събота, 18 октомври 2014 г.

БОРШ

БОРШ

Продукти: 600-700 г телешко мeco, 1 чаена чаша нарязан зелен. фасул, 1-2 моркова, 1/2 глава целина, 1 глава лук, 1 резен зеле, 1/2 средно голямна глава червено цвекло, 2-3 картофа, 2 дoмaтa, 2-3 супени лъжици олио, 1 дафинов лист, 4 супени лъжици сметана, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Избира се прошарено с тлъстина месо, нарязва се на малки парченца, залива се със студена вода и се слага да ври. Отпенва се и след около 30 минути се насолява. Когато месото е полуомекнало, се прибавят зеленият фасул, ситно нарязаният лук, нарязаните на кубtiета моркови и целина и зелето, нарязано на тънки ивички. Червеното цвекло се нарязва на кубчета, запържва се в мазнината и също се прибавя към супата. След като зеленчуците поомекнат, се прибавят обелените и нарнзани картофи, настърганите домати, дафиновият лист и още сол, ако е необходимо. Боршът се доварява. Поднася се със сметаната.

СУПА ОТ ТЕЛЕШКИ ДЖОЛАН

СУПА ОТ ТЕЛЕШКИ ДЖОЛАН


Продукти: 750 г телешки джолан, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица брашно, 1 връзка корени за супа, 1 глава лук., 2-3 склидки чесън., 1 чаена лъжичка червен пипер, 3 яйца, лимононов сок., джоджен,сол.
Начин на приготвяне: Измитият джолан се залива със студена вода, посолява се и се вари заедно с изчистените и нарязани корени за супа, докато омекне. Изважда се, обезкостява се, месото се нарязва на парчета и се връща в прецедения бульон. Ситно нарязаният лук се запържва в мазнината. Прибавя се брашното и също се запържва. Накрая запръжката се поръсва с червения пипер, разрежда се с част от бульона и се изсипва при месото. Супата се доварява. Подправя се със счукания чесън и ситно нарязан джоджен. След като се свали от огъня, се застройва с яйцата и лимонов сок на вкус.

петък, 17 октомври 2014 г.

ТЕЛЕШКО ВАРЕНО

ТЕЛЕШКО ВАРЕНО

Продукти: 500-600 г телешко месо, 2 моркова, 1/2 глава целина, 4 картофа, 1 глава лук, 3-4 домата, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Нарязаното на парченца месо се залива със студена вода и се оставя да заври. След отстраняването на пяната се посолява, прибавят се лукът, морковите и целината, обелени и нарязани на парчета, както и част от доматите. Супата се вари на тих огън, докато зеленчуците и месото омекнат. Прибавят се обелените и нарязани на едро картофи, а малко по-късно - и останалите домати. Супата се вари още десетина минути. Поднася се, поръсена със ситно нарязан магданоз.

AГHEШKA КУРБАН ЧОРБА

AГHEШKA КУРБАН ЧОРБА

Продукти: 500 г агнешко мeco, 1 глава лук, 2 супени лъжици масло или олио, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 cyпeнa лъжица брашно, 1 връзка пресен лук, 2 пиперки, 2 домата, 1 кафена чашка ориз, 2 яйца, джоджен, магданоз, черен пипер на зърна, сол.
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се задушава с маслото и малко вода, докато поомекне. След като водата се изпари, се прибавят доматеното пюре и бpaшнотo и леко се запържват. Наливат се 5-6 чаени чаши топла вода и щом сместа кипне, се слага агнешкото месо, нарязано на парченца. Когато месото поомекне, се прибавят ситно нарязаният пресен лук, пиперките, обелените и нарязани домати, оризът, 5-6 зърна черен пипер, ситно нарязаният джоджен и сол на вкус. Чорбата се доварява на тих огън, докато омекне оризът, и се застройва с разбитите яйца. Поднася се, поръсена с дребно нарязан магданоз.

АГНЕШКА СУПА С ФИДЕ

АГНЕШКА СУПА С ФИДЕ

Продукти: 500 г агнешко мeco, 2 глави лук, 2 моркова, 1 шепа фиде, 2 супени лъжици разтопено масло или олио, 2 жълтъка, 1 кафена чашка кисело мляко, 1/2 връзка магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Нарязаното на малки парченца месо се запържва в мазнината. Добавя се ситно нарязаният лук и също се запържва. Запръжката се разрежда с 5-6 чаени чаши топла вода, добавят се нарязаните на кръгчета моркови и сол на вкус и супата се оставя да ври на тих огън. Когато месото е почти готово, се прибавя фидето. Супата се доварява, сваля се от огъня, поръсва се със ситно нарязания магданоз и се застройва с жълтъците, разбити с киселото мляко.

АГНЕШКА ЧОРБА СЪС СПАНАК

АГНЕШКА ЧОРБА
СЪС СПАНАК

Продукти: 500 г агнешко меco, 3-4 супени лъжици масло или олио, 250 г спанак, 1 връзка пресен лук, 2 супени лъжици ориз, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2 яйца, 1 чаена чаша кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Измитото и нарязано на парченца месо се запържва леко в сгорещената мазнина. Прибавя се бялата част на лука, нарязана на ситно, и също се запържва. Накрая се слага измитият и нарязан спанак. Сместа се посолява, поръсва се с черен и червен пипер и се залива със 7-8 чаени чаши вода. Чорбата се вари на тих огън, докато месото омекне. Прибавя се оризът и се вари още 15-20 минути. Готовата чорба се застройва с разбитите яйца и киселото мляко и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

АГНЕШКА СУПА

АГНЕШКА СУПА

Продукти: 500 г агнешко месо, 1 връзка пресен лук, 2 супени лъжици ориз, 2 яйца, 2-3 стръка пресен джоджен, масло, лимонов сок, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на дребни парченца, залива се с 5-6 чаени чaши нода и се слага да ври на тих огън. IЦом кипне, се отпенва и се добавят сол на вкус, ситно нарязаният лук и бучка масло колкото орех. Малко преди края на варенето се добавят оризът и ситно нарязаният джоджен. Супата се доварява и след това се  застройва с разбитите яйца и лимонов сок на вкус. Поднася се, поръсена със ситно нарязан магданоз.

СЕЛСКА ЧОРБА

СЕЛСКА ЧОРБА


Продукти: 500 г картофи, 4 домата, 4-5 пиперки, 1 голяма глава лук, 3-4 cyпeнu лъжици олио, 2 супени лъжици брашно, 1 яйце, 1 чаена чаша кисело мляко, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Лукът и пиперките се нарязват на ситно и се пускат в 5-6 чаени чаши кипяща подсолена вода. След малко се прибавят обелените и нарязани на кубчета картофи и накрая обелените и нарязани домати. От брашното и олиото се прави светла запръжка и се изсипва в тенджерата. Супата се вари, докато зеленчуците омекнат. Опитва се на сол, застройва се с яйцето и киселото мляко и се поръсва със ситно нарязания магданоз.

ФАСУЛ ЧОРБА

ФАСУЛ ЧОРБА

Боб чорба
Продукти: 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 2-3 домата, 1-2 моркова, 1 рeзен целина, 3 cупени лъжици олио, 1-2 люти чушки, джоджен, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Почистеният, измит и накиснат от предната вечер фасул се отцежда, залива се с около 1 л студена вода и се слага на огъня. Загрява се бавно, докато кипне, след което се прибавя мазнината. Фасулът се вари на тих огън в покрит с капак съд. Щом поомекне, се прибавят нарязаните на ситно моркови, целина и лук и целите люти чушки. Фасулът се доварява. Малко преди да се свали от огъня, се прибавят нарязаните домати, джодженът, магданозът и сол на вкус.

ЗЕЛЕВА ЧОРБА С ПРАЗ

ЗЕЛЕВА ЧОРБА С ПРАЗ

Продукти: 1 малка кисела .зелка, 1 стрък праз, 4 чаени чаши зелев сок, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2 супени лъжици олио, 2 сушени люти чушки.
Начин на приготвяне: Ситно скълцаното зеле и дребно нарязаният праз се заливат с прясно наточения зелев сок. Разбъркват се с олиото и червения пипер и се поръсват с натрошените люти чушки. Чорбата се поднася студена.