неделя, 29 декември 2013 г.

Риган - Пица с риган - Origanum vulgare

Обикновен риган (Origanum vulgare)
Пица с риган

Продукти: Готово тесто за пица, 50 мл олио, 150 г кашкавал, 2 големи червени домата, 100 г салам или шунка, кугия консерва сардела, 5-6 маслини, 2 големи стръка риган.
Приготовление: Разточете тестото и сложете в тавичката за печене така, че краищата му да се изтеглят по стените. Намажете с олио, посипете настъргания кашкавал и салама, нарязан на дребно, наредете сарделките. Подредете доматите и посипете със сушения и надробен риган. Печете в гореща фурна 15-20минути.

събота, 28 декември 2013 г.

Акация - сладко - панирана - Acacia

Акация - Acacia
Панирана акация

Продукти: 10-15 броя акациеви съцветия, 2-3 яйца, малко брашно, олио, сол на вкус.
Приготовление: Потопете внимателно добре измитите акациеви цветове в предварително разбитото пане. Пържете до леко златисто. По желание можете да сервирате, поръсени със сироп от ягоди или малини.

Сладкиши от акация

Продукти: Готово тесто за мекици, цветчета от акация,
масло за пържете, пудра захар.
Приготовление: Накъсайте цветчетата и размесете с тестото за пържене, като предварително сте ги напръскали с няколко капки портокалова есенция (или сок от портокал). Оформете различни по вид топчици и пържете във врящата мазнина. Сервирайте, поръсени с пудра захар.

Сладко от акация

Продукти: 250 г цвят от акация, 600 г захар, сока от половин лимон.
Приготовление: Отделете цвета от съцветието и претрийте добре със захарта. Оставете да престои едно денонощие. Сварете, като добавите 1 ч. ч. вода. Когато стане готово, добавете лимонената киселина. Затворете в сухи буркани.

Мащерка-оцет-сироп-ликьор-Thymus vulgaris

Обикновена мащерка (Thymus vulgaris)
Сос от мащерка

Продукти: 3 кисели краставички, шепа мащерка, 150 г майонеза, шепа магданозени листа, няколко скилидки чесън, 1 ч. ч. горчица.
Приготовление: Накълцайте краставичките на ситно, нарежете на ситно мащерката и магданоза, счукайте чесъна и размесете добре с майонезата. Преди да сервирате, добавете горчицата.



Оцет от мащерка

Продукти: 1 л 5% винен оцет, няколко клончета мащерка, естрагон,маточина.
Приготовление: Поставете клончетата в бутилка, след това залейте с оцета. Престоява 15 дни. Използвайте за заливка на различни салати и ястия - от домати, пресни картофи, извара,
сирене, риба, месо.

Сироп от мащерка

Продукти: 4 ч. ч. цвят и листа от мащерка, 1.5 кг захар.
Приготовление: Почистете мащерката така, че да останат само листата и цветовете. Насипете ред мащерка, ред захар, напръскайте с малко вода, захлупете съда и оставете на слънце,
докато захарта се стопи. Прецедете и изсипете в бутилки. Затворете добре.

Сироп от мащерка с лимонов сок

Продукти: 5-6 шепи добре цъфнали стръкове машерка, 2-3 лимона,захар.
Приготовление: Залейте изчистената мащерка с вода, колкото да я покрие. Оставете да престои 24 часа. Прецедете. Прибавете нарязаните на малки кубчета лимони и толкова захар, колкото е водата. Бъркайте до пълното разтваряне на захарта. След това изстискайте лимонените кубчета, прецедете сместа през тензух, налейте в бутилки от тъмно стъкло, затворете добре и дръжте на тъмно и хладно.

Ликьор от мащерка

Продукти: 2 ч. ч. цвят от мащерка, 1 л водка или ракия, 200 г захар.
Приготовление: Изчистете мащерката от стебълцата и насипете листата и цвета в бутилка. Поръсете със захарта и налейте водката. Оставете на слънце две седмици. Прецедете и насипете в чисти бутилки.


Мента - Ментов коктейл - Ментовка - Mentha longifolia

Дълголистна мента (Mentha longifolia)
Ментов коктейл

Продукти: Щипка прясна мента, няколко суп. л. сироп от малини, 3 суп. л. захар, резенче лимон.
Приготовление: Пригответе обикновен чай от мента, прецедете, добавете захарта и лимона. При сервиране сипете малиновия сироп.

Ментов коктейл с шоколад

Продукти: Няколко стръкчета мента, 10 г сметана, 50 г течен шоколад.
Приготовление: Сварете ментов чай, добавете разбитата сметана и течния шоколад. Разбъркайте добре.

Крюшон от мента

Продукти: 50 г прясна мента, 4 к. ч. водка, 2 бутилки бяло вино, 50 г захар, 1 бутилка шампанско (или 2 бутилки газирана вода).
Приготовление: Измийте и нарежете на ситно листата на ментата, залейте с водката, захлупете плътно и след час прецедете, като добавите захарта и виното. Преди сервиране долейте газираната вода или шампанското, като за вкус можете да добавите и няколко капки лимонов сок.

Ментов ликьор

Продукти: 1 кг захар, 1 л гроздова ракия, 10 г ментово масло, няколко ментови листа, 2 л вода.
Приготовление: Пригответе захарен сироп от захарта и водата и когато той поизстине, добавете ракията и ментовото масло, разтопено в малко спирт. Разбийте добре. За цвят добавете няколко смачкани във вода орехови листа. Когато сиропът се боядиса равномерно, прецедете и насипете в бутилки.

Ментовка

Продукти: 1 л водка, шепа изсушена мента, 250 г захар, 1 чаша вода.
Приготовление: Сложете ментата във водката - да кисне 1 седмица. Прецедете. Смесете със захарния сироп, приготвен от захарта и водата. Разбъркайте добре. Затворете в сухи бутилки.

Ментолов дробс

Продукти: 2 ч. ч. пудра захар, 1/2 ч. ч. вода, 10 капки ментово масло.
Приготовление: Кипиете водата със захарта и варете 5 минути. Прибавете ментовото масло (или есенция) и бъркайте, докато се сгъсти. Намажете бял хартиен лист с масло и върху него
капвайте с лъжичка от гъстия сироп. Когато бонбоните изсъхнат, отлепете ги от листа и ги съхранявайте в кутия.


Иглика - чай - вино - ликьор - Primula

Primula
Чай от иглика и еньовче

Продукти: 4 с. л. сушена иглика, 4 суп. л. еньовче, захар на вкус.
Приготовление: Смесете игликата и еньовчето и ги запарете.Прецедете. Добавете захарта.

Чай от иглика и бъз

Продукти: 3 суп. л. иглика, 2 суп. л. цвят от бъз, мед на вкус.
Приготовление: Кипнете водата, изсипете цветовете (може и сухи), махнете съда от огъня и захлупете, за да се получи хубава настойка. Подсладете с мед на вкус. Можете да сервирате и студен.

Вино от иглика

 
Продукти: 1л бяло вино, 2 шепи цвят от иглика.
Приготовление: Напълнете бутилката с цвета на игликата и залейте с бялото вино. Затворете и оставете на слънце за две седмици. Прецедете и налейте в бутилка. Затворете добре.

Ликьор от цвят на иглика

Продукти: 200 г цвят от иглика, 1 л ракия, 1 кг захар.
Приготовление: Сварете захарния спроп да остане 1/2 литър. Добавете игликата, която предварително сте накиснали във вода за половин час. Налейте ракията. Разбъркайте добре и налейте в сухи бутилки.

Ликьор от корени на иглика

Продукти: 1 л.водка или ракия, 10 г корени от иглика, 1 кг захар.
Приготовление: Накиснете почистените и нарязани корени в ракията за 5-б дни. Прецедете. Добавете изстудения спроп, приготвен от захарта и 1 ч. ч. вода. Затворете в сухи бутилки.

Ликьор "РАСПАЙЛ"

Продукти: 1 л 12% спирт, 500 г захар, 12 г корени от иглика, 2 г ароматична тръстика, 1 г канела, 0.25 г алое, смирна, карамфил, ванилия, камфор, индийско орехче, шафран - по 0.25 г.
Приготовление: Накълцайте всички продукти на дребно, добавете ги към спирта, Затворете в бутилки и оставете на слънце. Разклащайте. След 5 дни прецедете и смесете със захарния спроп.

Шартрьоз

Продукти: 1 л спирт ( 40 градуса), 1 кг захар, 2 г градински чай, 2 г анасон, 7 г колеандър, 1 г семе от иглика, 1 г листа от мента, 0.1 г шафран.
Приготовление: Прибавяйте продуктите в спирта един след друг през седмица. Накрая прецедете течността и прибавете към студения сироп, приготвен от захарта и 1 ч. ч. вода. Налейте в сухи бутилки.

Голям шартрьоз

Продукти: 2 л спирт ( 40 градуса), 700 г захар, шепа сухи листа от пелин, шепа сухи листа от люта мента, 5 г счукано семе от иглика, 10 г счукани ядки от праскови.
Приготовление: Стрийте добре пелиновите листа и добавете в ракията. След 10 дни сложете натрошената на ситно мента и семената от иглика, след още 10 дни - счуканите ядки. Прецедете и добавете захарта. След като захарта се стопи, прецедете отново и налейте в сухи бутилки.

Див пелин - ликьор - Artemisia vulgaris

 Artemisia vulgaris
Ликьор от див пелин

Продукти: 2 ч. ч. пресни листа от див пелин и няколко клончета, бутилка коняк, 4 суп. л. захар, кора от 2 портокала.
Приготовление: Измийте добре листата, залейте ги с коняк, захлупете съда, съхранявайте на тъмно в продължение на 8 дни. Сварете вода със захар и кора от портокали, докато се разтвори захарта. Прибавете изстиналата смес към коняка, прецедете добре през тензухена кърпа. Насипете ликъора в малки бутилки, като във всяка поставите по клонче див пелин. Затворете бутилките добре. Оставете ликъора да "узрее" два месеца.

Див чесън - салата - Allium ursinum L


Allium ursinum L
Салата от див чесън

Продукти: Връзка див чесън, няколко стръкчета магданоз, маруля, 1 ч. ч. кисело мляко, растително масло, сол на вкус.
Приготовление: Нарежете зеленчуците на ситно, смесете, посолете и поръсете с мазнината. Залейте с кисело мляко.




Сандвич с див чесън

Продукти: Няколко стръка див чесън, копър, масло, филия хляб.
Приготовление: Нарежете чесъна и копъра много на дребно и посипете върху намазаната с масло филия хляб.

Див чесън с кисело мляко

Продукти: Няколко стръка див чесън, 1 ч. ч. кисело мляко, копър.
Приготовление: Нарежете чесъна и копъра на много ситно, счукайте ги в хаванче, за да се получи еднородна маса. Сипете киселото мляко и разбъркайте добре. Можете да добавите няколко капки зехтин. Сервирайте като студена супа.

Ракия от див чесън

Продукти: Връзка див чесън, 1 л ракия.
Приготовление: Нарежете дивия чесън, залейте с ракията и оставете на слънце за две седмици. Прецедете и налейте в бутилка. Затворете добре.

Ревен - сладко и компот

Koмпoт от ревен 

Продукти: 500 г ревен, 250 мл вода, 100 г захар, кората от 1 лимон
Приготовление: Измийте стръковете на ревена, почистете власинките, нарежете. Кипнете водата, захарта и настърганата лимонена кора. Пуснете ревена във водата и варете, като следите да не се развари.

Лудинг с ревен

Продукти: 250 мл. прясно мляко, 75 г захар, 30 г желатин, 250 мл. компот от ревен, 1 белтък.
Приготовление: Пригответе пудинг от млякото, захарта и желатина. Снемете от печката и постепенно добавете ревена. Изстудете. Поднесете, като украсите с разбития белтък.

Сладкиш от ревен, касис и вишни

Продукти: 375 г брашно, 500 г. безсолна извара, 150 г. захар, 1500 гр. плодове, 50 г. маргарин, 2 яйца, 250 мл мляко, желатин, 10 гр. мая.
Приготовление: От брашното пригответе тесто с мая. Разбъркайте изварата с половината захар и част от бухналия във вода желатин. Сложете продуктите върху разточеното тесто. Отгоре наредете плодовете. Добавете останалата захар към маргарина, а също разбитите яйца, брашното и млякото. Разбъркайте добре. С получената маса покрийте плодовете. Печете на среден огън около 40 минути.

Компот от ревен за зимата

Приготовление: Почистете стръкчетата ревен, нарежете на парчета, наредете в буркани. Във всеки буркан (от 1 л) поставете по 4 суп. л. захар, стръкче карамфил, щипка настърган лимон. По желание може да налеете и вода. Стерилизирайте 20 минути.

Компот от ревен с канела

Продукти: Ревен, захар, канела.
Приготовление: Вземете стръкове от млад ревен - наберете го през май-юни. Нарежете сочните стъбълца на парченца, накиснете в студена вода за 8-10 часа, като я смените два пъти. Почистете влакънцата и кожичката. Пуснете в кипяща вода за малко, прецедете. Залейте с горещ захарен сироп, приготвен от 450 г захар на литър вода. Добавете канела на вкус, стерилизирайте 15 минути.

Сладко от ревен

Продукти: 10 средно големи стебла от ревен, пудра захар, ванилия.
Приготовление: Разрежете стеблата на парчента и сварете, докато омекнат. Пасирайте или смелете през месомелачка. Изстискайте сока и на всеки 9 ч. ч. сок добавете 600 г захар и пакетче ванилия. Варете 15 минути след кипването. Почиствайте пяната. Когато стане прозрачно, още горещо го налейте в буркани и ги затворете добре.

Сладко от ревен - 2

Продукти: 1 Кг ревен, 1500 г захар, 1.5 ч. ч. вода.
Приготовление: Почистете ревена от влакънцата, пуснете в кипяща вода - една минута. Оставете да се изстуди. Пригответе сироп от захарта и водата и залейте ревена. Варете 25 минути на слаб огън. Изстудете. Доварете след 12 часа. Налейте в сухи буркани, затворете добре и изстудете, без да обръщате бурканите.


Глухарче - салати и чай - Taraxacum

Taraxacum
Салата от глухарче

Продукти: Шепа листа от глухарче, градинска салата, сока от 1/2 лимон, олио, сол на вкус.
Приготовление: Нарежете листните зеленчуци, посолете, подправете с олиото и лимоновия сок. Украсете с няколко измити цвята от глухарче.

Салата от глухарче с майонеза

Продукти: 2 шепи листа и стръкове от младо глухарче, 2 ч. ч.майонеза, сока от 1/2 лимон.
Приготовление: Нарежете дръжките и листата на ситно, объркайте с майонезата, подправете с лимоновия сок. Преди сервиране поръсете с накъсани листа от цвят на глухарче.

Чай от глухарче и мащерка

Продукти: Щипка сухи листа от глухарче, щипка суха мащерка, мед на вкус.
Приготовление: Запарете водата и пуснете изсушените листа на глухарчето и мащерката. Подсладете с мед.Можете да добаите и няколко капки сок от лимон.

Сироп от глухарче

Продукти: 5 ч. ч. цветове от глухарче, 1 кг захар, 1 л вода, 10 г линонена киселина.
Приготовление: Измийте добре цветовете, накиснете ги във водата и ги оставете да пренощуват. Добавете захарта и варете на бавен огън. Прецедете. Накрая, когато се сгъсти, добавете лимонената киселина. Затворете в сухи бутилки.


Цикория - салати и супи - Cichorium

Цикория - салати и супи

Wild endive (Cichorium pumilum)
Салата от цикория

Продукти: 250 глиста от цикория, 2 глави лук, к. ч. кетчуп, 2 суп.л. майонеза, сол на вкус.
Приготовление: Измийте цикорията, подсушете, нарежете на ситно. Накълцайте лука на много дребно. Смесете майонезата с кетчупа и омесете всички продукти. Посолете.

Салата от цикория и сирене

Продукти: 2 шепи листа от цикория, 2 средно големи ябълки, 2 праскови, 200 г краве сирене, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 суп. л. майонеза, 1 суп.л. лимонов сок, щипка сол.
Приготовление: Нарежете обелените ябълки и праскови на кубчета, добавете нарязаните на ситно листа от цикорията и сиренето. Залейте с добре разбърканите подправки и киселото мляко.
Салата от цикория и яйце

Продукти: 2 шепи листа от цикория, 1 яйце, 1 суп. л. оцет, щипка сол, черен пипер, 3 суп. л. олио, горчица на вкус.
Приготовление: Изчистете цикорията и я измийте. Сложете я в чинията заедно със свареното и нарязано на ситно яйце. Посипете със солта и начукания пипер, поръсете с оцета и олиото.
Объркайте добре с горчицата.

Супа от цикория

Продукти: 2 шепи листа от цикория, 50 г масло, 5-б картофа, сол, магданоз.
Приготовление: Измийте цикорията, запържете я, добавете водата и посолете. Прибавете обелените и нарязани картофи и ситно нарязаните магданоз и копър. Вместо картофи можете да използвате ориз.

Супа отцикория със сирене

Продукти: 2 пълни купи млади листа от цикория, 2 суп. л. олио, 1.5 суп. л. брашно, 8 яйца, сметана, копър, сол на вкус.
Приготовление: Сварете листата в подсолена вода - десетина минути. Пасирайте ги или ги смелете на пюре. Запържете леко брашното с горещо масло и добавете заедно с пюрето към бульона. Кипнете. Нарежете твърдо сварените яйца на половинки и ги залейте със супата. Подправете с разбитата сметана и ситно нарязания копър. Сервирайте със сирене. Можете да настържете и малко мускатово орехче.


вторник, 24 декември 2013 г.

Киселец - супи и салати


Киселец - супи и салати

Киселец
Салата от киселец и спанак

Продукти: 1-2 шепи кнселец, 300 г спанак, 2 връзки зелен лук, 1/2 връзка магданоз, 3 суп. л. растително масло, 2 ч. л. сок от лимон или оцет, 6-8 маслини, сол, 2 твърдо сварени яйца.
Приготовление: След като изчистите и измиете 1еленчуците, нарежете ги на ситно, смесете, наръсете със сол на вкус, лимонов сок и растително масло, разбъркайте салатата добре и гарнирайте с филийки от яйцата и почистените от костилките маслини.

Зелена салата

Продукти: 2 шепи млади листа спанак, шепа листа от киселец, олио, сол на вкус.
Приготовление: Нарежете на ситно добре измитите и почистени от дръжките листа на спанака и киселеца. Подправете с олиото и солта. Вместо олио може да се използва зехтин и да се прибавят няколко нарязани маслини.

Пролетна салата

Продукти: Корени от спанак и лапад, листа от киселец, по малко олио, оцет, орехови ядки, сол.
Приготовление: Добре изчистени и измитите корени (без тънките връхчета) попарете в подсолена вода за 5-6 минути. Нарежете на дребно, добавете нарязания киселец и подправете с оцет, олио, сол и счуканите ядки от 4-5 ореха. По желание може и да добавите малко чесън.

Крем-супа от киселец

Продукти: 600 г киселец, 2 моркова, 40 г кервиз, 180 г мляко, 100 г мазнниа, филия хляб, магданоз или копър, черен пипер, сол, 1 суп. л.брашно.
Приготовление: Задушете настърганите моркови и кервиза, сложете брашното. Прибавете измития киселец. Залейте с вода и варете 10 минути. Претрийте през цедка. Застройте с млякото, солта, магданоза (копъра), нарязан на ситно. Поднесете със сварено яйце и изпържени малки хапки.

Крем-супа от киселец с картофи

Продукти: 1 Кг киселец, 1 глава лук, 4-5 картофа, 3 суп. л. олио, суп.л. брашно, 2 филии хляб, сол на вкус.
Приготовление: Задушете ситно нарязания лук в олиото, прибавете картофите, ситно нарязания киселец и брашното. Налейте малко вода и варете 10 минути. Претрийте през сито. Полученото пюре залейте с вода и варете 5-6 минути, посолете. Супата поднесете с изпържени хапки хляб.

Крем-супа от киселец и спанак

Продукти: 1/2 кгспанак, 1/2 кг киселец, 1 глава лук, брашно, яйце,1 ч.ч. кисело мляко, джоджен, магданоз, сол.
Приготовление: Измийте и сварете спанака и киселеца в подсолена вода, докато омекнат. Претрийте през сито. Задушете ситно нарязания лук, брашно. Разредете полученото пюре с вода и варете още 10 минути. Застройте с яйцето и млякото, прибавете сол на вкус и ситно нарязани магданоз и джоджен.

Чорба от киселец, лобода u маслини

Продукти: 1/2кг киселец, 1 връзка лобода, 3 суп. л. олио, връзка лук,10-15 маслини, 1 к. ч. ориз, черен пипер, магданоз, яйце, 3 суп. л. кисело мляко, сол на вкус.
Приготовление: Измийте и нарежете киселеца и лободата, Задушете в олиото. Прибавете ситно нарязания лук, маслините и ориза. Когато оризът омекне, прибавете солта, черният пипер и ситно нарязания магданоз. Застройте чорбата с яйцето и киселото мляко.

Супа от киселец

Продукти: 1 Кг листа на киселец, 2 глави пресен лук, суп. л.брашно, 70 г олио, черен пипер, 3 суп. л. кисело мляко, сол.
Приготовлеие: Задушете ситно нарязания лук, брашното и ситно нарязаните листа на киселеца. Варете 10-15 минути. Посолете на вкус, поръсете с черния пипер. Киселото мляко прибавете при сервиране.

 Супа от киселец с прясно мляко

Продукти: Шепа киселец, 50гмасло, 4 суп. л.брашно, щипка сол, щипка захар, 2 жълтъка, 100 г прясно мляко, 2 филии хляб.
Приготовление: Махнете дръжките на киселеца, поизпържете ги в нагорещено масло, добавете брашното, размесете добре и залейте с вода. Посолете, сложете захарта и оставете да ври 10 минути. Разбийте жълтъците в млякото, махнете супата от огъня и застройте. Налейте в супника върху запържените парченца хляб.

 Супа от киселец и лобода

Продукти: 1/2 кг киселец, 1/2 кг лобода, връзка пресен лук, 3 суп.л. олио, 2 суп. л. ориз, 3 суп. л. сирене, яйце, 3 суп. л. кисело мляко, магданоз, джоджен, копър, сол.
Приготовление: Задушете в олиото ситно нарязания лук, прибавете добре измитите и нарязани киселец и лобода, посолете. Варете 20 минути. Прибавете ориза. Свалете от огъня. Направете застройката от яйцето, млякото и сиренето. Поръсете със ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър.

Киселец с лапад

Продукти: l/2 кг киселец, 1/2 кг лапад, 3 суп. л. масло, 1 ч. ч. киселоло мляко, 2 яйца, 2 суп. л. брашно, магданоз, джоджен, сол на вкуас.
Приготовление: Измийте и нарежете киселеца и лапада, прибавете маслото, млякото, яйцата, солта, брашното, 1/2 ч. ч. вода.Варете на умерен огън 20 минути. Прибавете магданоза и джоджена.

Киселец със сос

Продукти:  1 Кг киселец, 6 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, 2 суп. л. краве масло, 1 суп. л. брашно, сол, черен пипер на вкус.
Приготовление: Сварете в подсолена вода почистения и измит киселец. Отцедете и сложете в тавичка. Разбъркайте маслото на пяна, прибавете яйцата, млякото, брашното, солта и черния
пипер. Залейте киселеца с така получения сос.Печете в умерена фурна-15-20минути.

Киселец с картофи

Продукти: 700 г картофи, 700 г киселец, глава лук, морков, коренчета магданоз, 2 суп. л. масло, сол, черен пипер, листа от магданоз, копър на вкус.
Приготовление: Нарежете на ситно морковите, корена от магданоз и лука и леко запържете. Изсипете ги в кипяща вода, добавете киселеца и картофите, задушете. Подправете с подп-
равките и поръсете със ситно нарязаните магданози копър.

 Накип

Продукти: 1 Кг лапад, спанак, киселец, 4 суп. л. брашно, 3 ч. ч.прясно мляко, 5-б суп. л. олио, 4 яйца, малко краве масло, чер пипер, сол, лимонов сок.
Приготовление: Запържете 2 суп. л. брашно в 3-4 суп. л. олио.Към тях прибавете предварително попарените спанак, киселец и лапад и задушете около 5 минути. Долейте ч. ч. прясно мляко и водата, в която са били попарени листата, заедно с 2 добре разбити яйца. Изсипете сместа във форма, която има намазнена хартия и варете на водна баня, докато сместа се отдели от стените. Поставете в подходяща дълбока чиния. Запържете 2 равни суп. л. брашно в 2 суп. л. олио. Прибавете 2 ч.ч. мляко. Варете 5-б минути. Свалете от огъня и подправете със
сол, черен пипер, малко краве масло, яйцата и малко лимонов сок. С тази смес залейте накипа. По желание преди сервиране настържете кашкавал.

 Телешки мозък с киселец

Продукти: Мозъкът от една телешка глава, 1/2 л бяло вино, главичка пресен лук, магданоз, черен пипер, сол на вкус, 250 г киселец.
Приготовление: Измийте мозъка, махнете кръвните части и кожицата, киснете около час във вода, като я сменявате до три пъти. Залейте с бялото вино и вода така, че да го покрие, добавете подправките и варете. Прецедете и варете до готовност. Изцедете и сервирайте върху гарнитура от задушен и леко посолен киселец.

 Киселец за зимaтa

Приготовление: Попарете киселеца с вряла вода, варете го в нова вода, докато стане на гъста каша. Посолете, оставете да изстине и насипете в буркани. Налейте във всеки буркан по 2 сантиметра разтопено масло и когато то изстине, завържете с пергаментова хартия. Пазете на хладно.

неделя, 22 декември 2013 г.

САЛАТИ И СУПИ ОТ КОПРИВА

САЛАТИ И СУПИ ОТ КОПРИВА

Обикновена коприва (Urtica dioica)

Салата от коприва

Продукти: 800 г прясна коприва, 40 г олио, сол, лим:онов сок, маслини.
Приготовление: Измийте копривата, поръсете я със сол и мачкайте с ръце. Залейте с лимоновия сок, прибавете няколко маслини и олиото.

Салата от копривава - 2
 
Продукти: 1 Кг коприва, 1-2 глави лук, връзка магданоз, олио, оцет, 3-4 яйца, сол на вкус.
Приготовление: Измийте и нарежете на ситно копривата, добавете нарязания лук и солта. Начукайте добре сместа. Прибавете олиото, оцета, ситно нарязания магданоз. Украсете с твър-
до сварените яйца, нарязани на колелца.

петък, 20 декември 2013 г.

Свинки пържоли с лук

Свинки пържоли с лук

Необходими продукти:

  • 800 - 1000 г свински врат без кост
  • 2 - 3 средно големи глави лук
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 2 - 3 зрънца бахар

Начин на приготвяне:

Поръсете пържолите със сол и пипер на вкус. Поставете ги в съд, а между тях наредете нарязания на кръгчета лук и зрънцата бахар. Оставете ги в хладилника да престоят 2 - 3 часа. Опечете пържолите на скара. Отделно можете да опечете лука за гарнитура. По желание можете да поднесете с пресни картофи или картофено пюре.

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Прясно зеле с агнешко месо

Прясно зеле с агнешко месо

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1 кг агнешко месо
  • 2 средно големи зелки
  • 6-8 с.л. олио
  • 2-3 средно големи глави лук
  • 600 гр домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • кимион
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Месото се нарязва на средно големи парчета, запържва се в олиото, прибавя се нарязания лук и се запържва. Нарязване на дребно зелето, осолява се и се оставя да престои 30-40 минути. Когато месото добие златист цвят, се прибавя червеният пипер, слага се зелето, залива се с 1 ч.ч. тореща вода  и се вари на слаб огън. Обелвате доматите, нарязвате ги на дребни порченца и ги прибавяте съм зелето. Ястието се оставя да се свари добре, разбърквате от време на време и се поръсва с кимион.

неделя, 15 септември 2013 г.

Бифтек с макарони

Бифтек с макарони

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1 кг кайма
  • 500 г макарони
  • 150 г настърган кашкавал
  • 100 гр олио
  • 60 гр галета
  • 40 гр брашно
  • 5 средно големи яйца
  • 2-3 домата
  • 1 с.л. оцет 
  • 2 глави лук 
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • щипка кимион

За соса - 3-4 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 1/2 чаена чаша прясно мляко, сол на вкус, черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

   Каймата се размесва с две яйца, ситно нарязан лук и магданоз, сол, черен пипер, кимион, оцет и 1/2 ч.ч. вода. Сместа се разделя на 4 части, от които се оформят 4 бифтека.
Овалват се в галета, после в брашно и се пържат от двете страни в олиото до добиване на хубав златист цвят. Макароните се сваряват в леко подсолена вода, отцеждат се и се изсипват в тенджера. Заливат се със запърженото масло и се поръсват с настъргания кашкавал. Сосът се приготвя, като маслото и брашното се бъркат на огъня,  докато се получи пенлива смес. Прибавя се млякото и се бие, докато се сгъсти. Изпържените бифтеци се сервират, като върху всеки се слага по едно кръгче домат и кръгче сварено яйце. Около всеки бифтек се смага от макароните и се заливат със соса.

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Гарнирана пита с лук и аншоа

Гарнирана пита с лук и аншоа

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 200 г брашно
  • 100 г чисто масло
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/4 ч.л. сол
  За гарнигурата  - 300 г лук, 50 г. масло, 12 филета от аншоа, 2-3 средно големи домата, сол на вкус, 120 г маслини, черен пипер, 2-3 сладки и зелени чушки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Смесвате брашното, маслото и солта, кото притривате много добре между пръстите си и дланите си. Към получената смес се прибавяте вода и се замесва тесто, което оставете да престои на студено. Разточвате кора с големината на тавичката, намазвате обилно с масло, и слагате кората в тавичката. Нарязвате лукът и сладкия пипер на кръгчета, които  пържите 2-3 минути в масло, прибавяте 1 -2 с.л. вода, сол на вкус, черен пипер и се задушава още 1-2 минути. След което изсипвате върху тестото и отгоре подреждате филетата аншоа в кръг като часовник, поръсвате и нарязаните на ленти маслини, слагате и кръгчета пресни домати. Питата печете в умерена фурна 20-25 минути, до появата на златист цвят.

сряда, 11 септември 2013 г.

Дроб на шишче

Дроб на шишче

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1,5 кг. черен дроб
  • 200 гр. сланина
  • 2-3 пресни лимона
  • 8-10 средно големи картофа
  • 4-6 пресни тиквички
  • олио
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Дробът се овалва хубаво в брашно и се изпържва. В същата мазнина се изпържват нарязаните на кръгчета картофи, след което дробът и картофите се осоляват и се поръсват с червен и черен пипер. Дробът се нарязва на дребни парченца, лимоните се нарязват на тънки кръгчета, сланината на парченца. На приговените шишчета се нанизват последователно половин кръгче от лимон, парченце сланина, парченце дроб, парченце картоф и повтаряте докато напълните шишчето. Шишчетата се сервират с гарнитура от задушени тиквички в масло.

сряда, 28 август 2013 г.

Картофена супа и сирене

Картофена супа и сирене

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 8-10 средно големи картофа
  • 150-200 гр сирене
  • 35-40 гр. масло
  • сол на вкус
  • 1 лимон
  • черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелвате картофите, нарязвате ги на кубчета и ги варите в подсолена вода.
Прибавяте натрошеното сирене и супата се вари 12-15 минути. на среден огън.
Готовата супа се поднася с маслото, поръсена с черен пипер и нарязани парчета свеж лимон.

Картофена супа с лук

Картофена супа с лук

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 8-10 средно големи картофа
  • 100-120 г. масло
  • 1-2 глави лук
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 5-6 склидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелвате картофите, нарязвате ги на едро и ги сварявате в подсолена вода. Отцеждат се, пасирате и връщате в бульона от варенето.
В маслото се задушава до златисто нарязаният на дребно лук, прибавяте червеният пипер и изсипвате при картофите. Супата се вари 15-18 минути на среден огън и поднасяте със счукания чесън и подправяте с оцет.

понеделник, 26 август 2013 г.

Сърнели с ориз

Сърнели с ориз

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1-1 1/2 кг сърнели
  • 2 1/2 ч.ч ориз
  • 4-5 средно големи домата от консерва
  • 2-3 моркова
  • олио
  • 4-6 склидки чесън
  • червен пипер
  • 1 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязване на дребно гъбите с чесъна и ситно нарязания морков, запържвате в тавичка. След омекването им, се прибавя добре измитият ориз. Запържва се няколко минути, като се бърка постоянно, добавя се черният пипер, сол и нарязаните на ситно домати. Заливате с 1000-1200 мл вода и слагате ястието в предварително загрята фурна на 180-200 градуса и запичате докато стане готово ястието около 25-30 мин. След като се опече, се поръсва с нарязан пресен магданоз.

Гъби с доматен сос

Гъби с доматен сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 650-700 гр.пресни гъби /печурки/
  • 5-6 средно големи домата
  • 1 стрък праз
  • черен пипер 
  • сол на вкус
  • олио
  • 1 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измивате много добре гъбите, нарязвате на едро и ги запържвате добре в олио. Прибавяте нарязания на дребно праз и пържите заедно с гъбите. Добавяте изчистените и нарязани на дребно домати. При сгъстяване на сосът, добавяте солта и  чирният пипер и поръсвате с нарязаният на дребно магданоз.

Мусаки

Мусака от маслини и гъби

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 450-500  гр.гъби
  • 4-5 средно големи глави лук
  • 150 гр. ориз
  • 2-3 моркова
  • 5-6 средо големи моркова
  • 100-120 гр маслини
  • 5-6 с.л. доматено пюре от консрва
  • чубрица
  • сол на вкус
  • олио
НАЧИН НА ПРИГОВЯНЕ

Всички зеленчуци се нарязват на едро. Изсипват се в гювеч или тавичка, слага се олио около 2-3 кафени чаши  вода и се поливат с доматеното пюре, резредено с 1 ч.ч. вода. Захлюпва се и се пече в умерена фурна.

петък, 2 август 2013 г.

СУПИ и НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕТО ИМ

ВИДОВЕ СУПИ

Агнешка супа

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 750 гр. агнешко месо
  • 2 бр. пресни жълтъка
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1 с.л. брашно
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 ч.л кисело мляко
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • 1-2 щипки червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Месото се нарязва на парченца и се сварява в подсолената вода. Прибавят се оризът, нарязаният лук, сол и черният пипер. В маслото се зъпържва брашното с червения пипер и се изсипва в супата. Супата се досварява и се застройва с разбитите в кисело мляко жълтъци. Поднася се поръсена с дребно нарязания магданоз.

Спаначна супа

Продукти: 500 г спанак, 5 супени лъжици краве масло, 5 чаши топъл бульон, 5-6 картофа, 3/4 чаша кисело мляко, пържени кубчета хляб и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Спанакът се измива и накълцва на ситно. Задушава се в маслото и бульона, посолява се и се прибавят обелените и настъргани картофи. Супата се захлупва и се оставя да ври, докато омекнат картофите. Отстранява се от огъня и се застройва с киселото мляко. Отделно се запържват в масло кубчета хляб и се сервират към супата.

Супа моркови и целина


Продукти: 2-3 моркова, 1/2 глава целина, 1-2 глави кромид лук, 2-3 супени лъжици олио, 3 супени лъжици грис, 1 бучка краве масло, 2 яйца, 1/2 чаша кисело мляко, 1/4 чаена лъжичка червен пипер, 1/4 връзка магданоз.
Начин на приготвяне: Морковите и целината се нарязват на кубчета, а лукът на ситно. Задушават се в олиото и 1 кафена чашка вода до омекване. Посоляват се и се наливат 5–6 чаши гореща вода. След малко се сипва грисът, запечен в сух тиган, и се прибавя маслото. Оставя се да ври още 7–8 минути. Супата се застройва с разбитите с киселото мляко яйца и се подправя с нарязания магданоз.

Копривена супа


Продукти: 400 г коприва, 200 г червено цвекло, 1 супена лъжица краве масло, 1 връзка зелен лук, 2-3 супени лъжици ориз, 1 яйце, магданоз, 250 г кисело мляко, 4 чаши вода, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства и измива добре. Цвеклото се обелва и нарязва на ситно. Лукът се почиства, измива се и се нарязва, след което се задушава леко в маслото. Прибавят се копривата и цвеклото и се задушават до омекване. Залива се с водата и като заври,
се посолява и се прибавя оризът. Когато оризът стане готов, се прибавя магданозът и супата се застройва с разбитото с киселото мляко яйце и се подправя с черен пипер. Сервира се гореща.

Таратор

Продукти: 500 г кисело мляко, 300 г краставица, 30 мл олио, 3–4 скилидки чесън, 60 г орехови ядки, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Млякото се разбива, ядките и чесънът се счукват. Краставицата се нарязва на ситни кубчета. Продуктите се смесват и се разбъркват с олиото. Тараторът се разрежда с малко вода до желаната гъстота, посолява се и се сервира.

Пилешка супа с праз

Продукти: 500 г бяло пилешко месо, 2-3 глави кромид лук, 2 моркова, 500 г праз, шепа магданоз, 950 мл пилешки бульон, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки парчета. Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват: кромидът и празът - на ситно, морковите – на тънки кръгчета, магданозът – на ситно. Месото, кромидът и морковите се кипват в бульона. Прибавят се празът и магданозът и се кипва отново. Огънят се намалява и се вари на слаб огън 20–30 мин до омекване на праза. Отстранява се от огъня, посолява се и се подправя с черен пипер. Сервира се веднага.

Супа гъби

Продукти: 2–3 средно големи моркова, 2-3 глави кромид лук, 500 г гъби,10-12 маслини, 3-4 картофа, 1/4 пакетче краве масло, сол, чубрица и магданоз на вкус, по желание люта чушка.
Начин на приготвяне: Морковите, лукът, гъбите и картофите се почистват и измиват. Морковите се нарязват на кубчета или се настъргват, лукът се нарязва на ситно, гъбите – на ивички, а картофите – на кубчета. Морковите и лукът се задушават в част от маслото и малко вода. Прибавят се гъбите, маслините и картофите. Посолява се. Налива се вода до желаната гъстота на супата и след като заври, се слага останалото масло. Малко преди да е готова, супата се подправя с чубрицата и магданоза. Ако чубрицата е сушена, се слага заедно с водата. По желание може да се добави и люта чушка.

Супа с хляб

Продукти: 500 мл бульон, 150 г краве сирене, 30 г краве масло, 2 яйца, пържени кубчета хляб, 200 мл прясно мляко.
Начин на приготвяне: Сиренето се настъргва в бульона и се вари около 15 мин. Прибавят се маслото и млякото и се вари още десетина минути. Супата се застройва с яйцата и се сервира с пържените кубчета хляб.

Копривена чорба

Продукти: 1 връзка ситно нарязан зелен лук, 1/2 супена лъжица брашно, 500 г коприва, 6–7 чаши вода, 1 малка кафена чашка ориз, 1 яйце, 3–4 супени лъжици кисело мляко, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус, краве масло и олио за пържене.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства, попарва се, отцежда се и като изстине, се нарязва. Лукът се задушава в смес от масло и олио, прибавят се брашното и копривата и се оставят на огъня 1–2 мин, като се бъркат. Заливат се с водата и като заври, се слага оризът. Посолява се. Вари се до готовност на ориза. Застройва се с разбитото с киселото мляко яйце и се подправя с черен пипер и магданоз.

Супа от зелен фасул

Продукти: 500 г зелен фасул от консерва, 4-5 супени лъжици олио,2-3 глави кромид лук, 1 супена лъжица брашно, 2-3 домата от консерва, сол, джоджен, магданоз, копър, чесън, оцет, 1/2 чаена лъжичка червен пипер.
Начин на приготвяне: Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Задушава се в загрятото олио. Прибавят се брашното, червеният пипер и нарязаният зелен фасул. Налива се вода до желаната гъстота. Слагат се обелените и ситно нарязани домати, посолява се, подправя се с джоджен, магданоз и копър и се оставя на огъня още 10 минути. Сервира се с оцет и счукан чесън.

Агнешка шкембе чорба

Продукти: 1 агнешко шкембе, 2-3 супени лъжици олио, 1 супена лъжица брашно, 1-2 глави кромид лук, 2 яйца, червен пипер, оцет, сол, джоджен, чесън.
Начин на приготвяне: Шкембето се почиства и измива (ако се налага), слага се в студена подсолена вода и се вари до омекване. Изважда се, охлажда се и се нарязва на парченца (най-лесно с ножица). Ситно нарязаният лук се задушава в олиото, слага се брашното и се пържи до златист цвят. Поръсва се с червения пипер и се сипва водата от варенето. Щом кипне, се прибавя нарязаното шкембе, досолява се (ако е необходимо) и се подправя с джоджена. Оставя се да поври няколко мин, след което се отстранява от огъня и се застройва с разбитите с оцета яйца. Подправя се със счукан чесън.

Рибена чорба

Продукти: 1 1/2 кг риба, 2 л вода, 2-3 глави кромид лук, корени и стръкчета магданоз, 100 г брашно, сол и черен пипер на зърна на вкус, ситно нарязан копър.
Начин на приготвяне: Почистената и измита риба се нарязва на едро. В подсолена вряща вода се слагат ситно нарязаните лук и магданозени корени, черен пипер, рибените глави и опашки. Оставят се да врят 20 мин, след което главите и опашките се изваждат и се прибавя нарязаната риба. Вари се на умерен огън 15–18 минути. Сипва се размитото в малко вада брашно и се вари още 2–3 мин, след което се слагат нарязаните стръкчета магданоз и копър. Отстранява се от огъня и се оставя да престои 7 мин преди сервиране.

Телешка супа с грах

Продукти: 500 г обезкостено телешко месо, 1 чаша грах от консерва,1-2 глави кромид лук, 1 супена лъжица брашно, 3-4 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка червен пипер, 20 г доматено пюре, 1 яйце, 1 кафена чашка кисело мляко, сол и магданоз на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се измива и се нарязва на малки парчета. Залива се със 7-8 чаши студена вода и се оставя да ври на слаб огън до омекване, като се посолява след като кипне и се отпенва от време на време. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото заедно с брашното, поръсва се с червения пипер и се прибавя към супата. След 15 мин се слагат грахът и доматеното пюре. Супата се вари още 10-12 мин, застройва се с яйцето и киселото мляко и се
сервира със ситно нарязан магданоз.

Кашкавалена супа

Продукти: 3 супени лъжици брашно, 4 супени лъжици краве масло, 2 настъргани средно големи картофа, сол и черен пипер на вкус, 150 г настърган кашкавал, 2 яйца, лимонов сок
Начин на приготвяне:Брашното се запържва в маслото, разрежда се с гореща вода и щом заври, се прибавят картофите. Посолява се и се подправя с черен пипер. Преди да се отстрани от огъня, към готовата супа се прибавя кашкавалът. Застройва се с разбитото с лимоновия сок яйце.

Супа с овче месо

Продукти: 500 г овче месо, 1 1/2 кг кромид лук, 150 г мас, 3-4 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 дафинов лист.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки и се запържва в стопената мас, след което се прибавят ситно нарязаният лук и нарязаните на кубчета домати и също се запържват. Залива се с 2 л вода, кипва се, посолява се, слага се червеният пипер и се вари половин час на слаб огън. Прибавя се дафиновият лист. След 5 мин се отстранява от огъня. Супата се охлажда 15 мин, без да се отхлупва тенджерата. Сервира се с хрупкави крутони от бял хляб.

Топла пача

Продукти:1 свинска глава или свински крачета и уши, 2 дафинови листа, няколко зърна черен пипер, сол, 250 г кисело мляко, 2-3 яйца, 3–4 скилидки чесън, малко оцет
Начин на приготвяне: Главата, крачетата и ушите се измиват и се заливат със студена вода. Варят се със солта, дафиновите листа и черния пипер, докато месото започне да се отделя от костите. Изваждат се и се обезкостяват. Месото се връща в бульона и се застройва с яйцата и киселото мляко. Сервира се със счукания с малко сол и разреден с оцет чесън.

Телешка шкембе чорба

Продукти:1–2 глави кромид лук, 1 яйце, 300 г говеждо или телешко шкембе, 2–3 скилидки чесън, 1 супена лъжица ориз, малко оцет, малко краве масло за пържене, 1 чаша прясно мляко по желание.
Начин на приготвяне: Шкембето се измива и се сварява. Охлажда се и се нарязва на ситно. Лукът се нарязва на ситно и се изпържва в маслото. Прибавя се оризът, залива се с бульона от варенето. Нарязаното шкембе се връща в бульона. Подправя се с чесъна, яйцето и оцета. По желание може да се прибави и 1 чаша прясно мляко.

Агнешка супа със спанак

Продукти: 500 г агнешко месо, краве масло, 250 г спанак, няколко стръка зелен лук, 1 непълна кафена чашка ориз или фиде, 1-2 яйца, 1 чаша кисело мляко, магданоз, сол, черен и червен пипер.
Начин на приготвяне: Месото се измива и се нарязва на малки парчета. Посолява се и се изпържва в маслото. Прибавят се ситно нарязаните спанак и лук и се пържат до омекване. Подправят се с червен пипер и сол на вкус и се заливат с 1 л вода. След като супата заври, се слагат оризът или фидето. Вари се до готовност на ориза и омекване на месото. Отстранява се от огъня и се застройва с яйцето и киселото мляко. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус и се сервира гореща.

Мозайка - агнешка супа

Продукти: 250 г агнешко месо, 1 морков, 1 картоф, 1 стрък целина, лимонов сок, 100 г зелен фасул, малко червено цвекло, сол, черен пипер, магданоз.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват и сваряват в подсолена вода. Изваждат се и се оставят да изстинат. Месото се нарязва и се сварява в зеленчуковия бульон. Зеленчуците се нарязват на ситно и се връщат в супата. Подправя се със сол, лимонов сок, черен пипер и магданоз и се сервира.

Лучена супа

Продукти: 2 големи глави едро нарязан кромид лук, сол и черен пипер на вкус, 850 мл телешки бульон, 5 супени лъжици обезмаслено сухо прясно мляко, 2 супени лъжици натрошени изсушени пиперки, 1/2 чаена лъжичка ситно нарязан босилек.
Начин на приготвяне: Лукът се сварява в бульона до омекване. Отстранява се от огъня и се прибавя млякото, размито в малко вода. Супата се разбива в миксер или с пасатор. Прибавят се пиперките. Посоява се и се поръсва с черен пипер. Изсипва се в тенджера и се кипва. Сервира се поръсена с босилека.

Зеленчукова супа

Продукти: 1 нарязан на кубчета морков, 1 глава нарязан на кубчета кромид лук, 125 г картофи на кубчета, сол и черен пипер на вкус, 850 мл бульон, 1/4 ситно нарязан малка зелка, 150 мл прясно мляко, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз.
Начин на приготвяне: Зеленчуците без зелката се сваряват до омекване в леко подсолена вода. Прибавя се зелето и се вари още 10 минути. Сипва се млякото, досолява се и супата се оставя на слаб огън до омекване на зелето. Подправя се с черен пипер и се сервира, поръсена с магданоз.

Чеснова супа

Продукти: 2 връзки зелен чесън, 50 г краве масло, 30 г брашно, 1/2 л вода, 1/2 л прясно мляко, магданоз, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Брашното се запържва в загрятото масло до златист цвят. Прибавя се ситно нарязаният чесън и се разбърква. Залива се с топла вода, посолява се и се вари на слаб огън до омекване. Отстранява се от огъня и се подправя със ситно нарязан магданоз. След като изстине, се прибавя млякото и се разбърква. Сервира се студена.

Супа тиквички и гъби

Продукти: 500 г тиквички, 500 г гъби, 2-3 супени лъжици краве масло, 2 моркова, 1 глава кромид лук, 2 л костен бульон или гореща вода, 4–5 картофа, 2–3 домата, 1 връзка ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват се и се нарязват. Тиквичите и гъбите (без пънчетата) се нарязват на ивички, морковите, лукът и пънчетата – на ситно, картофите – на малки кубчета. Доматите се попарват, обелват се и се настъргват на едро ренде.
В маслото се задушават морковите, пънчетата и лукът. Когато омекнат, се заливат с бульона или водата и се варят на слаб огън няколко мин, след което се прибавят тиквичките, гъбите, картофите и доматите. Посолява се. Вари се до омекване на зеенчуците. Когато е готова, супата се поръсва с магданоза и се отстранява от огъня. Сервира се поръсена с черен пипер.

Супа с колбаси

Продукти: 1 кг зелен фасул, 4 парчета пушени колбаси – наденици, кренвирши и др. (по 80 г всяко), 400 г картофи, 1 л месен бульон, 150 мл сметана (или изцедено кисело мляко), 1 супена лъжица брашно, сол, по 1 супена лъжица ситно нарязани листа от прясна чубрица (или 1/2 лъжица сушена) или друга зелена подправка по желание, черен пипер.
Начин на приготвяне: Почистеният и измит зелен фасул се нарязва на едро, а колбасите – на дебели кръгчета. Картофите се обелват и също се нарязват на кръгчета. Бульонът се загрява до кипване, слага се фасулът и се вари до омекване. Прибавят се картофите и накрая - колбасите и се вари до готовност на картофите. Готовата супа се застройва с разбитото със сметаната или млякото брашно. Досолява се, ако колбасите не са много солени. Подправя се с чубрицата и с черен пипер на вкус. Сервира се топла.






понеделник, 15 юли 2013 г.

КОТЛЕТИ

ВИДОВЕ КОТЛЕТИ

Свински котлети с винен сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 6 котлета
  • 50-60 гр. масло
  • 1 средно голяма глава чесън
  • 3-4 с.л. доматено пюре
  • 3-4 ч.ч. бяло вино
  • 4 ч.ч.вода
  • 5-6 кисели краставички
  • 1-2 с.л.горчица
  • 5-6 зърна черен пипер
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Котлетите се запържват в маслото по 5-6 минути от всяка страна. Прибавят се солта и черният пипер след което се изваждат. Всъщата мазнина се запържват за малко настърганите склидки чесън, прибавяме виното и водата, доматеното пюре, солта и черният пипер. Разбъркна се и се оставя да поври на умерена температура 4-5 минути. Прибавят се нарязаните на дребно краставички, горчила и магданоз. Котлетите се поднасят топли и полети с тази смес.


Агнешки котлети

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 6 котлета
  • 50-60 гр масло
  • 700-800 гр. картофи
  • 2-3 средно големи глави лук
  • 500-600 мл. бульон по ваш вкус
  • черен пипер
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Котлетите се запържват в маслото. Подреждат се в тавичка след това. Обелвате картофите, нарязвате ги на дребно по-ваш вкус, и се изсипват върху котлетите, размесени много добре с нарязания на дребно лук. Заливате с бульона, поръсвате със сол и черен пипер по ваш вкус. Печете в умерена фурна 60-70 минути.

ТЕЛЕШКО СЪС СОС БЕАРНЕЗ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 6 парчета телешко месо по 200 гр.
  • 70 гр. масло
  • сол на вкус
  • черен пипер
  Направа на соса - 2 пресни жълтъка, 100 гр. масло, 1 глава чесън, 6-8 с.л. оцет, сол на вкус, черен пипер, чубрица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Сосът се приготвя, като нарязаният на ситно чесън се смесва с чубрицата и се залива с оцета. Слага се на слаб огън, и се вари докато се изпари оцетът напълно.
  Оставя се да изстине, след това се слага на водна баня прибавят се жълтъците, 2 с.л., вода, сол, черен пипер и се бърка енергично, докато сместа започне да се задържа по лъжицата. Маслото се слага накрая.
  Начуквате добре месото, нържи се в маслото до златист цвят, осолява се със сол и черен пипер. Сервира се залято със сос беарнез.

събота, 13 юли 2013 г.

Салата от свински език

Салата от свински език

Необходими продукти
  • 250-300 гр. свински език
  • 1-2 глави целина
  • 3-4 средно големи домата
  • 2-3 картофа
  • 1 салата
  • 2-3 твърдо сварени яйца
  • 4-5 кисели краставички
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 и 1/2 с.л. оцет
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 връзка магданоз
  • сол на вкус
Начин на приготвяне

Свинският език, целината и картофите се сваряват. Нарязват се на малки парченца. Доматите и краставичките се нарязват също на дребно, салатката също се нарязва на малки късове.
Продуктите се размесват и се заливат с олиото оцета и горчицата. Готовата салата се поднася с нарязан на дребно магданоз и сварени яйца нарязани на четири.

Шункова салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 5-6 филийки от франзела
  • 250 гр. майонеза
  • 3-4 с.л. вода
  • 350 гр. шунка
  • 1/2 лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Майонезата се разрежда с вода и се разбива до побеляване. Прибавяме дребно нарязаните парченца шунка, разбърквате добре изсипвате в чиниики за предястие. В единият край на чинийката се слага голямо парче шунка. От другият край се слага резен лимон. Поднасяте с препечени филийки хляб.

вторник, 25 юни 2013 г.

Гювече с пресни картофи

Гювече с пресни картофи

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 1 - 1,5 кг. пресни дребни картофки
  • 50-70 гр. краве масло
  • 250-300 гр. заквасена сметана
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 5-8 стръка копър
  • 1 кубче пилешки бульон / или  зеленчуков, по избор/
  • 50-70 гр. олио
  • 200-250 гр. кашкавал
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 - Картофите се измиват добре, сред което се посушават и се слагат в купа.
 - Предварително разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се поливат картофите. Посоляват се и се разпределят в приготвените предварително гювечета. Поставят се в леко затоплена фурна и температурата се поставя на 220 градуса. Пекат се около 30 минути.
 - В купа се разбърква сметаната с настъргания кашкавал, нарязаните на дребно лук и копър и натрошения на дребно бульон. Тази смес се разпределя върху гювечетата и отново се връща във фурната, като трябва да намалите температурата на фурната на около 180 градуса. Пекат се около още 20 минути или докато даливката се зачерви.

Зеленчукова салата и спагети

Зеленчукова салата и спагети

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

- 200-250 г. спагети / 4 - порции /
- 1- 2 тиквички
- 2-3 средно големи домата
- 1- червена чушка, 1- зелена чушка
- 1- средно голяма краставица

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА НАПРАВАТА НА СОСА
1 - стрък лук, 1-2 склидки чесън, 4-5 стръка магданоз, 1 к.ч. олио, 1 к.ч.зехтин, 1-2 супени лъжици кетчуп, 1 щипка захар, 1/2 ч.л. босилек, 1/2 ч.л. маково семе, 1/2 ч.л. сусамово семе, 2-3 с.л. оцет / може и ябълков /.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. В кипяща вода се слагат спагетите, които можете да начупите предварително. Варят се докато станат почти готови, след което се изплакват и се отцеждат.
  2. Чушките и доматите се почистват от семето и се нарязват - чушките на дребно, а доматите на едри парчета. Краставицата се нарязва на колелца.
  3. Тиквичката се нарязва на едри кубчета, които се бланшират в подсолена кипяща вода за 1-2 минути. След това се потапят в леденостудена вода, също за 1-2 минути, изплакват се и се отцеждат.
  4. Сосът се приготвя, като продуктите се смесват в дълбок съд и се пасират до получаването на гъста консистенция.
  5. Спагетите и зеленчуците се слагат в салатиера и се заливат със соса. Салатата се разбърква добре и се оставя да отлежи 1-2 часа в хладилник.

неделя, 20 януари 2013 г.

Шницел с гъби

ШНИЦЕЛ С ГЪБИ

Продукти

  • 0,500 г смляно месо / за предпочитане да е смес /
  • 0,50 г кашкавал
  • 100 г брашно
  • 150 - 200 г гъби
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. олио
  • 0,50 г масло
  • черен пипер и сол на вкус.

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

- Омесваме много добре месото с подправките и оформяме внимателно шницелите. Овалваме всеки шницел поотделно в брашно и ги нареждаме в намазана с олио тавичка. Нарязваме на ситно гъбите и ги задушаваме много добре в половината масло. Тавичката със шницелите запичаме във фурната на 180-200 градуса, като при нужда ги обръщаме. Изваждаме шницелите от фурната и ги намазваме от лицевата страна със смес от разбитото яйце, настъргания кашкавал и задушените гъби. Допичаме така наредените шницели. Сервираме ги с гарнитура от пържени или задушени картофи.