понеделник, 15 юли 2013 г.

КОТЛЕТИ

ВИДОВЕ КОТЛЕТИ

Свински котлети с винен сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 6 котлета
  • 50-60 гр. масло
  • 1 средно голяма глава чесън
  • 3-4 с.л. доматено пюре
  • 3-4 ч.ч. бяло вино
  • 4 ч.ч.вода
  • 5-6 кисели краставички
  • 1-2 с.л.горчица
  • 5-6 зърна черен пипер
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Котлетите се запържват в маслото по 5-6 минути от всяка страна. Прибавят се солта и черният пипер след което се изваждат. Всъщата мазнина се запържват за малко настърганите склидки чесън, прибавяме виното и водата, доматеното пюре, солта и черният пипер. Разбъркна се и се оставя да поври на умерена температура 4-5 минути. Прибавят се нарязаните на дребно краставички, горчила и магданоз. Котлетите се поднасят топли и полети с тази смес.


Агнешки котлети

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 6 котлета
  • 50-60 гр масло
  • 700-800 гр. картофи
  • 2-3 средно големи глави лук
  • 500-600 мл. бульон по ваш вкус
  • черен пипер
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Котлетите се запържват в маслото. Подреждат се в тавичка след това. Обелвате картофите, нарязвате ги на дребно по-ваш вкус, и се изсипват върху котлетите, размесени много добре с нарязания на дребно лук. Заливате с бульона, поръсвате със сол и черен пипер по ваш вкус. Печете в умерена фурна 60-70 минути.

ТЕЛЕШКО СЪС СОС БЕАРНЕЗ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 6 парчета телешко месо по 200 гр.
  • 70 гр. масло
  • сол на вкус
  • черен пипер
  Направа на соса - 2 пресни жълтъка, 100 гр. масло, 1 глава чесън, 6-8 с.л. оцет, сол на вкус, черен пипер, чубрица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Сосът се приготвя, като нарязаният на ситно чесън се смесва с чубрицата и се залива с оцета. Слага се на слаб огън, и се вари докато се изпари оцетът напълно.
  Оставя се да изстине, след това се слага на водна баня прибавят се жълтъците, 2 с.л., вода, сол, черен пипер и се бърка енергично, докато сместа започне да се задържа по лъжицата. Маслото се слага накрая.
  Начуквате добре месото, нържи се в маслото до златист цвят, осолява се със сол и черен пипер. Сервира се залято със сос беарнез.

събота, 13 юли 2013 г.

Салата от свински език

Салата от свински език

Необходими продукти
  • 250-300 гр. свински език
  • 1-2 глави целина
  • 3-4 средно големи домата
  • 2-3 картофа
  • 1 салата
  • 2-3 твърдо сварени яйца
  • 4-5 кисели краставички
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 и 1/2 с.л. оцет
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 връзка магданоз
  • сол на вкус
Начин на приготвяне

Свинският език, целината и картофите се сваряват. Нарязват се на малки парченца. Доматите и краставичките се нарязват също на дребно, салатката също се нарязва на малки късове.
Продуктите се размесват и се заливат с олиото оцета и горчицата. Готовата салата се поднася с нарязан на дребно магданоз и сварени яйца нарязани на четири.

Шункова салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 5-6 филийки от франзела
  • 250 гр. майонеза
  • 3-4 с.л. вода
  • 350 гр. шунка
  • 1/2 лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Майонезата се разрежда с вода и се разбива до побеляване. Прибавяме дребно нарязаните парченца шунка, разбърквате добре изсипвате в чиниики за предястие. В единият край на чинийката се слага голямо парче шунка. От другият край се слага резен лимон. Поднасяте с препечени филийки хляб.

вторник, 25 юни 2013 г.

Гювече с пресни картофи

Гювече с пресни картофи

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 1 - 1,5 кг. пресни дребни картофки
  • 50-70 гр. краве масло
  • 250-300 гр. заквасена сметана
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 5-8 стръка копър
  • 1 кубче пилешки бульон / или  зеленчуков, по избор/
  • 50-70 гр. олио
  • 200-250 гр. кашкавал
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 - Картофите се измиват добре, сред което се посушават и се слагат в купа.
 - Предварително разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се поливат картофите. Посоляват се и се разпределят в приготвените предварително гювечета. Поставят се в леко затоплена фурна и температурата се поставя на 220 градуса. Пекат се около 30 минути.
 - В купа се разбърква сметаната с настъргания кашкавал, нарязаните на дребно лук и копър и натрошения на дребно бульон. Тази смес се разпределя върху гювечетата и отново се връща във фурната, като трябва да намалите температурата на фурната на около 180 градуса. Пекат се около още 20 минути или докато даливката се зачерви.

Зеленчукова салата и спагети

Зеленчукова салата и спагети

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

- 200-250 г. спагети / 4 - порции /
- 1- 2 тиквички
- 2-3 средно големи домата
- 1- червена чушка, 1- зелена чушка
- 1- средно голяма краставица

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА НАПРАВАТА НА СОСА
1 - стрък лук, 1-2 склидки чесън, 4-5 стръка магданоз, 1 к.ч. олио, 1 к.ч.зехтин, 1-2 супени лъжици кетчуп, 1 щипка захар, 1/2 ч.л. босилек, 1/2 ч.л. маково семе, 1/2 ч.л. сусамово семе, 2-3 с.л. оцет / може и ябълков /.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. В кипяща вода се слагат спагетите, които можете да начупите предварително. Варят се докато станат почти готови, след което се изплакват и се отцеждат.
  2. Чушките и доматите се почистват от семето и се нарязват - чушките на дребно, а доматите на едри парчета. Краставицата се нарязва на колелца.
  3. Тиквичката се нарязва на едри кубчета, които се бланшират в подсолена кипяща вода за 1-2 минути. След това се потапят в леденостудена вода, също за 1-2 минути, изплакват се и се отцеждат.
  4. Сосът се приготвя, като продуктите се смесват в дълбок съд и се пасират до получаването на гъста консистенция.
  5. Спагетите и зеленчуците се слагат в салатиера и се заливат със соса. Салатата се разбърква добре и се оставя да отлежи 1-2 часа в хладилник.

неделя, 20 януари 2013 г.

Шницел с гъби

ШНИЦЕЛ С ГЪБИ

Продукти

  • 0,500 г смляно месо / за предпочитане да е смес /
  • 0,50 г кашкавал
  • 100 г брашно
  • 150 - 200 г гъби
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. олио
  • 0,50 г масло
  • черен пипер и сол на вкус.

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

- Омесваме много добре месото с подправките и оформяме внимателно шницелите. Овалваме всеки шницел поотделно в брашно и ги нареждаме в намазана с олио тавичка. Нарязваме на ситно гъбите и ги задушаваме много добре в половината масло. Тавичката със шницелите запичаме във фурната на 180-200 градуса, като при нужда ги обръщаме. Изваждаме шницелите от фурната и ги намазваме от лицевата страна със смес от разбитото яйце, настъргания кашкавал и задушените гъби. Допичаме така наредените шницели. Сервираме ги с гарнитура от пържени или задушени картофи.