СУПА ТОПЧЕТА
Супа топчета |
Продукти: 250 г кайма, 2-3 cyпeни лъжици олио, l кафена чашка ориз, 1 глава лук, 1-2 моркова, 1 магданозен корен, 2 домата, 1 яйце, 2 супени лъжици брашно, 1 чаена чаша кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва добре с половината ориз, част от ситно нарязания лук, белтъка на яйцето, сол и черен пипер на вкус. Oт нея се оформят топчета колкото орех, овалват се леко в брашно и се пускат в 6 чаени чаши вряща подсолена вода, в която са прибавени ситно нарязаните моркови и магданозеният корен, останалата част от лука и мазнината. След около 20 минути се прибавят обелените и нарязани домати и останалият ориз. Супата се вари още 10-15 минути. Приготвя се варена застройка. Киселото мляко се разбива с жълтъка и брашното, загрява се до кипване, като се бърка непрекъснато, и се прибавя внимателно към супата. Застроената супа с е ноднася топла, поръсена със ситно нарязан магданоз.