петък, 2 август 2013 г.

СУПИ и НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕТО ИМ

ВИДОВЕ СУПИ

Агнешка супа

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 750 гр. агнешко месо
  • 2 бр. пресни жълтъка
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1 с.л. брашно
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 ч.л кисело мляко
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • 1-2 щипки червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Месото се нарязва на парченца и се сварява в подсолената вода. Прибавят се оризът, нарязаният лук, сол и черният пипер. В маслото се зъпържва брашното с червения пипер и се изсипва в супата. Супата се досварява и се застройва с разбитите в кисело мляко жълтъци. Поднася се поръсена с дребно нарязания магданоз.

Спаначна супа

Продукти: 500 г спанак, 5 супени лъжици краве масло, 5 чаши топъл бульон, 5-6 картофа, 3/4 чаша кисело мляко, пържени кубчета хляб и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Спанакът се измива и накълцва на ситно. Задушава се в маслото и бульона, посолява се и се прибавят обелените и настъргани картофи. Супата се захлупва и се оставя да ври, докато омекнат картофите. Отстранява се от огъня и се застройва с киселото мляко. Отделно се запържват в масло кубчета хляб и се сервират към супата.

Супа моркови и целина


Продукти: 2-3 моркова, 1/2 глава целина, 1-2 глави кромид лук, 2-3 супени лъжици олио, 3 супени лъжици грис, 1 бучка краве масло, 2 яйца, 1/2 чаша кисело мляко, 1/4 чаена лъжичка червен пипер, 1/4 връзка магданоз.
Начин на приготвяне: Морковите и целината се нарязват на кубчета, а лукът на ситно. Задушават се в олиото и 1 кафена чашка вода до омекване. Посоляват се и се наливат 5–6 чаши гореща вода. След малко се сипва грисът, запечен в сух тиган, и се прибавя маслото. Оставя се да ври още 7–8 минути. Супата се застройва с разбитите с киселото мляко яйца и се подправя с нарязания магданоз.

Копривена супа


Продукти: 400 г коприва, 200 г червено цвекло, 1 супена лъжица краве масло, 1 връзка зелен лук, 2-3 супени лъжици ориз, 1 яйце, магданоз, 250 г кисело мляко, 4 чаши вода, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства и измива добре. Цвеклото се обелва и нарязва на ситно. Лукът се почиства, измива се и се нарязва, след което се задушава леко в маслото. Прибавят се копривата и цвеклото и се задушават до омекване. Залива се с водата и като заври,
се посолява и се прибавя оризът. Когато оризът стане готов, се прибавя магданозът и супата се застройва с разбитото с киселото мляко яйце и се подправя с черен пипер. Сервира се гореща.

Таратор

Продукти: 500 г кисело мляко, 300 г краставица, 30 мл олио, 3–4 скилидки чесън, 60 г орехови ядки, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Млякото се разбива, ядките и чесънът се счукват. Краставицата се нарязва на ситни кубчета. Продуктите се смесват и се разбъркват с олиото. Тараторът се разрежда с малко вода до желаната гъстота, посолява се и се сервира.

Пилешка супа с праз

Продукти: 500 г бяло пилешко месо, 2-3 глави кромид лук, 2 моркова, 500 г праз, шепа магданоз, 950 мл пилешки бульон, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки парчета. Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват: кромидът и празът - на ситно, морковите – на тънки кръгчета, магданозът – на ситно. Месото, кромидът и морковите се кипват в бульона. Прибавят се празът и магданозът и се кипва отново. Огънят се намалява и се вари на слаб огън 20–30 мин до омекване на праза. Отстранява се от огъня, посолява се и се подправя с черен пипер. Сервира се веднага.

Супа гъби

Продукти: 2–3 средно големи моркова, 2-3 глави кромид лук, 500 г гъби,10-12 маслини, 3-4 картофа, 1/4 пакетче краве масло, сол, чубрица и магданоз на вкус, по желание люта чушка.
Начин на приготвяне: Морковите, лукът, гъбите и картофите се почистват и измиват. Морковите се нарязват на кубчета или се настъргват, лукът се нарязва на ситно, гъбите – на ивички, а картофите – на кубчета. Морковите и лукът се задушават в част от маслото и малко вода. Прибавят се гъбите, маслините и картофите. Посолява се. Налива се вода до желаната гъстота на супата и след като заври, се слага останалото масло. Малко преди да е готова, супата се подправя с чубрицата и магданоза. Ако чубрицата е сушена, се слага заедно с водата. По желание може да се добави и люта чушка.

Супа с хляб

Продукти: 500 мл бульон, 150 г краве сирене, 30 г краве масло, 2 яйца, пържени кубчета хляб, 200 мл прясно мляко.
Начин на приготвяне: Сиренето се настъргва в бульона и се вари около 15 мин. Прибавят се маслото и млякото и се вари още десетина минути. Супата се застройва с яйцата и се сервира с пържените кубчета хляб.

Копривена чорба

Продукти: 1 връзка ситно нарязан зелен лук, 1/2 супена лъжица брашно, 500 г коприва, 6–7 чаши вода, 1 малка кафена чашка ориз, 1 яйце, 3–4 супени лъжици кисело мляко, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус, краве масло и олио за пържене.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства, попарва се, отцежда се и като изстине, се нарязва. Лукът се задушава в смес от масло и олио, прибавят се брашното и копривата и се оставят на огъня 1–2 мин, като се бъркат. Заливат се с водата и като заври, се слага оризът. Посолява се. Вари се до готовност на ориза. Застройва се с разбитото с киселото мляко яйце и се подправя с черен пипер и магданоз.

Супа от зелен фасул

Продукти: 500 г зелен фасул от консерва, 4-5 супени лъжици олио,2-3 глави кромид лук, 1 супена лъжица брашно, 2-3 домата от консерва, сол, джоджен, магданоз, копър, чесън, оцет, 1/2 чаена лъжичка червен пипер.
Начин на приготвяне: Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Задушава се в загрятото олио. Прибавят се брашното, червеният пипер и нарязаният зелен фасул. Налива се вода до желаната гъстота. Слагат се обелените и ситно нарязани домати, посолява се, подправя се с джоджен, магданоз и копър и се оставя на огъня още 10 минути. Сервира се с оцет и счукан чесън.

Агнешка шкембе чорба

Продукти: 1 агнешко шкембе, 2-3 супени лъжици олио, 1 супена лъжица брашно, 1-2 глави кромид лук, 2 яйца, червен пипер, оцет, сол, джоджен, чесън.
Начин на приготвяне: Шкембето се почиства и измива (ако се налага), слага се в студена подсолена вода и се вари до омекване. Изважда се, охлажда се и се нарязва на парченца (най-лесно с ножица). Ситно нарязаният лук се задушава в олиото, слага се брашното и се пържи до златист цвят. Поръсва се с червения пипер и се сипва водата от варенето. Щом кипне, се прибавя нарязаното шкембе, досолява се (ако е необходимо) и се подправя с джоджена. Оставя се да поври няколко мин, след което се отстранява от огъня и се застройва с разбитите с оцета яйца. Подправя се със счукан чесън.

Рибена чорба

Продукти: 1 1/2 кг риба, 2 л вода, 2-3 глави кромид лук, корени и стръкчета магданоз, 100 г брашно, сол и черен пипер на зърна на вкус, ситно нарязан копър.
Начин на приготвяне: Почистената и измита риба се нарязва на едро. В подсолена вряща вода се слагат ситно нарязаните лук и магданозени корени, черен пипер, рибените глави и опашки. Оставят се да врят 20 мин, след което главите и опашките се изваждат и се прибавя нарязаната риба. Вари се на умерен огън 15–18 минути. Сипва се размитото в малко вада брашно и се вари още 2–3 мин, след което се слагат нарязаните стръкчета магданоз и копър. Отстранява се от огъня и се оставя да престои 7 мин преди сервиране.

Телешка супа с грах

Продукти: 500 г обезкостено телешко месо, 1 чаша грах от консерва,1-2 глави кромид лук, 1 супена лъжица брашно, 3-4 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка червен пипер, 20 г доматено пюре, 1 яйце, 1 кафена чашка кисело мляко, сол и магданоз на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се измива и се нарязва на малки парчета. Залива се със 7-8 чаши студена вода и се оставя да ври на слаб огън до омекване, като се посолява след като кипне и се отпенва от време на време. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото заедно с брашното, поръсва се с червения пипер и се прибавя към супата. След 15 мин се слагат грахът и доматеното пюре. Супата се вари още 10-12 мин, застройва се с яйцето и киселото мляко и се
сервира със ситно нарязан магданоз.

Кашкавалена супа

Продукти: 3 супени лъжици брашно, 4 супени лъжици краве масло, 2 настъргани средно големи картофа, сол и черен пипер на вкус, 150 г настърган кашкавал, 2 яйца, лимонов сок
Начин на приготвяне:Брашното се запържва в маслото, разрежда се с гореща вода и щом заври, се прибавят картофите. Посолява се и се подправя с черен пипер. Преди да се отстрани от огъня, към готовата супа се прибавя кашкавалът. Застройва се с разбитото с лимоновия сок яйце.

Супа с овче месо

Продукти: 500 г овче месо, 1 1/2 кг кромид лук, 150 г мас, 3-4 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 дафинов лист.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки и се запържва в стопената мас, след което се прибавят ситно нарязаният лук и нарязаните на кубчета домати и също се запържват. Залива се с 2 л вода, кипва се, посолява се, слага се червеният пипер и се вари половин час на слаб огън. Прибавя се дафиновият лист. След 5 мин се отстранява от огъня. Супата се охлажда 15 мин, без да се отхлупва тенджерата. Сервира се с хрупкави крутони от бял хляб.

Топла пача

Продукти:1 свинска глава или свински крачета и уши, 2 дафинови листа, няколко зърна черен пипер, сол, 250 г кисело мляко, 2-3 яйца, 3–4 скилидки чесън, малко оцет
Начин на приготвяне: Главата, крачетата и ушите се измиват и се заливат със студена вода. Варят се със солта, дафиновите листа и черния пипер, докато месото започне да се отделя от костите. Изваждат се и се обезкостяват. Месото се връща в бульона и се застройва с яйцата и киселото мляко. Сервира се със счукания с малко сол и разреден с оцет чесън.

Телешка шкембе чорба

Продукти:1–2 глави кромид лук, 1 яйце, 300 г говеждо или телешко шкембе, 2–3 скилидки чесън, 1 супена лъжица ориз, малко оцет, малко краве масло за пържене, 1 чаша прясно мляко по желание.
Начин на приготвяне: Шкембето се измива и се сварява. Охлажда се и се нарязва на ситно. Лукът се нарязва на ситно и се изпържва в маслото. Прибавя се оризът, залива се с бульона от варенето. Нарязаното шкембе се връща в бульона. Подправя се с чесъна, яйцето и оцета. По желание може да се прибави и 1 чаша прясно мляко.

Агнешка супа със спанак

Продукти: 500 г агнешко месо, краве масло, 250 г спанак, няколко стръка зелен лук, 1 непълна кафена чашка ориз или фиде, 1-2 яйца, 1 чаша кисело мляко, магданоз, сол, черен и червен пипер.
Начин на приготвяне: Месото се измива и се нарязва на малки парчета. Посолява се и се изпържва в маслото. Прибавят се ситно нарязаните спанак и лук и се пържат до омекване. Подправят се с червен пипер и сол на вкус и се заливат с 1 л вода. След като супата заври, се слагат оризът или фидето. Вари се до готовност на ориза и омекване на месото. Отстранява се от огъня и се застройва с яйцето и киселото мляко. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус и се сервира гореща.

Мозайка - агнешка супа

Продукти: 250 г агнешко месо, 1 морков, 1 картоф, 1 стрък целина, лимонов сок, 100 г зелен фасул, малко червено цвекло, сол, черен пипер, магданоз.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват и сваряват в подсолена вода. Изваждат се и се оставят да изстинат. Месото се нарязва и се сварява в зеленчуковия бульон. Зеленчуците се нарязват на ситно и се връщат в супата. Подправя се със сол, лимонов сок, черен пипер и магданоз и се сервира.

Лучена супа

Продукти: 2 големи глави едро нарязан кромид лук, сол и черен пипер на вкус, 850 мл телешки бульон, 5 супени лъжици обезмаслено сухо прясно мляко, 2 супени лъжици натрошени изсушени пиперки, 1/2 чаена лъжичка ситно нарязан босилек.
Начин на приготвяне: Лукът се сварява в бульона до омекване. Отстранява се от огъня и се прибавя млякото, размито в малко вода. Супата се разбива в миксер или с пасатор. Прибавят се пиперките. Посоява се и се поръсва с черен пипер. Изсипва се в тенджера и се кипва. Сервира се поръсена с босилека.

Зеленчукова супа

Продукти: 1 нарязан на кубчета морков, 1 глава нарязан на кубчета кромид лук, 125 г картофи на кубчета, сол и черен пипер на вкус, 850 мл бульон, 1/4 ситно нарязан малка зелка, 150 мл прясно мляко, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз.
Начин на приготвяне: Зеленчуците без зелката се сваряват до омекване в леко подсолена вода. Прибавя се зелето и се вари още 10 минути. Сипва се млякото, досолява се и супата се оставя на слаб огън до омекване на зелето. Подправя се с черен пипер и се сервира, поръсена с магданоз.

Чеснова супа

Продукти: 2 връзки зелен чесън, 50 г краве масло, 30 г брашно, 1/2 л вода, 1/2 л прясно мляко, магданоз, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Брашното се запържва в загрятото масло до златист цвят. Прибавя се ситно нарязаният чесън и се разбърква. Залива се с топла вода, посолява се и се вари на слаб огън до омекване. Отстранява се от огъня и се подправя със ситно нарязан магданоз. След като изстине, се прибавя млякото и се разбърква. Сервира се студена.

Супа тиквички и гъби

Продукти: 500 г тиквички, 500 г гъби, 2-3 супени лъжици краве масло, 2 моркова, 1 глава кромид лук, 2 л костен бульон или гореща вода, 4–5 картофа, 2–3 домата, 1 връзка ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват се и се нарязват. Тиквичите и гъбите (без пънчетата) се нарязват на ивички, морковите, лукът и пънчетата – на ситно, картофите – на малки кубчета. Доматите се попарват, обелват се и се настъргват на едро ренде.
В маслото се задушават морковите, пънчетата и лукът. Когато омекнат, се заливат с бульона или водата и се варят на слаб огън няколко мин, след което се прибавят тиквичките, гъбите, картофите и доматите. Посолява се. Вари се до омекване на зеенчуците. Когато е готова, супата се поръсва с магданоза и се отстранява от огъня. Сервира се поръсена с черен пипер.

Супа с колбаси

Продукти: 1 кг зелен фасул, 4 парчета пушени колбаси – наденици, кренвирши и др. (по 80 г всяко), 400 г картофи, 1 л месен бульон, 150 мл сметана (или изцедено кисело мляко), 1 супена лъжица брашно, сол, по 1 супена лъжица ситно нарязани листа от прясна чубрица (или 1/2 лъжица сушена) или друга зелена подправка по желание, черен пипер.
Начин на приготвяне: Почистеният и измит зелен фасул се нарязва на едро, а колбасите – на дебели кръгчета. Картофите се обелват и също се нарязват на кръгчета. Бульонът се загрява до кипване, слага се фасулът и се вари до омекване. Прибавят се картофите и накрая - колбасите и се вари до готовност на картофите. Готовата супа се застройва с разбитото със сметаната или млякото брашно. Досолява се, ако колбасите не са много солени. Подправя се с чубрицата и с черен пипер на вкус. Сервира се топла.






понеделник, 15 юли 2013 г.

КОТЛЕТИ

ВИДОВЕ КОТЛЕТИ

Свински котлети с винен сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 6 котлета
  • 50-60 гр. масло
  • 1 средно голяма глава чесън
  • 3-4 с.л. доматено пюре
  • 3-4 ч.ч. бяло вино
  • 4 ч.ч.вода
  • 5-6 кисели краставички
  • 1-2 с.л.горчица
  • 5-6 зърна черен пипер
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Котлетите се запържват в маслото по 5-6 минути от всяка страна. Прибавят се солта и черният пипер след което се изваждат. Всъщата мазнина се запържват за малко настърганите склидки чесън, прибавяме виното и водата, доматеното пюре, солта и черният пипер. Разбъркна се и се оставя да поври на умерена температура 4-5 минути. Прибавят се нарязаните на дребно краставички, горчила и магданоз. Котлетите се поднасят топли и полети с тази смес.


Агнешки котлети

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 6 котлета
  • 50-60 гр масло
  • 700-800 гр. картофи
  • 2-3 средно големи глави лук
  • 500-600 мл. бульон по ваш вкус
  • черен пипер
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Котлетите се запържват в маслото. Подреждат се в тавичка след това. Обелвате картофите, нарязвате ги на дребно по-ваш вкус, и се изсипват върху котлетите, размесени много добре с нарязания на дребно лук. Заливате с бульона, поръсвате със сол и черен пипер по ваш вкус. Печете в умерена фурна 60-70 минути.

ТЕЛЕШКО СЪС СОС БЕАРНЕЗ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 6 парчета телешко месо по 200 гр.
  • 70 гр. масло
  • сол на вкус
  • черен пипер
  Направа на соса - 2 пресни жълтъка, 100 гр. масло, 1 глава чесън, 6-8 с.л. оцет, сол на вкус, черен пипер, чубрица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Сосът се приготвя, като нарязаният на ситно чесън се смесва с чубрицата и се залива с оцета. Слага се на слаб огън, и се вари докато се изпари оцетът напълно.
  Оставя се да изстине, след това се слага на водна баня прибавят се жълтъците, 2 с.л., вода, сол, черен пипер и се бърка енергично, докато сместа започне да се задържа по лъжицата. Маслото се слага накрая.
  Начуквате добре месото, нържи се в маслото до златист цвят, осолява се със сол и черен пипер. Сервира се залято със сос беарнез.

събота, 13 юли 2013 г.

Салата от свински език

Салата от свински език

Необходими продукти
  • 250-300 гр. свински език
  • 1-2 глави целина
  • 3-4 средно големи домата
  • 2-3 картофа
  • 1 салата
  • 2-3 твърдо сварени яйца
  • 4-5 кисели краставички
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 и 1/2 с.л. оцет
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 връзка магданоз
  • сол на вкус
Начин на приготвяне

Свинският език, целината и картофите се сваряват. Нарязват се на малки парченца. Доматите и краставичките се нарязват също на дребно, салатката също се нарязва на малки късове.
Продуктите се размесват и се заливат с олиото оцета и горчицата. Готовата салата се поднася с нарязан на дребно магданоз и сварени яйца нарязани на четири.

Шункова салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 5-6 филийки от франзела
  • 250 гр. майонеза
  • 3-4 с.л. вода
  • 350 гр. шунка
  • 1/2 лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Майонезата се разрежда с вода и се разбива до побеляване. Прибавяме дребно нарязаните парченца шунка, разбърквате добре изсипвате в чиниики за предястие. В единият край на чинийката се слага голямо парче шунка. От другият край се слага резен лимон. Поднасяте с препечени филийки хляб.

вторник, 25 юни 2013 г.

Гювече с пресни картофи

Гювече с пресни картофи

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 1 - 1,5 кг. пресни дребни картофки
  • 50-70 гр. краве масло
  • 250-300 гр. заквасена сметана
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 5-8 стръка копър
  • 1 кубче пилешки бульон / или  зеленчуков, по избор/
  • 50-70 гр. олио
  • 200-250 гр. кашкавал
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 - Картофите се измиват добре, сред което се посушават и се слагат в купа.
 - Предварително разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се поливат картофите. Посоляват се и се разпределят в приготвените предварително гювечета. Поставят се в леко затоплена фурна и температурата се поставя на 220 градуса. Пекат се около 30 минути.
 - В купа се разбърква сметаната с настъргания кашкавал, нарязаните на дребно лук и копър и натрошения на дребно бульон. Тази смес се разпределя върху гювечетата и отново се връща във фурната, като трябва да намалите температурата на фурната на около 180 градуса. Пекат се около още 20 минути или докато даливката се зачерви.

Зеленчукова салата и спагети

Зеленчукова салата и спагети

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

- 200-250 г. спагети / 4 - порции /
- 1- 2 тиквички
- 2-3 средно големи домата
- 1- червена чушка, 1- зелена чушка
- 1- средно голяма краставица

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА НАПРАВАТА НА СОСА
1 - стрък лук, 1-2 склидки чесън, 4-5 стръка магданоз, 1 к.ч. олио, 1 к.ч.зехтин, 1-2 супени лъжици кетчуп, 1 щипка захар, 1/2 ч.л. босилек, 1/2 ч.л. маково семе, 1/2 ч.л. сусамово семе, 2-3 с.л. оцет / може и ябълков /.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. В кипяща вода се слагат спагетите, които можете да начупите предварително. Варят се докато станат почти готови, след което се изплакват и се отцеждат.
  2. Чушките и доматите се почистват от семето и се нарязват - чушките на дребно, а доматите на едри парчета. Краставицата се нарязва на колелца.
  3. Тиквичката се нарязва на едри кубчета, които се бланшират в подсолена кипяща вода за 1-2 минути. След това се потапят в леденостудена вода, също за 1-2 минути, изплакват се и се отцеждат.
  4. Сосът се приготвя, като продуктите се смесват в дълбок съд и се пасират до получаването на гъста консистенция.
  5. Спагетите и зеленчуците се слагат в салатиера и се заливат със соса. Салатата се разбърква добре и се оставя да отлежи 1-2 часа в хладилник.

неделя, 20 януари 2013 г.

Шницел с гъби

ШНИЦЕЛ С ГЪБИ

Продукти

  • 0,500 г смляно месо / за предпочитане да е смес /
  • 0,50 г кашкавал
  • 100 г брашно
  • 150 - 200 г гъби
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. олио
  • 0,50 г масло
  • черен пипер и сол на вкус.

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

- Омесваме много добре месото с подправките и оформяме внимателно шницелите. Овалваме всеки шницел поотделно в брашно и ги нареждаме в намазана с олио тавичка. Нарязваме на ситно гъбите и ги задушаваме много добре в половината масло. Тавичката със шницелите запичаме във фурната на 180-200 градуса, като при нужда ги обръщаме. Изваждаме шницелите от фурната и ги намазваме от лицевата страна със смес от разбитото яйце, настъргания кашкавал и задушените гъби. Допичаме така наредените шницели. Сервираме ги с гарнитура от пържени или задушени картофи.

  

понеделник, 31 декември 2012 г.

Готвено в гърне

Горнооряховско гърне с телешки джолан

ПРОДУКТИ:

  • 1 кг телешки джолан
  • 250 - 300 гр телешки опашки
  • 250  гр моркови
  • 1 връзка прясна целина
  • 5 – 6 средно големи глави лук
  • 250 гр червено вино
  • 30 гр брашно
  • 5 – 7 склиди чесън
  • 2 – 3 дафинови листа
  • 2 – 3 добре узрели средно големи домата
  • 50 гр вода
  • 4 – 6 зърна бахар
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме на парчета опашките и телешкия джолан и ги слагаме в пръстено гърне заедно с морковите и целината, нарязани на дребни кубчета, лукът нарязваме на дребно, склидите чесън ги слагаме необелени, слагаме доматеното пюре и брашното размити с малко вода, дафиновия лист, бахар и сол на вкус.
Залива се с виното и водата, слагаме капака на гърнето, който се замазва с тесто и се задушава 2 ½  часа във фурна.
------------------------


Горнооряховско гърне с телешко и картофи

ПРОДУКТИ:
  • 2 кг телешко месо
  • 8 – 10 средно големи картофа
  • 4 – 6 средно големи моркова
  • 1 връзка целина
  • 4 – 5 цели глави чесън
  • 8 – 12 малки главички лук
  • 300 гр доматено пюре
  • Черен пипер
  • Бахар
  • Дафинов лист
  • Сол на вкус
  • 200 гр червено вино

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Месото се нарязва на едри парчета, морковите и целината също. Слагаме лукът цял, а чесънът се слага на цели главички. Продуктите поставяме в голямо гърне, доливаме с вода, покриваме с фолио или запечатваме капака с тесто.
-         Гърнето се слага в студена фурна, завира и се намаля на най-неска степен.
Ястието се пече около 6 – 7 часа.
--------------------

Задушени ребра в гърне

ПРОДУКТИ:

  • 1 кг телешки или свински ребра
  • 4 – 5 средно големи глави лук
  • 2 – 3 средно големи моркова
  • 2 – 3 стръка праз лук
  • 3 – 4 супени лъжици доматено пюре
  • 200 гр бяло вино
  • 1 глава чесън
  • 5 – 6 зърна черен пипер
  • 1 чаена лъжичка мащерка
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Запържваме в тиганче ребрата от двете страни до постигане на златист цвят, изваждаме ги от мазнината и ги слагаме в гърнето. В мазнината запържваме едро нарязаният лук до омекване. След това слагаме морковите, праза нарязани на дребно. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко топла вода. Наливаме и виното. Оставяме малко да поври, след това изсипваме ястието в гърнето при ребрата и ноливаме вода, наливаме вода до покриване на всички продукти.
Прибавяме подправките и оставяме гърнето да ври на слаб огън.
----------------------

Зрял фасул в гърне

ПРОДУКТИ:

  • 500 гр зрял боб
  • ½ чаена чаша олио
  • Сол на вкус
  • 2 средно големи глави лук
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 2 – 3 сухи люти чушлета
  • Джоджен

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Фасулът се слага в глинено гърне заедно с лука, прибавяме джоджена и лютите чушлета, заливаме със студена вода и олио, поръсваме с червен пипер и варим в слаба фурна, като гърнето се захлупва плътно с капак.
-         Посоляваме няколко минути преди  изваждане на ястието от фурната. Добре е фасулът да престои във вода една нощ преди готвене, като излеем водата в която е бил киснат фасулът.
По време на готвенето можем да доливаме с гореща вода, ако е необходимо.
---------------

петък, 28 декември 2012 г.

deserti / Десерти

Анасонови курабии

ПРОДУКТИ:

  • 4 яйца
  • 200 – 250 гр захар
  • 50 – 60 гр пшеничено нишесте
  • 1 супена лъжица анасон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Разбиваме яйцата и захарта много добре с миксер, докато станат на пяна. Добавяме постепенно и при непрекъснато разбъркване брашното, нишестето и анасона и бием още 5 минути.
-         Върху намаслена тава с помощта на 2 чаени лъжички правим малки купчинки и ги оставяме да престоят 1 нощ. На другия ден ги печем на умерена фурна / трябва да останат съвсем светли /.
-----------------------

Медена торта

ПРОДУКТИ:

  • 200 гр мед
  • 1 чаена лъжица олио
  • 1 чаена чаша вода
  • Орехи
  • Стафиди
  • 3 – 4 сини сливи
  • 1 – супена лъжица захаросани портокалови кори
  • 1 чаена лъжица какао
  • 3 – 4 смлени на дребно карамфилчета
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • Пудра захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Смесваме меда с водата и олиото и ги разбъркваме до постигането на хомогенна смес. Добавяме 1 чаена чаша смесени нарязани орехи и стафиди, обезкостените и нарязани на дребно сини сливи, портокаловите кори, какаото, карамфилчетата, содата бикарбонат. Отново разбъркваме добре.
Намазваме с олио формата за торта и леко я поръсваме с брашно. Изсипваме сместа за тортата и печем на умерена фурна около 1 час. Когато тортата изстине, посипваме я с пудра захар.
--------------------------


Торта с кокос

ПРОДУКТИ:

  • За блата – 250 гр брашно
  • 125 гр краве масло
  • 30 гр – пудра захар
  • Щипка сол
  • 1 кафена чашка вода
  • За крема – 50 гр краве масло
  • 50 гр пудра захар
  • 80 – 100 гр кокосови стърготини
  • 2 – 3 супени лъжици ром
  • 2 белтъка
  • За глазурата – 150 гр черен шоколад
  • 150 гр сметана

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Смесваме добре брашното с маслото. Добавяме захарта, солта и водата. Замесваме гладко тесто и го оставяме за 15 – 20 минути да „почине” в хладилника. Разстиламе го в предварително намаслена и посипана с брашно кръгла форма. Надупчваме с вилица и печем 15 минути на 200 °C / градуса /.
-         През това време приготвяме крема. Разтопяваме маслото на слаб огън. Прибавяме към него захарта, кокосовите стърготини, рома. Бъркаме непрекъснато. Разбитите на гъст сняг белтъци прибавяме лъжица по лъжица към сместа. Разстиламе крема върху блата и печем тортата още 30 минути.
  Начупения на парченца шоколад разтваряме на водна баня. Разреждаме с 1 чаена лъжичка вода. Докато е на огъня, прибавяме сметаната. Разстиламе внимателно шоколадовата глазура върху тортата. Отгоре можем да посипем кокосови стърготини.



събота, 15 декември 2012 г.

ПЪРВИЧНА ОБРАБОТКА НА МЕСОТО


1.   Начукване. Извършва се с дървен чук, за да се омекоти съединителната тъкан, да се изравнят порциите по дебелина и да получат определена форма и гладка повърхност.
2.         Паниране. Приготвения продукт се овалва в брашно или галета, в брашно, яйца и вода и др.
3.        Шпиковане (набождане). Месото се шпикова с тънки ивици или кубчета от сланина, моркови, скилидки чесън, за да се подобрят аромата, вкуса и външния му вид. Шпиковането със сланина придава сочност на месото и не позволява то да съхне при печенето. Набождането се извършва с помощта на загладена пръчица или шило по дължината на мускулините влакна.
4.         Бордиране. Бедните на мазнини меса (птици), за да станат по-сочни, по-ароматни и по-вкусни, преди печене или задушаване се увиват в тънки филийки от сланина.
5.         Сухо мариноване. Нарязаното на малки парчета месо се поръсва със сол, счукан черен пипер и малко оцет или лимонов сок. При някои ястия се прибавят ситно нарязани кромид лук, магданоз и джоджен, мазнина и др. Така приготвеното месо се слага в стъклен или емайлиран съд и се оставя на хладно място за няколко часа.
  6.      Мокро мариноване. Прилага се при по-големи парчета месо, особено от дивеч. В разтвор от равни части оцет и вода се прибавят сол, малко захар, черен пипер, бахар и нарязани кубчета ароматни корени. Сместа се вари кратко време, след което се оставя да изстине и се прецежда. В нея се поставят парчетата месо, като над тях винаги трябва да има течност. Така те престояват от няколко часа до няколко дни.
За мокро мариноване на месо може да се използва вино, за овнешко месо специално - мътеница.
---------------------------
В А Р Е Н Е 
---------------------------


   Извършва се чрез нагряване на хранителните продукти в течност (вода, мляко, бульон, на водна пара и пр.), при което топлината се предава върху тях равномерно. При обикновено атмосферно налягане варенето първоначално протича при температура 100*С, а ако в течността е прибавена сол, при температура до 107*С. След това то продължава при температура 90*С, когато е необходим по-умерен процес, или рпи 80*С, когато продуктът трябва да се вари бавно, по-продължително време.

  От голямо значение при варенето е дали съдът ще бъде отхлупен или захлупен. Ако трябва да се запазят количеството на течността и витаминното съдържание на продуктите, съдът се захлупва с капак. Без капак се варят ястия, които трябва да се сгъстят, като сосове, каши и пр.


  Варене в кипяща вода. Чрез поставяне на продуктите в кипяща вода не се посволява при варенето да се извличат от тях хранителните съставки, тъй като на повърхността им се образува коричка от коагулирани белтъчини. При този начин на топлинна обработка се получава слаб бульон, но сварения продукт е със запазени в голямо количество екстрактивни вещества. Запазването на екстрактивните вещества се засилва, когато във водата се постави сол.
Поставянето на хранителните продукти в кипяща вода за кратко време се нарича бланширане - попарване. Плодове, предназначени за сушене, се бланшират в продулжение на 3 минути, с което се разрушават намиращите се в тях вредители и се спира развитието на ферментите, които впоследствие разрушават витамините. Бланширането на спанак и други зеленчуци обаче води до загуба на витамини и минерални соли.
  Варене в студена вода. Ако продуктите, предназначени за варене, се поставят в студена вода, водата, прониквайки в порите им, разтваря и извлича екстрактивните вещества, минералните соли и витамините. В резултат на това се получава силен бульон но беден на екстрактивни вещества сварен продукт.
Варенето на силен огън ускорява сваряването на продуктите, но е неправилно, защото е съпроводено с отделяне на повече пара, изкипяване на течностите и загуба на ценни ароматни вещества. Правилно е след кипването на течността варенето да продължи на по-слаб огън.
  Варене на водна баня. Продуктите се слагат в съд, който се поставя в друг съд с вода. Топлинната обработка притича, без да заври течността, тъй като температурата на водата е 80-90*С. Този начин на варене се използва широко в диетичната кухня, защото продуктите не се прегряват, на повърхността им не се образува корица и те стават по-лесно смилаеми.
  Варене на пара. Този начин на топлинна обработка се извършва в специални съдове с решетка в средата. Под решетката се налива водата, а върху решетката се поставят продуктите. Съдът се похлупва и се оставя на тих огън. Така варенето протича в атмосфера, наситена с водна пара, поради което от продуктите се извличат по-малко вещества, отколкото при варенето във вода, и те стават вкусни и сочни. Варенето на пара намира широко приложение в диетичната кухня.
   Варене при повишено налягане - автоклавиране. Топлинната обработка се осъществява при 120-130*С и при повишено налягане в херметически затворени съдове, поради което хранителните продукти се сваряват бързо и запазват витаминозното си съдържание.



четвъртък, 13 декември 2012 г.

Ястия с риба

Пъстърва с лук

ПРОДУКТИ:

6 бр пъстърва; 5 – 6 средно големи глави лук; Малко брашно; Зехтин; 5 – 6 супени лъжици ябълков оцет; 2 – 3 парченца карамфил; 1 лимон; Черен пипер; Сол на вкус; Зехтин за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изчистваме пъстървите, измиваме, подсушаваме и подсоляваме. Оставяме да престоят около 15 минути. Овалваме в брашното и пържим в малко зехтин. Поръсваме със сол и черен пипер и оставяме рибата да се охлади. Нарязваме лука на тънки филийки. Слагаме го в дълбок съд с 5 – 6 супени лъжици зехтин, сол на вкус, оцета, карамфила и малко вода. Поръсваме отново с черен пипер и задушаваме всичко под капак на умерен огън около 15 минути. Сваляме капака и оставяме ястието още 30 минути на слаб огън. Лукът трябва да омекне много добре.
В подходящ съд сипваме лука, обелваме кожичката на рибата и подреждаме парчетата отгоре. Оставяме ястието в хладилника за 12 часа, покрито с фолио.
Сервираме, украсено с резенчета лимон.



Печена мерлуза с праз




ПРОДУКТИ:

1 мерлуза около 1 килограм; 6 стръка праз; 1 лимон; ½ чаена чаша бяло вино; Малко вода; Мащерка; Черен пипер; сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме почистената и измита риба на ивици и я поставяме в глинения съд, заедно с нарязания на колелца праз, сока от изстискания лимон, виното с водата, нарязаната на дребно мащерка и още 1 чаена чаша вода.
Печем 20 минути в гореща фурна, като от време на време прибавяме още вода, ако е необходимо.


Печена пъстърва

ПРОДУКТИ:

600 гр пъстърва; 60 гр краве масло; 5 пресни яйца; Черен пипер; 1 супена лъжица ситно нарязан пресен магданоз; 1 супена лъжица ситно нарязан пресен естрагон; Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разрязваме почистените и измити пъстърви, отделяме гръбначните им кости и притискаме рибите така, че да останат плоски с гърба нагоре. Изпържваме ги в сгорещеното масло от двете страни, докато се образува хрупкава коричка.
Разбиваме яйцата, подправяме със сол и черен пипер и заливаме рибите, поставени в леко намаслена тавичка. Запичаме ги във фурната за 3 – 4 минути.
Поръсваме със ситно нарязаните подправки.

Риба със заливка

ПРОДУКТИ:

1 кг мерлуза; 3 – 4 средно големи глави лук; 1 лимон; 1 чаена чаша бяло вино; 1 чаена чаша вода; 12 - 15 супени лъжици олио; Сол на вкус; 1 супена лъжица червен пипер; Индийско орехче
ЗА ЗАЛИВКАТА: 2 яйца, 1 и ½ чаени чаши прясно мляко, 7 – 8 супени лъжици брашно, 5 – 6 скилидки чесън, черен пипер, 1 връзка пресен магданоз, сол на вкус.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изчистваме рибата, поливаме я със сока на лимона, посоляваме я от всички страни и я оставяме да престои 2 часа. Печем я в тавичка заедно с нарязания на филийки лук, виното, водата, и подправките. След като се изпече, бързо изваждаме по – големите кости. Заливаме месото от рибата с приготвената предварително заливка от яйцата, млякото, брашното, ситно нарязания чесън, магданоз и черния пипер.
Връщаме във фурната и печем до зачервяване.

Шаран със сос

ПРОДУКТИ:

1 шаран; 1 супена лъжица нишесте; Сол на вкус; Брашно; Олио за пържене
ЗА СОСА : 1 супена лъжица олио, 2 – 3 скилидки чесън, 1 супена лъжица соев сос, 1 – 2 супени лъжици вино, 1 супена лъжица оцет, 2 средно големи глави лук, 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена чаша рибен бульон, 1 чаена лъжичка вегета, щипка джинджифил, 1 и ½ супени лъжици нишесте.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме шарана на порции. Осоляваме го, поръсваме с брашно и овалваме в предварително разтвореното в малко вода нишесте. Изпържваме до златисто в силно сгорещеното олио.
Ситно нарязаният лук изпържваме до златисто. Прибавяме счуканият чесън, джинджифил, оцета, соевия сос, захарта, виното и вегета. Заливаме с бульона и варим. Сгъстяване с нишесте и варим още 2 -3 минути.
Поднасяме рибата залята със соса.

Скумрия по Фламандски

ПРОДУКТИ:

500 гр скумрия; 4 – 5 по-дребни глави лук; 2 супени лъжици нарязани на дребно керевиз и естрагон; Краве масло; Черен пипер; Сол на вкус; Щипка индийско орехче; 1 лимон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изчистваме скумриите, измиваме ги и ги подсушаваме. От маслото, ситно нарязания лук, керевиза, естрагона и подправките приготвяме плънката, с която пълним рибите. Поръсваме ги с лимонов сок, увиваме ги в намаслена пергаментова хартия или фолио и ги слагаме във фурната на слаб огън. Щом се изпекат, изваждаме от хартията, напръскваме с още малко лимонов сок.
Сервираме горещи с картофена салата или картофено пюре.

Сом на фурна

ПРОДУКТИ:

1 сом /около 2 кг/; 2 – 3 супени лъжици олио; 1 и ½ чаени чаши бяло вино; 2 – 3 супени лъжици коняк; 3 жълтъка; 2 лимона; 2 – 3 супени лъжици галета; 2 – 3 супени лъжици брашно; 1 глава чесън; 1 връзка пресен магданоз; 1 чаена лъжичка черен пипер; Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистваме сома от вътрешностите, хрилете и перките. Отрязваме главата и около 15 см от опашната част. Измиваме, отцеждаме и нарязваме на 12 парчета. Посоляваме, намазваме с олио, поръсваме с черен пипер. Нареждаме ги в тавичка и ги заливаме със смес от ¾ чаена чаша бяло вино, смесена с 1 супена лъжица коняк. Покриваме съда с капак и го прибираме в хладилника за час и половина. Когато половината време изтече, обръщаме парчетата риба.
Подходящ съд / глинен или от йенско стъкло / намазваме с олио и поръсваме с галета. Нареждаме парчетата риба, леко оваляни в брашно. Върху всяко парче риба капваме по малко олио, наливаме виното, в което престояваше рибата. Слагаме съда в силна фурна, като след 15 минути намаляваме. Върху всяко парче риба изцеждаме по малко лимон.
Разбиваме жълтъците със сол и малко по малко, при непрекъснато бъркане, сипваме към тях останалите вино и коняк. Прибавяме нарязания на ситно пресен магданоз. С тази смес заливаме рибата и връщаме съда във фурната, за да се сгъсти сосът. Когато извадим от фурната, подправяме със счукан чесън.
Поднасяме със задушени в краве масло картофи и салата.



РИБА С МАСЛЕН СОС

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1,5 кг. прясна риба, 1 ч.ч бяло вино, 2-3 средно големи моркова, 3-4 глави лук, 1 глава чесън, 1 лимон, 1500 мл. вода, черен пипер, 1 връзка магданоз, 2-3 листа дафинов лист.

ЗА СОСА - 150 гр. масло, 3 - жълтъка, 1-2 с.л. оцет, сол на вкус, черен пипер.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Всички продукти за бульона се сваряват за 25-30 мин. Рибата се пуска във врящия бульон и се вари 25-30 мин.
Изважда се, премахван се костите и се слага в чиния за сервиране. В съд се слагат на водна баня жълтъците, солта , черен пипер, оцет, прибавя се маслото и всичко се разбива като майонеза. С соса се залива рибата. Сервира се с лимон и прясна салата, копър.
СКУМРИЯ С КИСЕЛЕЦ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 6 скумрии
  • 5-6 с.л. олио
  • 4-5 средно големи глави лук / може и червен /
  • 150 г. масло
  • 400-600 гр. киселец
  • 2-3 ч.л. нишесте
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • сол на вкус
  • черен пипер 
  • магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Изчистените либи се изпържват в маслото. Сварявате киселецът и го пасирате. В 40-60 гр. масло запържвате нарязаният  лук, магданоз, прибавя се виното и се оставя да ври 10 мин. Нишестето се размива с малко вода и се прибавя към пасирания киселец. Слагат се и подправките. В тавичка се подреждат рибите, заливат се със соса, около тях се поставя киселецът и се пече на силна фурна няколко минути.