио, 3–4 скилидки чесън, 60 г орехови ядки, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Млякото се разбива, ядките и чесънът се счукват. Краставицата се нарязва на ситни кубчета. Продуктите се смесват и се разбъркват с олиото. Тараторът се разрежда с малко вода до желаната гъстота, посолява се и се сервира.
Начин на приготвяне: Млякото се разбива, ядките и чесънът се счукват. Краставицата се нарязва на ситни кубчета. Продуктите се смесват и се разбъркват с олиото. Тараторът се разрежда с малко вода до желаната гъстота, посолява се и се сервира.
Пилешка супа с праз
Продукти: 500 г бяло пилешко месо, 2-3 глави кромид лук, 2 моркова, 500 г праз, шепа магданоз, 950 мл пилешки бульон, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки парчета. Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват: кромидът и празът - на ситно, морковите – на тънки кръгчета, магданозът – на ситно. Месото, кромидът и морковите се кипват в бульона. Прибавят се празът и магданозът и се кипва отново. Огънят се намалява и се вари на слаб огън 20–30 мин до омекване на праза. Отстранява се от огъня, посолява се и се подправя с черен пипер. Сервира се веднага.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки парчета. Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват: кромидът и празът - на ситно, морковите – на тънки кръгчета, магданозът – на ситно. Месото, кромидът и морковите се кипват в бульона. Прибавят се празът и магданозът и се кипва отново. Огънят се намалява и се вари на слаб огън 20–30 мин до омекване на праза. Отстранява се от огъня, посолява се и се подправя с черен пипер. Сервира се веднага.
Супа гъби
Продукти: 2–3 средно големи моркова, 2-3 глави кромид лук, 500 г гъби,10-12 маслини, 3-4 картофа, 1/4 пакетче краве масло, сол, чубрица и магданоз на вкус, по желание люта чушка.
Начин на приготвяне: Морковите, лукът, гъбите и картофите се почистват и измиват. Морковите се нарязват на кубчета или се настъргват, лукът се нарязва на ситно, гъбите – на ивички, а картофите – на кубчета. Морковите и лукът се задушават в част от маслото и малко вода. Прибавят се гъбите, маслините и картофите. Посолява се. Налива се вода до желаната гъстота на супата и след като заври, се слага останалото масло. Малко преди да е готова, супата се подправя с чубрицата и магданоза. Ако чубрицата е сушена, се слага заедно с водата. По желание може да се добави и люта чушка.
Начин на приготвяне: Морковите, лукът, гъбите и картофите се почистват и измиват. Морковите се нарязват на кубчета или се настъргват, лукът се нарязва на ситно, гъбите – на ивички, а картофите – на кубчета. Морковите и лукът се задушават в част от маслото и малко вода. Прибавят се гъбите, маслините и картофите. Посолява се. Налива се вода до желаната гъстота на супата и след като заври, се слага останалото масло. Малко преди да е готова, супата се подправя с чубрицата и магданоза. Ако чубрицата е сушена, се слага заедно с водата. По желание може да се добави и люта чушка.
Супа с хляб
Продукти: 500 мл бульон, 150 г краве сирене, 30 г краве масло, 2 яйца, пържени кубчета хляб, 200 мл прясно мляко.
Начин на приготвяне: Сиренето се настъргва в бульона и се вари около 15 мин. Прибавят се маслото и млякото и се вари още десетина минути. Супата се застройва с яйцата и се сервира с пържените кубчета хляб.
Начин на приготвяне: Сиренето се настъргва в бульона и се вари около 15 мин. Прибавят се маслото и млякото и се вари още десетина минути. Супата се застройва с яйцата и се сервира с пържените кубчета хляб.
Копривена чорба
Продукти: 1 връзка ситно нарязан зелен лук, 1/2 супена лъжица брашно, 500 г коприва, 6–7 чаши вода, 1 малка кафена чашка ориз, 1 яйце, 3–4 супени лъжици кисело мляко, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус, краве масло и олио за пържене.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства, попарва се, отцежда се и като изстине, се нарязва. Лукът се задушава в смес от масло и олио, прибавят се брашното и копривата и се оставят на огъня 1–2 мин, като се бъркат. Заливат се с водата и като заври, се слага оризът. Посолява се. Вари се до готовност на ориза. Застройва се с разбитото с киселото мляко яйце и се подправя с черен пипер и магданоз.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства, попарва се, отцежда се и като изстине, се нарязва. Лукът се задушава в смес от масло и олио, прибавят се брашното и копривата и се оставят на огъня 1–2 мин, като се бъркат. Заливат се с водата и като заври, се слага оризът. Посолява се. Вари се до готовност на ориза. Застройва се с разбитото с киселото мляко яйце и се подправя с черен пипер и магданоз.
Супа от зелен фасул
Продукти: 500 г зелен фасул от консерва, 4-5 супени лъжици олио,2-3 глави кромид лук, 1 супена лъжица брашно, 2-3 домата от консерва, сол, джоджен, магданоз, копър, чесън, оцет, 1/2 чаена лъжичка червен пипер.
Начин на приготвяне: Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Задушава се в загрятото олио. Прибавят се брашното, червеният пипер и нарязаният зелен фасул. Налива се вода до желаната гъстота. Слагат се обелените и ситно нарязани домати, посолява се, подправя се с джоджен, магданоз и копър и се оставя на огъня още 10 минути. Сервира се с оцет и счукан чесън.
Начин на приготвяне: Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Задушава се в загрятото олио. Прибавят се брашното, червеният пипер и нарязаният зелен фасул. Налива се вода до желаната гъстота. Слагат се обелените и ситно нарязани домати, посолява се, подправя се с джоджен, магданоз и копър и се оставя на огъня още 10 минути. Сервира се с оцет и счукан чесън.
Агнешка шкембе чорба
Продукти: 1 агнешко шкембе, 2-3 супени лъжици олио, 1 супена лъжица брашно, 1-2 глави кромид лук, 2 яйца, червен пипер, оцет, сол, джоджен, чесън.
Начин на приготвяне: Шкембето се почиства и измива (ако се налага), слага се в студена подсолена вода и се вари до омекване. Изважда се, охлажда се и се нарязва на парченца (най-лесно с ножица). Ситно нарязаният лук се задушава в олиото, слага се брашното и се пържи до златист цвят. Поръсва се с червения пипер и се сипва водата от варенето. Щом кипне, се прибавя нарязаното шкембе, досолява се (ако е необходимо) и се подправя с джоджена. Оставя се да поври няколко мин, след което се отстранява от огъня и се застройва с разбитите с оцета яйца. Подправя се със счукан чесън.
Рибена чорба
Продукти: 1 1/2 кг риба, 2 л вода, 2-3 глави кромид лук, корени и стръкчета магданоз, 100 г брашно, сол и черен пипер на зърна на вкус, ситно нарязан копър.
Начин на приготвяне: Почистената и измита риба се нарязва на едро. В подсолена вряща вода се слагат ситно нарязаните лук и магданозени корени, черен пипер, рибените глави и опашки. Оставят се да врят 20 мин, след което главите и опашките се изваждат и се прибавя нарязаната риба. Вари се на умерен огън 15–18 минути. Сипва се размитото в малко вада брашно и се вари още 2–3 мин, след което се слагат нарязаните стръкчета магданоз и копър. Отстранява се от огъня и се оставя да престои 7 мин преди сервиране.
Начин на приготвяне: Почистената и измита риба се нарязва на едро. В подсолена вряща вода се слагат ситно нарязаните лук и магданозени корени, черен пипер, рибените глави и опашки. Оставят се да врят 20 мин, след което главите и опашките се изваждат и се прибавя нарязаната риба. Вари се на умерен огън 15–18 минути. Сипва се размитото в малко вада брашно и се вари още 2–3 мин, след което се слагат нарязаните стръкчета магданоз и копър. Отстранява се от огъня и се оставя да престои 7 мин преди сервиране.
Телешка супа с грах
Продукти: 500 г обезкостено телешко месо, 1 чаша грах от консерва,1-2 глави кромид лук, 1 супена лъжица брашно, 3-4 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка червен пипер, 20 г доматено пюре, 1 яйце, 1 кафена чашка кисело мляко, сол и магданоз на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се измива и се нарязва на малки парчета. Залива се със 7-8 чаши студена вода и се оставя да ври на слаб огън до омекване, като се посолява след като кипне и се отпенва от време на време. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото заедно с брашното, поръсва се с червения пипер и се прибавя към супата. След 15 мин се слагат грахът и доматеното пюре. Супата се вари още 10-12 мин, застройва се с яйцето и киселото мляко и се
сервира със ситно нарязан магданоз.
Начин на приготвяне: Месото се измива и се нарязва на малки парчета. Залива се със 7-8 чаши студена вода и се оставя да ври на слаб огън до омекване, като се посолява след като кипне и се отпенва от време на време. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото заедно с брашното, поръсва се с червения пипер и се прибавя към супата. След 15 мин се слагат грахът и доматеното пюре. Супата се вари още 10-12 мин, застройва се с яйцето и киселото мляко и се
сервира със ситно нарязан магданоз.
Кашкавалена супа
Продукти: 3 супени лъжици брашно, 4 супени лъжици краве масло, 2 настъргани средно големи картофа, сол и черен пипер на вкус, 150 г настърган кашкавал, 2 яйца, лимонов сок
Начин на приготвяне:Брашното се запържва в маслото, разрежда се с гореща вода и щом заври, се прибавят картофите. Посолява се и се подправя с черен пипер. Преди да се отстрани от огъня, към готовата супа се прибавя кашкавалът. Застройва се с разбитото с лимоновия сок яйце.
Начин на приготвяне:Брашното се запържва в маслото, разрежда се с гореща вода и щом заври, се прибавят картофите. Посолява се и се подправя с черен пипер. Преди да се отстрани от огъня, към готовата супа се прибавя кашкавалът. Застройва се с разбитото с лимоновия сок яйце.
Супа с овче месо
Продукти: 500 г овче месо, 1 1/2 кг кромид лук, 150 г мас, 3-4 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 дафинов лист.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки и се запържва в стопената мас, след което се прибавят ситно нарязаният лук и нарязаните на кубчета домати и също се запържват. Залива се с 2 л вода, кипва се, посолява се, слага се червеният пипер и се вари половин час на слаб огън. Прибавя се дафиновият лист. След 5 мин се отстранява от огъня. Супата се охлажда 15 мин, без да се отхлупва тенджерата. Сервира се с хрупкави крутони от бял хляб.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки и се запържва в стопената мас, след което се прибавят ситно нарязаният лук и нарязаните на кубчета домати и също се запържват. Залива се с 2 л вода, кипва се, посолява се, слага се червеният пипер и се вари половин час на слаб огън. Прибавя се дафиновият лист. След 5 мин се отстранява от огъня. Супата се охлажда 15 мин, без да се отхлупва тенджерата. Сервира се с хрупкави крутони от бял хляб.
Топла пача
Продукти:1 свинска глава или свински крачета и уши, 2 дафинови листа, няколко зърна черен пипер, сол, 250 г кисело мляко, 2-3 яйца, 3–4 скилидки чесън, малко оцет
Начин на приготвяне: Главата, крачетата и ушите се измиват и се заливат със студена вода. Варят се със солта, дафиновите листа и черния пипер, докато месото започне да се отделя от костите. Изваждат се и се обезкостяват. Месото се връща в бульона и се застройва с яйцата и киселото мляко. Сервира се със счукания с малко сол и разреден с оцет чесън.
Начин на приготвяне: Главата, крачетата и ушите се измиват и се заливат със студена вода. Варят се със солта, дафиновите листа и черния пипер, докато месото започне да се отделя от костите. Изваждат се и се обезкостяват. Месото се връща в бульона и се застройва с яйцата и киселото мляко. Сервира се със счукания с малко сол и разреден с оцет чесън.
Телешка шкембе чорба
Продукти:1–2 глави кромид лук, 1 яйце, 300 г говеждо или телешко шкембе, 2–3 скилидки чесън, 1 супена лъжица ориз, малко оцет, малко краве масло за пържене, 1 чаша прясно мляко по желание.
Начин на приготвяне: Шкембето се измива и се сварява. Охлажда се и се нарязва на ситно. Лукът се нарязва на ситно и се изпържва в маслото. Прибавя се оризът, залива се с бульона от варенето. Нарязаното шкембе се връща в бульона. Подправя се с чесъна, яйцето и оцета. По желание може да се прибави и 1 чаша прясно мляко.
Агнешка супа със спанак
Продукти: 500 г агнешко месо, краве масло, 250 г спанак, няколко стръка зелен лук, 1 непълна кафена чашка ориз или фиде, 1-2 яйца, 1 чаша кисело мляко, магданоз, сол, черен и червен пипер.
Начин на приготвяне: Месото се измива и се нарязва на малки парчета. Посолява се и се изпържва в маслото. Прибавят се ситно нарязаните спанак и лук и се пържат до омекване. Подправят се с червен пипер и сол на вкус и се заливат с 1 л вода. След като супата заври, се слагат оризът или фидето. Вари се до готовност на ориза и омекване на месото. Отстранява се от огъня и се застройва с яйцето и киселото мляко. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус и се сервира гореща.
Начин на приготвяне: Месото се измива и се нарязва на малки парчета. Посолява се и се изпържва в маслото. Прибавят се ситно нарязаните спанак и лук и се пържат до омекване. Подправят се с червен пипер и сол на вкус и се заливат с 1 л вода. След като супата заври, се слагат оризът или фидето. Вари се до готовност на ориза и омекване на месото. Отстранява се от огъня и се застройва с яйцето и киселото мляко. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус и се сервира гореща.
Мозайка - агнешка супа
Продукти: 250 г агнешко месо, 1 морков, 1 картоф, 1 стрък целина, лимонов сок, 100 г зелен фасул, малко червено цвекло, сол, черен пипер, магданоз.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват и сваряват в подсолена вода. Изваждат се и се оставят да изстинат. Месото се нарязва и се сварява в зеленчуковия бульон. Зеленчуците се нарязват на ситно и се връщат в супата. Подправя се със сол, лимонов сок, черен пипер и магданоз и се сервира.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват и сваряват в подсолена вода. Изваждат се и се оставят да изстинат. Месото се нарязва и се сварява в зеленчуковия бульон. Зеленчуците се нарязват на ситно и се връщат в супата. Подправя се със сол, лимонов сок, черен пипер и магданоз и се сервира.
Лучена супа
Продукти: 2 големи глави едро нарязан кромид лук, сол и черен пипер на вкус, 850 мл телешки бульон, 5 супени лъжици обезмаслено сухо прясно мляко, 2 супени лъжици натрошени изсушени пиперки, 1/2 чаена лъжичка ситно нарязан босилек.
Начин на приготвяне: Лукът се сварява в бульона до омекване. Отстранява се от огъня и се прибавя млякото, размито в малко вода. Супата се разбива в миксер или с пасатор. Прибавят се пиперките. Посоява се и се поръсва с черен пипер. Изсипва се в тенджера и се кипва. Сервира се поръсена с босилека.
Начин на приготвяне: Лукът се сварява в бульона до омекване. Отстранява се от огъня и се прибавя млякото, размито в малко вода. Супата се разбива в миксер или с пасатор. Прибавят се пиперките. Посоява се и се поръсва с черен пипер. Изсипва се в тенджера и се кипва. Сервира се поръсена с босилека.
Зеленчукова супа
Продукти: 1 нарязан на кубчета морков, 1 глава нарязан на кубчета кромид лук, 125 г картофи на кубчета, сол и черен пипер на вкус, 850 мл бульон, 1/4 ситно нарязан малка зелка, 150 мл прясно мляко, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз.
Начин на приготвяне: Зеленчуците без зелката се сваряват до омекване в леко подсолена вода. Прибавя се зелето и се вари още 10 минути. Сипва се млякото, досолява се и супата се оставя на слаб огън до омекване на зелето. Подправя се с черен пипер и се сервира, поръсена с магданоз.
Начин на приготвяне: Зеленчуците без зелката се сваряват до омекване в леко подсолена вода. Прибавя се зелето и се вари още 10 минути. Сипва се млякото, досолява се и супата се оставя на слаб огън до омекване на зелето. Подправя се с черен пипер и се сервира, поръсена с магданоз.
Чеснова супа
Продукти: 2 връзки зелен чесън, 50 г краве масло, 30 г брашно, 1/2 л вода, 1/2 л прясно мляко, магданоз, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Брашното се запържва в загрятото масло до златист цвят. Прибавя се ситно нарязаният чесън и се разбърква. Залива се с топла вода, посолява се и се вари на слаб огън до омекване. Отстранява се от огъня и се подправя със ситно нарязан магданоз. След като изстине, се прибавя млякото и се разбърква. Сервира се студена.
Начин на приготвяне: Брашното се запържва в загрятото масло до златист цвят. Прибавя се ситно нарязаният чесън и се разбърква. Залива се с топла вода, посолява се и се вари на слаб огън до омекване. Отстранява се от огъня и се подправя със ситно нарязан магданоз. След като изстине, се прибавя млякото и се разбърква. Сервира се студена.
Супа тиквички и гъби
Продукти: 500 г тиквички, 500 г гъби, 2-3 супени лъжици краве масло, 2 моркова, 1 глава кромид лук, 2 л костен бульон или гореща вода, 4–5 картофа, 2–3 домата, 1 връзка ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват се и се нарязват. Тиквичите и гъбите (без пънчетата) се нарязват на ивички, морковите, лукът и пънчетата – на ситно, картофите – на малки кубчета. Доматите се попарват, обелват се и се настъргват на едро ренде.
В маслото се задушават морковите, пънчетата и лукът. Когато омекнат, се заливат с бульона или водата и се варят на слаб огън няколко мин, след което се прибавят тиквичките, гъбите, картофите и доматите. Посолява се. Вари се до омекване на зеенчуците. Когато е готова, супата се поръсва с магданоза и се отстранява от огъня. Сервира се поръсена с черен пипер.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват се и се нарязват. Тиквичите и гъбите (без пънчетата) се нарязват на ивички, морковите, лукът и пънчетата – на ситно, картофите – на малки кубчета. Доматите се попарват, обелват се и се настъргват на едро ренде.
В маслото се задушават морковите, пънчетата и лукът. Когато омекнат, се заливат с бульона или водата и се варят на слаб огън няколко мин, след което се прибавят тиквичките, гъбите, картофите и доматите. Посолява се. Вари се до омекване на зеенчуците. Когато е готова, супата се поръсва с магданоза и се отстранява от огъня. Сервира се поръсена с черен пипер.
Супа с колбаси
Продукти: 1 кг зелен фасул, 4 парчета пушени колбаси – наденици, кренвирши и др. (по 80 г всяко), 400 г картофи, 1 л месен бульон, 150 мл сметана (или изцедено кисело мляко), 1 супена лъжица брашно, сол, по 1 супена лъжица ситно нарязани листа от прясна чубрица (или 1/2 лъжица сушена) или друга зелена подправка по желание, черен пипер.
Начин на приготвяне: Почистеният и измит зелен фасул се нарязва на едро, а колбасите – на дебели кръгчета. Картофите се обелват и също се нарязват на кръгчета. Бульонът се загрява до кипване, слага се фасулът и се вари до омекване. Прибавят се картофите и накрая - колбасите и се вари до готовност на картофите. Готовата супа се застройва с разбитото със сметаната или млякото брашно. Досолява се, ако колбасите не са много солени. Подправя се с чубрицата и с черен пипер на вкус. Сервира се топла.
Начин на приготвяне: Почистеният и измит зелен фасул се нарязва на едро, а колбасите – на дебели кръгчета. Картофите се обелват и също се нарязват на кръгчета. Бульонът се загрява до кипване, слага се фасулът и се вари до омекване. Прибавят се картофите и накрая - колбасите и се вари до готовност на картофите. Готовата супа се застройва с разбитото със сметаната или млякото брашно. Досолява се, ако колбасите не са много солени. Подправя се с чубрицата и с черен пипер на вкус. Сервира се топла.