петък, 17 октомври 2014 г.

АГНЕШКА СУПА С ФИДЕ

АГНЕШКА СУПА С ФИДЕ

Продукти: 500 г агнешко мeco, 2 глави лук, 2 моркова, 1 шепа фиде, 2 супени лъжици разтопено масло или олио, 2 жълтъка, 1 кафена чашка кисело мляко, 1/2 връзка магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Нарязаното на малки парченца месо се запържва в мазнината. Добавя се ситно нарязаният лук и също се запържва. Запръжката се разрежда с 5-6 чаени чаши топла вода, добавят се нарязаните на кръгчета моркови и сол на вкус и супата се оставя да ври на тих огън. Когато месото е почти готово, се прибавя фидето. Супата се доварява, сваля се от огъня, поръсва се със ситно нарязания магданоз и се застройва с жълтъците, разбити с киселото мляко.

АГНЕШКА ЧОРБА СЪС СПАНАК

АГНЕШКА ЧОРБА
СЪС СПАНАК

Продукти: 500 г агнешко меco, 3-4 супени лъжици масло или олио, 250 г спанак, 1 връзка пресен лук, 2 супени лъжици ориз, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2 яйца, 1 чаена чаша кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Измитото и нарязано на парченца месо се запържва леко в сгорещената мазнина. Прибавя се бялата част на лука, нарязана на ситно, и също се запържва. Накрая се слага измитият и нарязан спанак. Сместа се посолява, поръсва се с черен и червен пипер и се залива със 7-8 чаени чаши вода. Чорбата се вари на тих огън, докато месото омекне. Прибавя се оризът и се вари още 15-20 минути. Готовата чорба се застройва с разбитите яйца и киселото мляко и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

АГНЕШКА СУПА

АГНЕШКА СУПА

Продукти: 500 г агнешко месо, 1 връзка пресен лук, 2 супени лъжици ориз, 2 яйца, 2-3 стръка пресен джоджен, масло, лимонов сок, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на дребни парченца, залива се с 5-6 чаени чaши нода и се слага да ври на тих огън. IЦом кипне, се отпенва и се добавят сол на вкус, ситно нарязаният лук и бучка масло колкото орех. Малко преди края на варенето се добавят оризът и ситно нарязаният джоджен. Супата се доварява и след това се  застройва с разбитите яйца и лимонов сок на вкус. Поднася се, поръсена със ситно нарязан магданоз.

СЕЛСКА ЧОРБА

СЕЛСКА ЧОРБА


Продукти: 500 г картофи, 4 домата, 4-5 пиперки, 1 голяма глава лук, 3-4 cyпeнu лъжици олио, 2 супени лъжици брашно, 1 яйце, 1 чаена чаша кисело мляко, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Лукът и пиперките се нарязват на ситно и се пускат в 5-6 чаени чаши кипяща подсолена вода. След малко се прибавят обелените и нарязани на кубчета картофи и накрая обелените и нарязани домати. От брашното и олиото се прави светла запръжка и се изсипва в тенджерата. Супата се вари, докато зеленчуците омекнат. Опитва се на сол, застройва се с яйцето и киселото мляко и се поръсва със ситно нарязания магданоз.

ФАСУЛ ЧОРБА

ФАСУЛ ЧОРБА

Боб чорба
Продукти: 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 2-3 домата, 1-2 моркова, 1 рeзен целина, 3 cупени лъжици олио, 1-2 люти чушки, джоджен, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Почистеният, измит и накиснат от предната вечер фасул се отцежда, залива се с около 1 л студена вода и се слага на огъня. Загрява се бавно, докато кипне, след което се прибавя мазнината. Фасулът се вари на тих огън в покрит с капак съд. Щом поомекне, се прибавят нарязаните на ситно моркови, целина и лук и целите люти чушки. Фасулът се доварява. Малко преди да се свали от огъня, се прибавят нарязаните домати, джодженът, магданозът и сол на вкус.

ЗЕЛЕВА ЧОРБА С ПРАЗ

ЗЕЛЕВА ЧОРБА С ПРАЗ

Продукти: 1 малка кисела .зелка, 1 стрък праз, 4 чаени чаши зелев сок, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2 супени лъжици олио, 2 сушени люти чушки.
Начин на приготвяне: Ситно скълцаното зеле и дребно нарязаният праз се заливат с прясно наточения зелев сок. Разбъркват се с олиото и червения пипер и се поръсват с натрошените люти чушки. Чорбата се поднася студена.

КРЕМ-СУПА ОТ КАРТОФИ

КРЕМ-СУПА ОТ КАРТОФИ

Перуански картофи
Продукти: 500 г картофи, 1 морков, 1 глава лук, 50 г масло, 1 равна супена лъжица брашно, 2 чаени чaши прясно мляко, 4 чаени чаши вода, 1 жълтък, сол.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаните лук и морков се задушават в половината от мазнината, заливат се с горещата вода и се сваряват заедно с обелените и ситно нарязани картофи, след което се претриват през цедка или се разбиват с миксер (заедно с течността). Брашното се запържва в останалата мазнина, разрежда се с 2/3 от млякото и се прибавя към пасираните зеленчуци. Супата се посолява, разрежда се с малко гореща вода и се вари още десетина минути. Застройва се с разбития жълтък и останалото мляко, подправя сс с парченце масло и се поднася с препържени кубчета хляб.

СУПА ОТ ГЪБИ С ОРИЗ

СУПА ОТ ГЪБИ С ОРИЗ

Гъба

Продукти: 200 г пресни гъби, 4 супени лъжици ориз, 1 глава лук, 2-3 супени лъжици олио, 1 супена лъжица брашно, черен пипер, сол.


Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук и оризът се запържват в сгорещената мазнина, докато станат прозрачни. Прибавят се измитите и нарязани на ивички гъби и леко се задушават. Сместа се наръсва с брашното, разрежда се с 6 чаени чаши гореща вода, прибавят се сол и черен пипер и супата се вари, докато гъбите и оризът омекнат напълно.

ЛЮТЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ

ЛЮТЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ

Българска лютеница

Продукти: 1 кг червени пиперки, 150 г сирене, 4 сyпeни лъжици олио, 4-5 скилидки чесън, сол, магданоз.




Начин на приготвяне: Пиперките се изпичат, слагат се в тенджера с капак, за да се задушат, и се обелват. Почистват се от дръжките и семето и се смилат с месомелачка или се счукват в хаван. Полученото пюре се разбърква със счукания чесън, настърганото на ситно ренде сирене, олиото и сол на вкус. Салатата се слага в подходяща чиния и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Агнешко в гювеч

Агнешко в гювеч

Сурово агнешко месо (с подправки)
Продукти: 1 кг. агнешко, 5 добре узрели домати, ½  чаша олио или масло, ½ кг макарони с формата на ечемичени зърна, настърган кашкавал, сол, пипер.

Начин на приготвянеНарежете агнешкото на порции, измийте го и го поставете в съд за печене, дори е по-добре в пръстено гърне. Добавете сол, пипер и обелените, намачкани домати, олио и  малко вода  и оставете да се пече във фурна на средна температура. Когато агнешкото е почти готово, долейте топла вода и добавете макароните. Прибавете сол и разбъркайте. Оставете го да се допича все така на средна температура, обръщайки месото един или два пъти. Трябва да бъде сервирано с настърган кашкавал.  За гарнитурата можете да прибавите 4-5 стръка пресен чесън.